
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
حضور گروههای نمایشی شهرستانی در سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نوید روزهای روشنی را برای تئاتر شهرستانها میدهد. هنرمندان شهرستانی با حضور در این جشنواره معتبر بهنوعی سفیر هنری دیار خود بهشمار میروند، آنها با اجرای نمایشهایی که در بطن خود سنتها، آیینها، باورها، افسانهها و جاذبههای طبیعی و ... منطقه خود را نهفته دارد، به مخاطبان خود در خصوص میراث فرهنگی و داشتهها و پتانسیلهای هنری دیار خود اطلاعات میدهند و آنها را با نوع زندگی، آداب و سنتهای محل زندگی خود بیش از پیش آشنا میسازند.
حضور گروههای نمایشی شهرستانی در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بدونشک در ارتقای کیفیت آثار تولیدی این هنرمندان در آینده تاثیر بسزایی خواهد داشت، چراکه در کنار اجراهای عموم کارهای نمایشی که از داخل و خارج کشور به بخشهای مختلف جشنواره راه یافتهاند، برگزاری کارگاههای تخصصی و آموزشی در طول این جشنواره گام استواری در راستای آموزش و افزایش اطلاعات هنرمندان تئاتری کشور بهشمار میرود. همانگونه که اطلاع دارید، جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در این یکی دو سال اخیر تاکید ویژهای بر تولید آثار نمایشی مخاطبپسند دارد و تمام تلاش خویش را بهکار بسته تا از تولید آثاری که صرفا برای اجرا در جشنواره تولید شدهاند، ممانعت کند. در این جشنواره سعی شده بیشتر به کارهایی میدان داده شود که مخاطب بتواند با آن ارتباط برقرار کند و زمانی که از سالن نمایش خارج میشود، ذهنش درگیر دغدغهای باشد که از نمایش دریافت کرده است.
ب استان است که میطلبد در این زمینه انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر و هیات رئیسه این انجمن برای پویایی این هنر در دیگر شهرستانها جدیتر از پیش گام بردارند تا بتوان هنر تئاتر را در سبد خانوارهای بوشهری گنجاند و مخاطبان رهیده آن را دگرباره به سوی این هنر جذب کرد.
یکی از آثار نمایشی استان بوشهر که در بخش خیابانی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر خوش درخشید، نمایش «هرچی سنگه مال پای لنگه» نوشته علیاکبر کنگانیطریق با بازی روان و رضایتبخش امین چاهشوری بود. این اثر را مارال ایزدبخش کارگردانی کرده است که در جشنواره تئاتر فجر امسال بازیگران زن و مرد آن (مارال ایزدبخش در بخش بازیگری زن و امین چاهشوری در بخش بازیگری مرد) نامزد دریافت جایزه شدند و در نهایت امین چاهشوری هنرمند خلاق و خوشروی بوشهری در بخش بازیگری مرد شایسته تقدیر شد. این موفقیت افق تازهای را به روی تئاتر بوشهر گشوده و امید است این موفقیتها در دورههای بعد جشنواره نیز برای تئاتر بوشهر رقم بخورد. امین چاهشوری هنرمند تئاتر و عکاس بوشهری، دانشآموخته ادبیات نمایشی در مقطع کارشناسی ارشد است و چندین سال است که هنر تئاتر را در کنار عکاسی بهصورت جدی دنبال میکند، وی افزون بر حضور در آثار نمایشی خیابانی تجربه بازی در کارهای صحنهای را نیز در کارنامه هنری خود دارد. چاهشوری با این موفقیت ثابت کرد که «خواستن توانستن است». در خصوص این موفقیت گفتوگوی صمیمانهای را با وی صورت دادهایم که در ادامه میآید.
در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شما با نمایش «هر چی سنگه مال پای لنگه» نوشته علیاکبر کنعانیطریق و کارگردانی مارال ایزدبخش حضور داشتید، همبازیهای شما در این اثر کدام بازیگران بودند؟ این نمایش چه موضوعی را روایت میکرد؟
چاهشوری: در این اثر در کنار من، مارال ایزدبخش و محسن چاهشوری نیز (برادرم) بازی میکردند. نمایش «هر چی سنگه مال پای لنگه» سرگذشت خانوادهای را روایت میکند که به تکدیگری در خیابان مشغول هستند اما یک چک روال زندگی این خانواده را دچار تغییر میکند. در این نمایش تلاش شد به کمک طنز معضلات اجتماعی به چالش کشیده شود.
طرح و ایده اولیه این اثر سفارش مارال ایزبخش بود یا نه ایده خود نویسنده اثر؟
چاهشوری: طرح و ایده این اثر از سوی علیاکبر کنعانیطریق مطرح شد و اعضای گروه اجرا یعنی من و مارال ایزدبخش هم در ادامه به همراه آقای کنعانی دیالوگها را با وسواس و حساسیت خاصی انتخاب میکردیم تا بتوانیم پیام نمایش را به بهترین شکل ممکن به مخاطب خود منتقل کنیم.
آیا در دیالوگهای خود بداههگویی هم داشتید؟
چاهشوری: از مرحله نخست نگارش نمایشنامه تا پایان آن، دیالوگها خلاقانه و آزادانه انتخاب شدند ولی با شروع تمرین تمام دیالوگها را مطابق متن بیان و از بداههگویی دوری کردیم. البته اینجا باید به این نکته اشاره کنم که یکی از ویژگیهای نمایش خیابانی بهدلیل اینکه اجرای این نمایش در لحظه اتفاق میافتد، این است که بازیگر باید مسلط به قدرت بداههگویی باشد تا در مواقع ضروری بتواند به کمک آن برای پیشبرد تاثیرگذاری اثر بهره بگیرد.
آیا تئاتر بوشهر توانست چهرهای موفق از خود در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر ارائه کند؟
چاهشوری: از لحاظ کمی بله، زیرا حضور پنج اثر در چنین جشنوارهای با این کیفیت و سطح، قابل توجه و قابل تامل است ولی نظر دادن در خصوص بعد کیفی این حضور را به منتقدان و کارشناسان این حوزه واگذار میکنم.
در هنر تئاتر بهدنبال چه چیزی هستید؟ این هنر چه کمکی به شما کرده است؟ آیا به جمله «معلولیت محدودیت نیست» اعتقاد دارید؟
چاهشوری: دنبال یک تکه نان حلال [با خنده]. البته سوالتان برایم جالب بود. من توانستم به کمک این هنر یک موتور بخرم تا با آن به مجتمع فرهنگی-هنری برای تمرین تئاتر [با خنده] بروم. تئاتر بوشهر خودش نیازمند کمک است و ما باید به آن کمک کنیم. در پاسخ به قسمت آخر سوالتان هم باید بگویم که معلولیت اصلا وجود ندارد، این ما هستیم که بهوجودش میآوریم. من این شعار «معلولیت محدودیت نیست» را اصلا دوست ندارم (حالا بگو فلانی مغرور).
هنر تئاتر در زندگی شخصی شما چه تاثیرات مثبتی گذاشته است؟
چاهشوری: هنر بهویژه تئاتر برای من خود زندگی است. من با آن زندگی میکنم. انرژی که تئاتر به من در هر بخشش میدهد، چه دیدن، چه عکاسی و چه اجرا، غیر قابل وصف است. بدونتعارف میگویم، من در این مدت که نمایش کار میکنم، بیشتر اوقات از خیلی موقعیتها گذشتم تا در یک اتفاق تئاتری حضور داشته باشم و این اوج لذت و شوق است. هر چند بساط ناحقی هم زیاد شده ولی چون عاشقی تابعی!!!
دلیل درخشش شما در جشنواره معتبری چون جشنواره بینالمللی تئاتر فجر چه بود؟
چاهشوری: همدلی و یکصدایی بچههای گروه. در واقع تمرین خوب و تفکر و اندیشه مثبتی که پشت یک اثر نمایشی وجود دارد، باعث میشود که آن اثر موفق ظاهر شود و ایکاش خانم ایزدبخش هم به حقش میرسید.
حضور در این جشنواره چقدر در افزایش توانایی و استعداد ذاتی و نهفته شما نقش دارد؟
چاهشوری: حضور در هر جشنواره به اندوختههای علمی و تجربی هر فرد می افزاید، بدونشک حضور من در جشنوارهای با این سطح، تاثیر بسیاری در افزایش کیفی آثار تولیدی و بازی من در آینده خواهد داشت.
سخن پایانی؟
چاهشوری: جا دارد از زحمات بیدریغ حمید شعرانی عزیز از بچههای روابط عمومی منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی که تنها حامی و پشتوانه ما در این جشنواره بود، تشکر کنم. همچنین با تمام وجودم از مردم گوشهگوشه شهر و استانم بوشهر تشکر میکنم که بهواسطه این موفقیت قلبا مرا بهخصوص در شبکههای مجازی مورد تشویق و لطف خودشان قرار دادند. در پایان هم از خبرنگاران خوب و زحمتکش رسانههای استان چه مکتوب چه دیداری و شنیداری (صدا و سیمای مرکز بوشهر) و همچنین جامعه هنری استان بوشهر قدردانی میکنم.
یادآوری میشود، دیگر عوامل نمایش «هرچی سنگه مال پای لنگه» عبارتند از: محسن چاهشوری و مهدی منفرد (موسیقی) و مسعود ماهینی (طراح پوستر و بروشور).