چه کسی بر صندلی آیت‌الله می‌نشیند
کد خبر: ۶۸۹۸
تاریخ انتشار: ۰۶ : ۲۱ - ۳۰ دی ۱۳۹۵
ضرورت تداوم مش هاشمی در مجمع؛

چه کسی بر صندلی آیت‌الله می‌نشیند

گزینه‌های متعددی برای جانشینی آیت‌الله هاشمی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در رسانه‌ها مطرح شده است اما به گفته دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها رهبری هستند که درباره ریاست مجمع تصمیم می‌گیرند.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
گزینه‌های متعددی برای جانشینی آیت‌الله هاشمی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در رسانه‌ها مطرح شده است اما به گفته دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها رهبری هستند که درباره ریاست مجمع تصمیم می‌گیرند. با این حال مردم با توجه به اهمیت پست ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام منتظر هستند ببینند چه کسی جایگزین آیت‌الله فقید برای ریاست مجمع خواهد شد. در این لحظه گزینه‌هایی نظیر حسن روحانی، هاشمی شاهرودی، صادق لاریجانی، ناطق نوری، رئیسی، علی‌اکبر ولایتی، حداد عادل، محسن رضایی و حتی محمود احمدی‌نژاد از محتمل‌ترین گزینه‌ها هستند. البته پر واضح است که تمام گزینه‌های نام برده شده تنها گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای هستند چراکه همانطور که در سطور بالا آمده، رهبر انقلاب هستند که تصمیم اصلی را در این رابطه اتخاذ خواهند کرد.

با این حال همه می‌دانند که هم گفتمان اصلاحی خاتمی و دوستانش و هم گفتمان اعتدالی روحانی و یارانش در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام ریشه دوانده است و این میراث هاشمی است که در تاریخ جمهوری اسلامی ماندگار خواهد شد. سایه آیت‌الله هاشمی بر صندلی مجمع تشخیص آنقدر سنگین است که فقط فردی با همان ویژگی‌ها می‌تواند این جایگاه را در اوج نگه دارد به همین دلیل یک روز صحبت از هاشمی شاهرودی می‌شود و روزی دیگر از حسن روحانی و روز دیگر از ناطق نوری نام برده می‌شود در کنار این سه نفر، اصولگرایان نیز نام سه رئیس سابق قوا را مطرح می‌کنند. حداد عادل و احمدی‌نژاد و یزدی این در حالی است که دو نفر از این سه نفر در اسفند گذشته نتوانستند رای مردم تهران را برای مجلس شورای اسلامی و خبرگان به دست بیاورند و سومی از سوی رهبری یکبار برای حضور در انتخابات نهی شد. حال به جز این شش نفر، نام آیت‌الله رئیسی نیز شنیده می‌شود باید دید قرعه به نام چه کسی نوشته می‌شود. در همین راستا یک فعال سیاسی اصولگرا تاکید کرد که تعیین رئیس‌مجمع تشخیص مصلحت نظام در اختیار مقام معظم رهبری است و ما حق اظهار نظر نداریم، حضرت آقا در این‌باره تصمیم می‌گیرند .با این حال باید متذکر شد فردی که می‌خواهد رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام شود باید مانند هاشمی فراجناحی عمل کند و اعتقادات خود را در زمینه مدیریتی دخیل نکند.

اسدالله عسگر اولادی که با خبرگزاری ایلنا گفت‌وگو می‌کرد، درباره این‌که چه کسانی برای این پست مطرح هستند، گفت: حجت الاسلام ناطق نوری‌،‌ علی‌اکبر ولایتی و هاشمی شاهرودی گزینه‌های احتمالی هستند ‌البته آقای روحانی را هم مطرح کردند اما اکنون او رئیس‌جمهور است و نمی‌تواند دو کار انجام دهد بنابراین رئیس مجمع باید اختلافات بین شورای نگهبان و مجلس را حل و فصل کند اگر رئیس‌جمهور بخواهد این کار را انجام دهد چندان شدنی نیست اما با وجود این هرچه رهبری صلاح بدانند و تصمیم بگیرند، قاطع است.
عسگر اولادی در پاسخ به این سوال که آیا اسم حداد عادل برای ریاست مجمع مطرح شده است، گفت: نشنیده‌ام که آقای حداد مطرح باشد.
هیچ‌کس ایده روشنی درباره زمان انتخاب رئیس مجمع ندارد، این عضو حزب موتلفه نیز درباره زمان انتخاب رئیس مجمع از سوی رهبری هیچ اطلاعی ندارد. با این حال متذکر شد که طبق سنت موجود نائب رئیس و یا دبیر جلسات در غیاب رئیس‌مجمع تشخیص اداره می‌کنند. قاعدتا باید تا زمانی که رهبری رئیس را تعیین کند نائب‌رئیس یا دبیر کل مدیریت را برعهده گیرند تا جلسات برگزار شود.

گفتنی است که بر اساس ساختار مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای این نهاد به دو گروه اعضای حقیقی و حقوقی تقسیم می‌شوند. رئیسان سه قوه‌، فقهای شورای نگهبان، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی، وزیر یا رئیس سازمانی که موضوع مورد نظر آن جلسه به نهاد تحت مسوولیتش مربوط است و رئیس کمیسیون متناسب با موضوع بحث از مجلس شورای اسلامی از جمله‌ اعضای حقوقی مجمع تشخیص نظام هستند و 26 نفر نیز به‌عنوان شخصیت حقیقی در دور ششم در این مجمع عضویت داشته‌اند.
اعضای دوره ششم مجمع تشخیص مصلحت نظام از تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۹۰ و به‌مدت پنج سال انتخاب شده‌اند.

نظرات بینندگان