یک متر زمین از تالاب حله جدا نشده است
کد خبر: ۶۸۳۷
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۵ - ۲۶ دی ۱۳۹۵
مدیرکل محیط زیست استان در گفت‌وگو با بامداد جنوب:

یک متر زمین از تالاب حله جدا نشده است

پذیرای انبوهی از پرندگان مهاجر است. محمل امنی برای زیست گونه‌های کمیاب حیات وحش است که با آسودگی در این منطقه آرامش و سکون و حیات را تجربه می‌کنند. تالابی که یکی از جاذبه‌های گردشگری و نقاط عطف محیط زیستی در استان نفت و گاز است.
پذیرای انبوهی از پرندگان مهاجر است. محمل امنی برای زیست گونه‌های کمیاب حیات وحش است که با آسودگی در این منطقه آرامش و سکون و حیات را تجربه می‌کنند. تالابی که یکی از جاذبه‌های گردشگری و نقاط عطف محیط زیستی در استان نفت و گاز است. سال گذشته با تیتری تحت عنوان «حله مُرد» تلاش کردیم تا توجه مسوولان را به این منطقه حساس و اهمیتش در چرخه محیط زیست را یادآور شویم. تالابی که برای ما حکم هویت، شناسنامه و میراث گرانبهایی است که در ازای از دست دادنش بایست ناله و فریاد سر داد و برای حفظ و حیاتش نیز جنگید. اين تالاب در سال ۱۳۴۲بر اثر طغيان رودخانه حله به وجود آمد و از آن سال به بعد به‌عنوان تالاب و منطقه حفاظت شده زير نظر محيط زيست استان قرار گرفت. وسعت منطقه حفاظت شده حله به ۴۲هزار و ۶۰۰ هكتار مي‌رسد كه يكي از زيباترين مناظر طبيعي سواحل جنوبي كشور است. چند روز پیش شهروندان در خصوص تالاب حله و حواشی آن، خبرهایی را به بامداد جنوب منتقل کردند. 

این خبرها و شنیده‌ها حاکی از این بود که بخشی از اراضی منطقه حفاظت شده به نهادی دیگر واگذار شده و جابه‌جایی تقریبا 70 متری بنچ‌مارک‌ها نیز موضوع دیگری بود که با بامداد جنوب در میان گذاشته شد. حتی گفته شد که نهادی دیگر تجهیزات نظامی در منطقه نصب کرده است. به‌منظور جویا شدن در خصوص تالاب حله، واگذاری بخشی از اراضی منطقه و نصب تجهیزات نظامی به دفتر مدیرکل محیط زیست استان رفتیم. حسین دلشب در گفت‌وگو با بامداد جنوب در پاسخ به این سوال که آیا موضوع واگذاری صحت دارد یا خیر و اگر صحت دارد طبق چه موازین و اصولی این اراضی واگذار شده، گفت: امکان واگذاری هیچ بخشی از منطقه وجود ندارد. چگونه ممکن است بخشی از منطقه حفاظت شده واگذار شود، ما چنین اجازه‌ای نداریم. 
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که چرا بنچ‌مارک‌های کارگذاری شده، جابه‌جا شده‌اند، افزود: اداره راه و ترابری بدون اجازه و آگاهی، اقدام به خارج کردن بنچ‌مارک‌ها کرده بود که به محض اطلاع و با حضور در منطقه، این اقدام آنها را غیر قانونی اعلام کردیم و خواستار برگرداندن بنچ‌مارک‌ها در جای صحیح خودشان شدیم.

مدیرکل محیط زیست استان در ادامه توضیح درباره جابه‌جایی بنچ‌مارک‌ها تصریح کرد: اداره راه و ترابری به‌دنبال اعتراض ساطمان محیط زیست، بنچ‌مارک‌ها روی حریم جاده نصب کردند، چراکه از نطر قانونی بنچ‌مارک‌ها باید به‌منظور جلوگیری از حوادث جاده‌ای در حریم جاده باشند. این مساله رعایت حقوق شهروندی است که اقدام لازم در این زمینه صورت گرفت. 
دلشب درباره نصب تجهیزات نظامی نیز با بیان این‌که نصب این تجهیزات به‌علت یک مانور 20 روزه است و هماهنگی لازم نیز با محیط زیست انجام شده، خاطرنشان کرد: به‌قطع و یقین پس از پایان مانور، تجهیزات نظامی نیز جمع خواهند شد. 
این مسوول در پاسخ به این سوال که پیش از این اداره راه و ترابری تعهداتی از قبیل احداث پل، را در منطقه حفاظت شده وعده داده بود، در حال حاضر به کدام‌یک از آنها عمل کرده است، گفت: در سال 93 مساله پل ولایت را پیگیری کردیم، زیرا لوله‌ای مانع تردد کامل آب به جنگل حرا می‌شد، بنابراین پل تخریب شد و آب توانست آزادانه حرکت کند. آن منطقه اکنون سرسبز و شاد است. تعهدات خاص دیگری در آنجا نداشتیم. 

یکی از دغدغه‌ها و پرسش همیشگی شهروندان و گاه فعالان اجتماعی که در محافل مختلف مطرح می‌شود، این مساله است که آیا شرکت‌ها و پتروشیمی‌های مستقر در عسلویه «مجوز صنعت سبز» دارند یا خیر و اگر دارند کدام پتروشیمی‌ها و براساس کدام ملاک‌ها و معیارها. مدیرکل محیط زیست استان در خصوص این سوال با بیان این‌که تا کنون هیچ‌یک از شرکت‌ها و پتروشیمی‌های عسلویه مجوز صنعت سبز دریافت نکرده، افزود: اگر کسی بگوید شرکت‌های یادشده، مجوز صنعت سبز دریافت کرده‌اند، کذب محض است. تنها شرکتی که طی این دو سال این مجوز را دریافت کرده، شرکت گاز شهری است، آن هم بدین دلیل که گاز شهری باعث گازکشی به مناطق روستایی و شهری شده و خود از بسیاری از آلودگی‌ها کاسته است.  
دلشب با بیان این‌که وزیر محترم نفت شش ماه دستورالعمل اصلاح آلودگی واحدهای آلاینده را صادر کردند، خاطرنشان کرد: این دستورالعمل به شرکت‌های مورد نظر ابلاغ شده و با پیگیری‌های انجام شده حجم زیادی از آلودگی‌ها کاهش پیدا کرد. برخی شرکت‌های ساخت جدید به‌علت استفاده نکردن از فناوری و تکنولوژی مدرن، آلودگی‌هایی داشتند که با پیگیری‌های صورت گرفته پرونده آنها در جریان است از جمله پرونده علیه مجتمع گازی و مجتمع نفت و گاز پارس. 
وی در ادامه این‌گونه توضیح داد: مقرر شده که پتروشیمی‌ها و شرکت‌های یادشده نسبت به رفع آلودگی‌ها اقدام کنند و محیط زیست تا زمان رفع این آلودگی‌ها از موضع خود منصرف نمی‌شود. علاوه بر این این پتروشیمی‌ها و شرکت‌ها مشمول جریمه شده‌اند. 
در روزهای آینده مصاحبه‌های بیشتری از مدیرکل محیط زیست استان را در خصوص مجوزهای زیست‌محیطی در راستای ساخت و سازها، توسعه صنایع و گردشگری و ... منتشر می‌کنیم. 

نظرات بینندگان