تنها یک هفته از ریاست مرد مو حنایی بر ایالات متحده امریکا میگذرد و او در همین یک هفته با ایجاد محدودیت برای سفر مسلمانان از جمله ایرانیان به امریکا خبرساز و پرحاشیه ظاهر شد. محدودیتی که با واکنشهای بینالمللی فراوانی روبهرو شده است. وزیر امورخارجه کشورمان نیز با همان سبک و سیاق همیشگی در توئیتی به فرمان نژادپرستانه دونالدترامپ واکنش نشان داد. محمدجواد ظریف در توئیتر خود با انتشار لینک بیانیه وزارت امور خارجه در ارتباط با تصمیم دولت ایالات متحده در ایجاد محدودیت برای سفر مسلمانان به امریکا نوشت: این اقدام بیاساس بودن ادعاهای مقامات امریکا در مورد دوستی با مردم ایران در عین اختلاف با دولت ایران را آشکار کرد. اقدام امریکا در ممنوعیت ورود اتباع کشورهای مسلمان در تاریخ بهعنوان هدیهای بزرگ به افراطیون ثبت خواهد شد. ما ضمن احترام به امریکاییها و جدا کردن حساب آنها از سیاستهای خصمانه دولت این کشور، اقدامات متقابل را برای حمایت از شهروندانمان به عمل میآوریم برخلاف امریکا، با آغوش باز از همه آنهایی که روادید معتبر دارند استقبال میکنیم.
در همین راستا نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز محدودیت اعمال شده از سوی ترامپ را رفتاری نژادپرستانه خواندند. علی لاریجانی روز گذشته در نطق پیش از دستور خود، با اشاره به فرمان نژادپرستانه ترامپ که ایران را هم شامل شده است، گفت: اقدامات اخیر دولت امریکا در لغو ویزا سخافت در بینش و رفتار آنها را بیشتر نشان داد. البته این رفتار هراس این دولت را ظاهر کرد که از سایه خود هم میترسند.
لاریجانی ذکر نام ایران در این میان آن هم به بهانه نگرانی از اقدامات تروریستی را یک شوخی دانست و تصریح کرد: بر کسی پوشیده نیست که ایران یک تنه در برابر تروریستها در سالهای گذشته ایستاد و بعدها برخی کشورها به این جریان پیوستند. آنهم در مقابل تروریستهایی که مسوولان امریکایی مخصوصا یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری امریکا که قبلا وزیرخارجه آن کشور بود با صراحت اعلام کرد ما داعش را بهوجود آوردیم بنابراین دولت امریکا امروز دچار پدیده هراس از خود و سوءتفاهم با خود شده است.
وی سپس بدون اینکه نامی از ترانه علیدوستی بیاورد، تصمیم اخیرش در تحریم اسکار را ستود و گفت: موضع هنرمند گرامی ما در تحریم حضور در جشنواره هنری امریکا نمونهای از غیرت ملی ملت ایران است. دولت امریکا باید از این نمونه درس بگیرد که در مقابل یک ملت بزرگ، ریشهدار و متمدن قرار دارد و اینگونه اقدامت عجولانه و نارس بیش از آنکه قدرت آنها را نشان دهد هراس ضعف آنها را هویدا میکند. وانگهی فلش مبارزه با تروریست را برملا میکند که عملی مکارانه است وگرنه بعید است آنان ندانند مصدر اصلی تروریست کجاست.
یک عضو هیات رئیسه کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس نیز تصمیمات اخیر دونالد ترامپ را موجب انزوای این کشور در عرصه بینالملل عنوان کرد و گفت: برداشت ترامپ و رفتار او نشان میدهد که فهمش از مساله تروریسم، ریشهیابی و مبارزه با آن بسیار سطحی و ابتدایی است. تروریسم وقتی در خاورمیانه رشد کرد که ریشه در وجود نظامهای دیکتاتوری خاورمیانه داشت که بخش اعظم آنها مورد حمایت امریکا بودند.
جلیل رحیمی جهانآبادی یادآور شد: حداقل از 19 نفری که در عملیات 11 سپتامبر دست داشتند، 15 نفر سعودی و 4 نفر مصری بودند و هیچ یک از اتباع ایران و یمن در این عملیات دست نداشتند. همچنین ایران هیچ سابقه تروریستی در امریکا نداشته و ایرانیان ساکن در این کشور همواره از بهترین شهروندان امریکایی بودند.
از سوی دیگر یک تحلیلگر مسائل بینالملل نیز دستور اخیر ترامپ را نقض آشکار حقوق بشر و حتی مغایر با قوانین امریکا دانست و در اینباره گفت: منع ورود شهروندان هفت کشور به ایالات متحده امریکا تبعیض فاحش حقوق بشری است و نباید فراموش کرد که مشکلات بهوجود آمده در عراق، افغانستان و لیبی را خود امریکا ایجاد کرده است البته ایران به دلیل حمایت از حزبالله و حماس که آنها این گروهها را تروریست بینالمللی میخوانندشان با این ممانعت روبهرو شده است.
داوود هرمیداس باوند در ادامه با اشاره به مواضع و واکنشها نسبت به دستور ترامپ برای ممانعت از ورود شهروندان هفت کشور به امریکا یادآور شد: نخستوزیر کانادا در واکنش به این اقدام اعلام کردکه درهای کشورش به روی پناهجویان باز است. اولاند هم در فرانسه اعلام کرده است که باید تصمیمات جدی بگیرند، از سوی دیگر مسوولان و ان جیاوها در داخل و خارج امریکا واکنشهای بسیاری نسبت به دستور اخیر ترامپ داشتهاند.
در همین راستا امیرعلی ابوالفتح یکی دیگر از کارشناسان ارشد مسائل امریکا با یادآوی وعدههای انتخاباتی ترامپ در کارزارهای انتخاباتی در خصوص تصمیم اخیر ترامپ گفت: رئیسجمهور امریکا در طول مبارزات انتخاباتی، خود را فردی معرفی کرده بود که در برابر رقیبش بهتر میتواند با تروریستها مبارزه کند و بخش مهمی از سخنان او هم در همین راستا بود و در این چارچوب ابایی نداشت که از ممنوعیت ورود مسلمانان سخن بگوید و از اسلام رادیکال حرف بزند و به همین خاطر قابل پیشبینی بود که بخشی از نخستین اقداماتش هم در همین راستا باشد.
یکی از نکات مجهول محدودیت اخیر ایالات متحده امریکا، چگونگی گزینش هفت کشور از جمله ایران برای اعمال محدودیت بوده، چراکه شهروندان ایرانی هیچ تشابه فرهنگی با شهروندان یمنی، سودانی، سومالی، لیبی، عراقی و سوریهای ندارند. در همین حال شهروندان عربستان و پاکستانی بهراحتی میتوانند وارد امریکا شوند.
ابوالفتح با اشاره به اقدامات تروریستی ۱۵ سال گذشته در امریکا تصریح کرد: بررسی اقدامات تروریستی ۱۵ سال اخیر نشان میدهد که عمده عاملان اتباع کشورهایی که آن اقدامات تروریستی را انجام دادهاند، شامل این ممنوعیتها نمیشوند. به عبارت دیگر، هر چند از ورود اتباع هفت کشور جلوگیری شده است ولی اتباع کشورهایی همچون عربستان، پاکستان و افغانستان که بیشترین اقدامات تروریستی را در امریکا انجام دادهاند، میتوانند بهراحتی ویزای امریکا را دریافت کنند و به این کشور سفر کنند.
گفتنی است سفیر سوئیس در تهران بهعنوان حافظ منافع دولت ایالات متحده امریکا روز گذشته از سوی محمد کشاورززاده مدیرکل امریکا وزارت امور خارجه احضار و یادداشت اعتراضی جمهوری اسلامی ایران در خصوص صدور فرمان اجرایی اخیر رئیسجمهور امریکا و اعمال محدودیت و برخورد تبعیضآمیز علیه شهروندان ایرانی برای سفر به امریکا به وی تحویل داده شد.
سخنگوی وزرات امور خارجه با اعلام این خبر گفت: در این دیدار صدور فرمان اجرائی رئیسجمهور ایالات متحده امریکا بهمنظور اعمال محدودیت برای سفر شهروندان ایرانی به امریکا به بهانههای واهی و تبعیضآمیز، غیر قابل قبول و مغایر با کنوانسیونهای حقوق بشری و مفاد قرارداد ۱۵ اوت ۱۹۵۵ حقوقی و کنسولی بین دو کشور اعلام و بر حفظ و صیانت از حقوق شهروندان ایرانی تاکید شد.
سفیر سوئیس نیز با اعلام این مطلب که از بازتاب فرمان اجرائی اخیر رئیسجمهور امریکا در ایران مطلع است اعلام داشت مراتب را سریعا به وزارت خارجه امریکا منعکس خواهد کرد.