
کریم جعفری:
روز گذشته مردم ایران بار دیگر با حضور خود در راهپیمایی 22 بهمن پیامهای مهمی را خطاب به مخاطبان خاص مخابره کردند. این مخابره پیام درست در روزهایی صورت میگیرد که خیلیها در تلاش بودند که حضور مردم در راهپیمایی 22بهمن را کمرنگ کرده و از آن بهرهبرداری لازم را صورت دهند.
بر اساس تفکر اصالت واقعیت در برابر مجاز و اصل واقعگرایی در برابر ایدهآلیسم باید تاکید کرد که انقلاب ایران باوجود مشکلات متعددی که در چهار دهه گذشته با آن روبهرو بوده است همچنان توانسته محتوای خود در حوزه انقلابی را داشته باشد. معمولا انقلابها در نهایت پس از دو دهه تغییر ماهیت داده و به دولتهای عرفی تبدیل میشوند و این مسالهای که رهبران انقلاب چندان مایل به انجام آن نبوده، اما تغییر نسلها و همچنین خواستهای جامعه انقلابها را به سمت عرفی شدن پیش میبرد.
این مساله بهویژه در زمانی که دایره ارتباطات بسیار زیاد است و از آخرین انقلاب بزرگ در جهان که تغییرات بنیادی در روابط منطقهای و بینالمللی ایجاد کرد، نزدیک به 40 سال میگذرد، حائز اهمیت بسیار است. نکتهای که راهپیماییها در مراسمهای مختلف در کشور ما دارد و عموما نیز ایدئولوژیک هستند این است که مردم همچنان خود را پایبند به این مسائل میدانند و نسلهای جدید نیز تا اندازه بسیار زیادی خود را با این مسائل هماهنگ کردهاند. این مهمترین پیامی است که معمولا راهپیمایی مانند 22 بهمن با خود دارد و متاسفانه از روایت دقیق آن غافل شدهایم.
نکته دوم در این میان به این مساله باز میگردد که هر چه دامنه تهدید نسبت به ایران بیشتر افزایش پیدا کند، خوشبختانه مردم بیشتر پای کار میآیند. محمدجواد ظریف یک جمله چند کلمهای گفت که باید آن را با طلا نوشت: «هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکنید.» این لب مطلب است، اگر یک ایرانی تهدید شود، بیشتر پای کار خواهد آمد و این روانشناسی مردم ایران است که دشمنان نخواستهاند آن را بفهمند یا اگر هم فهمیدهاند بد متوجه آن شدهاند.
نکته سوم، پیامی که این راهپیمایی دارد، تاکید بر ارزشهایی است که یک انقلاب باید با خود داشته باشد، اتحاد میان اقشار مختلف مردم. در راهپیمایی روز گذشته تقریبا همه اقشار مردم حضور داشتند. این حضور را اگر به شکل سیاسی آن و نه قشری نگاه کنیم، متوجه اهمیت بیشتر آن خواهیم شد. باورهای مختلف سیاسی روز گذشته آمده بودند، چون هزینه بسیار زیاد هر تغییری دیگر یا سوءاستفاده دشمنان را میدانند. بهتر است به همین میزانی که این افراد دانسته وارد شده و حضور پیدا کردهاند، مسوولان ارشد حکومتی هم متوجه شوند.
در نهایت و بهعنوان آخرین نکته باید مورد توجه قرار داد، هوشیاری و دقتنظر مردم ایران در راهپیمایی تهران بود. هر چند ترامپ بیشتر حمله کند، ایرانیها عاقلانهتر تصمیم میگیرند. پیامهایی که روز گذشته خطاب به شهروندان امریکایی، نه دولت این کشور، از تهران صادر شد، بسیار مهم و تاثیرگذار بود. باید یاد گرفت که تعامل میان ملتها اولویت اصلی است، سیاست دولتها بهکنار، امریکاییها پس از رفتن ایرانیها در لیست ممنوعالورودی با نگاه مسلمان به یک ایرانی، با دیدگاه رئیسجمهور خود مخالفت کردند. در این مورد البته میتوان بیشتر نوشت، ولی به هر حال روزگار اندکی متفاوتتر شده است و باید دقتنظر بیشتری در تعاملات کرد.