بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
23 اردیبهشت 95 آتشسوزی در اراضی روبهروی سایت نخست پارس جنوبی سبب آتش گرفتن چوب و پلاستیک و دیگر پسماندهای اطراف شد. 25 شهریور 95 آتشسوزی در ایستگاه کنترل فشار شرکت پتروشیمی مبین در شهرستان عسلویه چهار مجروح برجای گذاشت. 5 دیماه 95 آتشسوزی در فازهای 20 و 21 پارس جنوبی حادثهای دیگر را رقم زد. به محض وقوع این حادثه در ساعت١:١٥ بامداد یکشنبه ٥ دی ماه ستاد بحران منطقه ویژه پارس تشکیل جلسه داد که با همکاری و هماهنگی کلیه دستگاهها و شرکتهای مستقر در منطقه و از طرفی حضور بهموقع نیروهای آتشنشانی، حریق تحت کنترل در آمد و پس از آن نیز مهار شد. 14 دیماه نیز آتشسوزی مخزن شماره 19 پایانه نفتی خارگ که حین انجام عملیات تعمیرات اساسی رخ داده بود با سرعت عمل کارکنان ایمنی و آتشنشانی مهار شد. 21 خرداد 95 آتشسوزی دیگری در جزیره خارگ رخ داده بود. این آتشسوزی در یکی از کورههای تاسیسات نفتی درود 2 متعلق به شرکت نفت فلات قاره رخ داد که 20 دقیقه بعد مهار شد.
روز گذشته تعدادی از کارمندان شرکت نفت گچساران که برای تمیز کردن و تعمیر بخشی از لولهها و تاسیسات چاه نرگسی وارد این تاسیسات شده بودند، دچار گازگرفتگی و خفگی شدند. تا کلکسیون آتشسوزیهای سال 95 کامل شود. برای بررسی مساله با بخشدار بخش سعدآباد گفتوگو کردیم. علیرضا رزمجو در گفتوگو با بامداد جنوب با بیان اینکه حادثه مورد نظر بهعلت گازگرفتگی رخ داده، تصریح کرد: این حادثه سه نفر فوتی و سه نفر مصدوم داشت که مصدومان بلافاصله به بیمارستان شهید گنجی منتقل شدند و حال عمومی آنها خوب است.
رزمجو در ادامه ضمن تقدیر و تشکر از رئیس شبکه بهداشت و درمان دشتستان خاطرنشان کرد: ضریب ایمنی را از طریق ارائه آموزشهای لازم به کارکنان مناطق نفتی میتوان بالا برد و ارائه این آموزشها یک الزام و ضرورت است که باید در دستور کار قرار بگیرد.
در ادامه رئیس فوریتهای پزشکی دشتستان نیز با بیان اینکه این حادثه ساعت 11 صبح روز گذشته در این مجموعه رخ داد و سه نفر از کارکنان شرکت بهرهبرداری نفت نرگسی 32ساله، 35ساله و 30ساله در محل کار جان خود را از دست دادند، گفت: دو نفر دیگر نیز 50 ساله و 27ساله دچار گاز گرفتگی و به بیمارستان شهید گنجی برازجان منتقل شدند.
وی با اشاره به اینکه 9 حلقه چاه در منطقه وحدتیه است و در خشت و کنارتخته نیز اتصالاتی وجود دارد، افزود: هر چند منطقه مورد نظر پیش از این مشکل خاصی نداشته و پروژه مورد نظر هم با حضور ناظر و در دست داشتن مجوز بوده اما افزایش ضریب ایمنی یکی از بهترین روشهای رهایی از چنین حوادثی است.
این در حالی است که ساعاتی پس از وقوع حادثه انتشار گاز H۲S که منجر به فوت ۳ تن شده بود، خبر برکناری دو سرپرست نوبت کار کارخانه بهرهبرداری تاسیسات نفتی نرگسی در پی بروز حادثه اعلام شد.
بیژن عالیپور با اشاره به برکنار شدن دو سرپرست نوبت کار کارخانه بهرهبرداری تاسیسات نفتی نرگسی، گفت: بهدلیل بروز حادثه انتشار گاز H۲S در حین عملیات اورهال در این تاسیسات، برخورد با متخلفان این حادثه در حال پیگیری است.
وی از تشکیل کارگروهی برای پیگیری دلایل وقوع حادثه خبر داد و افزود: رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط از اولویتهای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است و در صورتی که افراد متخلف دیگری نیز در این خصوص شناسایی شوند، بهطور حتم با آنان برخورد خواهد شد. براساس این گزارش، ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه روز گذشته بر اثر حادثهای در محدوده عملیاتی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران در شهرستان برازجان پنج نفر از نیروهای شرکت پیمانکار عملیات اورهال مخزن دچار گازگرفتگی شدند که متاسفانه سه نفر از این افراد در حین انتقال به بیمارستان فوت کردند.
هر چند چنین اقدامی میتواند در راستای تمرکز و توجه مدیریت به اصول ایمنی و بهداشت محیط، موثر و کارساز باشد اما نمیتواند همه جوانب و ابعاد چنین حوادثی را پوشش بدهد. «افزایش ضریب ایمنی» نخستین و مهمترین گام در مسیر کاهش حوادث پیشبینی نشده اینچنینی است. اطلاعرسانی مسوولان و مدیران مناطق نفتی که تجربه تلخ آتشسوزی و حوادث غیر مترقبه را داشتهاند و حتی آنهایی که چنین تجربهای نداشتهاند اما با مشاهده مجموعه آتشسوزیها بهویژه در سال جاری اقداماتی را بهمنظور افزایش ضریب ایمنی در تاسیسات مورد نظر انجام دادهاند، ضروری است. بازرسیهای فنی و دورهای و سرکشی از تاسیسات، همچنین ارائه گزارشهای مورد نظر از این سرکشیها و بازدیدها نقش بسزایی در انجام بهموقع تعمیرات پیشگیرانه از تاسیسات و کارخانجات، افزایش ضریب ایمنی و نیز جلوگیری از هزینههای سرسامآوری که حتی میتواند منجر به قطع تولید شود، دارد.