
بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
درخواست کمکهزینه از دانشآموزان در یکی از مدارس بوشهر، اتفاقی بود که طی هفته های اخیر رخ داد و البته اداره کل آموزش و پرورش نیز براساس قانون، مراتب را پیگیری کرد. این اتفاق از آنجا ناشی شده بود که سرانه دانشآموزی که به مدارس تعلق میگیرد، کفاف هزینههای آنها را نمیدهد و از همین رو الزامی است که راههای دیگری جایگزین آن شود تا بتوان با مدیریت هزینهها، رضایت دانشآموزان و والدین را نیز جلب کرد و گرفتن هزینه مساوی از همه دانشآموزان، چه بابضاعت و چه بیبضاعت باری بر دوش آنها نشود.
سرانه دانشآموزي اعتباري است كه مسوولان آموزش و پرورش با توجه به تعداد دانشآموزان هر مدرسه و دوره تحصيلي، در اختيار مديريت مدارس قرار ميدهند تا هزينههاي مدرسه پوشش داده شود. پرداخت بهموقع و به اندازه اين مبلغ است كه دست مديران مدارس دولتي را براي بالابردن كيفيت مدارس بالاميبرد. این در حالی است که با توجه به وضع اقتصادی در کل کشور، این معضل گریبانگیر کل کشور است و به هیچ وجه معضل جدیدی نیست اما همه اینها نباید دستاویزی شود برای افزایش دغدغههای تحصیل دانشآموزان.
با تشکیل انجمنهای اولیا و مربیان در مدارس دولتی عادی، امر خطیر دریافت اجباری پول به این انجمنها واگذار شده است و مدیران مدارس نیازها، نظرات و برنامههای خود را اعلام میکنند و انجمنهای اولیا و مربیان که در چند سال اخیر وظیفه دریافت اجباری پول از مردم برای تامین هزینههای مالی مدارس را بر عهده گرفتهاند، ناگزیر کف کمکهای مالی به مدارس را تعیین و تصویب میکنند.
در همین راستا، مدیرکل آموزش و پرورش استان در حاشیه دیدار صبحگاه دانشآموزان دبیرستان نمونه علامه طباطبایی و تیزهوشان شهید بهشتی خورموج و سفره غذاهای بومی محلی فرهنگیان و دانشآموزان در دبستان زینبیه شاهد خورموج با بیان اینکه سرانه دانشآموزان استان که از طرف وزارتخانه تخصیص مییابد کافی نیست، گفت: مبلغ سرانه دانشآموزان استان که از طرف وزارتخانه تخصیص مییابد کافی نیست.
ناصر کرمی با بیان اینکه هر چند سرانه دانشآموزان امسال نسبت به سنوات قبل بهتر است و ما نیز سعی کردهایم منابع مدارس شبانهروزی را بیشتر مورد توجه قرار دهیم ولی تا رسیدن به حد مطلوب هنوز فاصله داریم و امیدوار هستیم که از منابع استانی بتوانیم با ارتقای سطح شرایط برای دانشآموزان، رضایت آنها را جلب کنیم، افزود: در استان بوشهر چند صد کلاس درس تخریبی وجود دارد، هر چند که در سه سال گذشته به همت خیرین، تعدادی مدرسه غیر دولتی زیادی ساخته و به بهرهبرداری رسیده است.
کرمی در ادامه با اشاره به اینکه در استان بوشهر در سه سال پیش که بیش از هزار کلاس تخریبی وجود داشت، تصریح کرد: در حال حاضر این تعداد کلاس به 600 کلاس درس تخریبی کاهش یافته است اما انتظار میرود خیرین مدرسهساز همچون گذشته به یاری آموزش و پرورش بشتابند.
به گفته وی، امیدوارم با تلاش خیرین مدرسهساز در چند سال آینده کلاس تخریبی در استان وجود نداشته باشد تا دانشآموزان ما با خیال راحت فضایی برای درس خواندن داشته باشند.
کرمی ضمن تشکر از مجموعه نفت و گاز در ساخت فضاهای آموزشی در ادامه تاکید کرد: ما فکر میکنیم مسوولیتهای این صنایع بیشتر از این باشد و توجه بیشتری به پیرامون خود داشته باشند تا بتوانند در زمینههای مختلف اجتماعی، دانشآموزان را مورد حمایت خود قرار دهند و فضا را برای نسلهای آینده فراهم کنند.
بهزودی در اسفندماه همایش خیرین مدرسهساز برگزار میشود و در این همایش علاوه بر شناسایی خیرین از این قشر موثر در امر مدرسهسازی تقدیر به عمل میآِید. همانطور که پیش از این نیز متذکر شدیم، بدیهی است که مجموعه آموزش و پرورش به تنهایی از عهده مخارج و هزینههای سنگین تحصیل و بهروز کردن امکانات آموزشی مدارس بر نمیآید و ضروری است که نهادهای غیر دولتی در کنار همراهی و کمک خانوادههایی که استطاعت مالی نسبتا خوبی دارند، به یاری آموزش و پرورش بشتابند تا در آینده شاهد رشد و شکوفایی مساله آموزش در جامعه باشیم.
مبارزه با بیسوادی و تعلیم و تربیت نسل جدید از جمله اهداف آموزش و پرورش است و بخش زیادی از این مهم از سوی خیران مدرسهساز تحقق یافته است. از همین رو، بهطور قطع شناسایی حامیان و خیرین، یکی از راهکارهای موثر و کارساز در این راستاست که تلاش در این زمینه بیشک میتواند بخشی از نیازهای آموزش و پرورش را در زمینه مدرسهسازی مرتفع کند.