استقبال اصلاح طلبان؛ نفی اصولگرایان
کد خبر: ۷۱۵۹
تاریخ انتشار: ۱۱ : ۱۹ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۵
بررسی واکنش جریان‌های سیاسی به طرح آشتی ملی؛

استقبال اصلاح طلبان؛ نفی اصولگرایان

شرایط حاکم بر فضای سیاسی کشور برخی از چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب را بر آن داشت تا پروژه آشتی ملی را مطرح کنند. آشتی ملی ابتدا از سوی رئیس دولت اصلاحات که با محدودیت‌هایی روبه‌رو است مطرح شد. پس از آن نوبت به دیگر چهره‌های نزدیک به ایشان رسید که پیرامون علت‌های مطرح شدن پروژه آشتی ملی سخن بگویند.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
شرایط حاکم بر فضای سیاسی کشور برخی از چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب را بر آن داشت تا پروژه آشتی ملی را مطرح کنند. آشتی ملی ابتدا از سوی رئیس دولت اصلاحات که با محدودیت‌هایی روبه‌رو است مطرح شد. پس از آن نوبت به دیگر چهره‌های نزدیک به ایشان رسید که پیرامون علت‌های مطرح شدن پروژه آشتی ملی سخن بگویند. معاون سیاسی وزارت کشور دوران اصلاحات در گفت‌و‌گویی با ایلنا‌، یکی از علت‌های مطرح شدن آشتی ملی را مخاطراتی دانسته که پس از روی کار آمدن ترامپ کشور را تهدید می‌کند. در این میان این مساله ملی بلافاصله با استقبال چهره‌های اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا همراه شد. 

علی‌مطهری، نائب‌رئیس مجلس در راهپیمایی سالروز پیروزی انقلاب اسلامی به این موضوع پرداخت و درباره ضرورت آشتی ملی گفت: آشتی ملی برای همه دوره‌ها ضروری است ولی برای این دوران ضروری‌تر است. وقتی دشمن مشترک داریم باید برخی اختلافات را نادیده بگیریم. محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس نیز تلاش می‌کند که این مساله را با عنوان گفت‌وگوی ملی مطرح کند و در مجلس شورای اسلامی استارت آن را بزند. عارف امیدوار است که این مساله با استقبال جریانات سیاسی داخل نظام روبرو شود. سه روز پس از مطرح شدن آشتی ملی حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان نیز بر آشتی و انسجام ملی تاکید کرد. روحانی در سخنرانی مراسم ۲۲ بهمن گفت: ما در پی ساختن ایرانی آزاد، آباد و مستقل هستیم و با پیروی رهبری در پی اجماع، آشتی و انسجام ملی هستیم.

اصولگرایان اما واکنش متفاوتی نسبت به مطرح شدن پروژه آشتی ملی نشان دادند ابتدا حسین شریعتمداری مدیرمسوول کیهان بود که نسبت به مطرح شدن آشتی ملی واکنش نشان داد. او با باور نکردنی خواندن این طرح گفت: پیشنهاد «آشتی ملی» از سوی کسانی مطرح می‌شود که برخی از آنان مطابق اسناد غیر قابل انکار موجود (به گفته‌ای او در جریان فتنه امریکایی - اسرائیلی ۸۸ !!آشکارا نقش پادوهای مثلث امریکا، اسرائیل و انگلیس)!! بر عهده گرفته‌اند!!
روح‌الله حسینیان که نتوانست به دهمین دوره مجلس شورای اسلامی ورود کند، منظور اصلاح طلبان از «آشتی ملی»، را آزادی محصوران خواند.
حسینیان در گفت‌وگو با مهر، مدعی شد که آنهایی که خودشان اختلاف درست کردند، اگر واقعا پیرو ادعای خود بوده و آن را قبول دارند، به مردم بپیوندند. خود همین موضوع خود، وحدت ملی را ایجاد می‌کند.

با این حال همه دلسوزان می‌دانند که یک مصالحه ملی به شرط دارا بودن حداقل‌هایی که مردم را راضی کند می‌تواند قابل قبول باشد. شاید به همین دلیل باشد که فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی، روز گذشته نشست برگزار می‌کند و کمیته‌ای تخصصی نیز در این‌باره تشکیل داده‌اند. 
سخنگوی فراکسیون امید با بیان این‌که موضوع آشتی ملی به‌طور کلی مورد توجه فراکسیون و اعضا قرار دارد، در تشریح صحبت‌های رئیس فراکسیون امید در نشست روز گذشته شورای مرکزی این فراکسیون، گفت: عارف در این جلسه از کمیته‌های مختلف فراکسیون به‌ویژه کمیته سیاسی درخواست کردند که فعالیت خود را بیشتر کنند و مطالبه‌های مردم را بیش از این مورد توجه قرار دهند.
بهرام پارسایی تصریح کرد: برخی اعضا پیشنهاداتی را مطرح کردند که باتوجه به این‌که فراکسیون امید بخشی از بدنه حاکمیت است، باید تعامل خود را با دولت و بخش‌های مختلف حکومت افزایش دهد.

با این حال باید دید که پروژ آشتی ملی که پیش از از سوی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در دولت دهم مطرح شده به کجا ختم می‌شود. محمود احمدی‌نژاد به این مساله یعنی ایجاد وحدت و انسجام در گروه‌های سیاسی توجه نشان نداد، چراکه او در آن برهه زمانی معتقد بود که هیچ مشکلی در دولت به گفته خودشان پاک دستان وجود ندارد که بخواهند برای آشتی و وحدت ملی میان جریان های سیاسی وقت بگذارد اما اکنون رئیس جمهور نیز به حمایت از طرح آشتی ملی پرداخته است و تمایل دارد با نگاهی اعتدالی آشتی ملی را در میان جریان‌های سیاسی که اختلاف نظرهای دارند، حاکم کند. گفتنی است آشتی ملی در این برهه زمانی و وجود برخی تهدیدهای خارجی، به رشد و توسعه فضای سیاسی کشور کمک می‌کند.

نظرات بینندگان