ثبت نام برای کارت هوشمند ملی ادامه دارد و در برخی شعبهها صفهای طولانی تاب تحمل شهروندان را سر آورده است. نکته قابل تامل دیگر اقدام برای دریافت کارت هوشمند ملی، هزینهای است که بر دوش خانوارها نهاده شده است. هزینهای که برای برخی خانوادهها، هزینه سنگینی است و وقتی در کنار دیگر هزینهها قرار میگیرد، بیش از پیش نمود پیدا میکند. یکی از دانشجویان دانشگاه پیام نور در این خصوص میگوید: خانوادهای پنج نفره هستیم که پدرم بهعلت فقر مالی تا کنون برای ثبت نام کارت هوشمند ملی اقدام نکرده است و من با همان خرج ماهیانهام که مبلغی بسیار اندک است برای صدور کارت هوشمند ملی اقدام کردهام.
در همین راستا، مدیرکل نگهداری و مهندسی عملیات سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه براساس لایحه بودجه سال 95 دولت، متقاضی در همان مرحله پیش ثبت نام بایستی مبلغ 20 هزار تومان به صورت الکترونیکی جهت صدور کارت هوشمند ملی به حساب دولت واریز کنند، گفت: فرایند صدور کارت هوشمند ملی شامل چند مرحله است که با مرحله پیش ثبت نام از طریق وب سایت www.ncr.ir آغاز میشود و مردم میتوانند از هر مکانی مثل منزل و یا محل کار که به اینترنت دسترسی دارند، بدون پرداخت هیچ هزینهای ثبت نام کنند.
حمیدرضا یغمایی با بیان اینکه در این مرحله یکسری اطلاعات هویتی از شخص دریافت میشود و بعد از راستیآزمایی، یک کد رهگیری در اختیار شخص قرار میگیرد، افزود: در این مرحله شخص میتواند به دلخواه خود نزدیکترین زمان و دفتر پیشخوان دولت و یا پست را انتخاب کند.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تا زمان ابلاغ لایحه بودجه، مبلغ دریافتی در سایت ncr.ir همان مبلغ 17200 تومان بوده، خاطرنشان کرد: براساس لایحه بودجه سال 1395 این مبلغ 20 هزار تومان است، تصریح کرد: تکمیل ثبت نام در دفاتر پیشخوان دولت و برخی دفاتر پستی انجام میشود. در این مرحله از متقاضی تصویر زنده شخص و اثر ده انگشت وی گرفته میشود و سپس اطلاعات آن به صورت خودکار و الکترونیکی به مرکز صدور کارت هوشمند ملی که در سازمان ثبت احوال کشور مستقر است منتقل میشود تا کارت شخص در نوبت صدور قرار گیرد.
یغمایی ضمن تاکید بر اینکه فعلا سه گروه شامل افرادی که تا کنون هیچگونه کارت شناسایی ملی از سازمان ثبت احوال نگرفتهاند، افرادی که به سن 15 سال تمام رسیدهاند و افرادی که مشخصات سجلی آنها تغییر کرده برای دریافت کارت هوشمند ملی در اولویت هستند، خاطرنشان کرد: کسانی که در این جامعـه هدفی که نام برده شد (سه گروه یادشده) قرار ندارند برای دریافت کارت هوشمند ملی عجله نکنند.
مدیرکل نگهداری و مهندسی عملیات با بیان اینکه اواخر سال گذشته با حجم عظیمی از مردم جهت ثبت نام کارت هوشمند ملی مواجه شدیم که باعث شد تعداد زیادی ثبت نام در نوبت قرار گیرد، یادآور شد: در حال حاضر بهدلیل این تراکم ایجاد شده زمان صدور کارت هوشمند ملی کمی زمانبر است و ما در تلاش هستیم با شیفتهای اضافی این صف را از بین ببریم.
این مسوول با اشاره به اینکه اگر صفی وجود نداشته باشد از زمان دریافت اطلاعات از دفاتر پیشخوان یا پست تا زمان صدور کارت هوشمند ملی 15 روز طول میکشد ولی در حال حاضر بهدلیل ترافیک ایجاد شده زمان، کمی طولانیتر است، یادآور شد: بهمحض اینکه کارت آماده شد یک پیامک (بدون هزینه برای متقاضی) به شخص ارسال میشود تا وی برای دریافت و فعالسازی کارت خود به مرکز اعلام شده مراجعه کند.
هر چند یغمایی هزینه ثبت نام کارت هوشمند ملی را 20 هزار تومان اعلام کرده اما زمان مراجعه به دفاتر پست یک هزینه 23 هزار تومانی گرفته می شود و از آنجا که خودشان عکس میگیرند، هشت هزار تومان هم بابت عکس باید پرداخت شود که مروی هم رفته مبلغی در حدود 31 هزار تومان میشود. حال تصور کنید خانوادههای بیسرپرست و بدسرپرست در ازای هر نفر باید 31 هزار تومان پرداخت کنند و خانوادهای پنج نفره باید 150 هزار تومان برای صدور کارت هوشمند ملی پرداخت کنند که برای خیلیها هزینه زیادی است.
کارت هوشمند ملی یک طرف قضیه است. اگر کسی بخواهد مثلا عکس شناسنامهاش را تعویض کند، در صورتی که زیر 30 سال سن داشته باشد، مبلغ 25 تومان و اگر 30 به بالا باشد بایست مبلغ 35 هزار تومان پرداخت کند. این هزینهها شاید در نگاه نخست جلب توجه نکند ولی اگر شما هم برای صدور کارت هوشمند ملی به دفاتر ثبت احوال مراجعه کنید و آنجا به شما بگویند که عکس شناسنامهتان باید تعویض شود و هزینه آن 35 تومان میشود، اگر جزء طبقه بسیار متوسطالحال یا رو به پایین باشید، نگران جیبتان میشوید. کاش میشد برای قشر ضعیف تخفیفی قائل شد.