ساکنان حاشیه رودخانه مُند، همچنان احتیاط کنند
کد خبر: ۷۱۷۶
تاریخ انتشار: ۵۷ : ۱۵ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۵
مدیرکل مدیریت بحران استان در گفت‌وگو با بامداد جنوب؛

ساکنان حاشیه رودخانه مُند، همچنان احتیاط کنند

ورود سامانه‌ای که از اواخر روز یکشنبه استان را تحت تاثیر خود قرار داده بود، پیش‌بینی وقوع سیل را قطعی و احتمال طغیان رودخانه‌ها را نشان می‌داد. در همین راستا، تصمیم بر آن شد که مدارس و دانشگاه‌های استان روز دوشنبه تعطیل شوند.
بامدادجنوب- هدی خرم‌آبادی:
ورود سامانه‌ای که از اواخر روز یکشنبه استان را تحت تاثیر خود قرار داده بود، پیش‌بینی وقوع سیل را قطعی و احتمال طغیان رودخانه‌ها را نشان می‌داد. در همین راستا، تصمیم بر آن شد که مدارس و دانشگاه‌های استان روز دوشنبه تعطیل شوند. این در حالی است که میزان و شدت بارندگی پایین‌تر از انتظار برخی‌ها بود اما بیشترین تاثیر این سامانه در مناطق جنوبی استان بود. از همین رو، برای بررسی بیشتر میزان بارندگی‌ها و خسارت‌های وارد شده با مدیرکل مدیریت بحران استان گفت‌وگو کردیم. 
قاسم قائدی در گفت‌وگو با بامداد جنوب در پاسخ به این سوال که بارندگی‌ روز دوشنبه به چه میزان بوده و آیا میزان خسارت‌های وارد شده برآورد شده یا خیر، گفت: پس از اطلاعیه و اخطاریه‌ای که صادر شد، مصوبات مورد نیاز به دستگاه‌های مربوط ابلاغ شد و به‌تبع آن همه دستگاه‌ها در حالت آماده‌باش قرار گرفتند. سامانه‌ای که از بعد از ظهر روز یکشنبه به‌ویژه جنوب استان را تحت تاثیر قرار داد، 105 میلی‌متر بارندگی در عسلویه و 95 میلی‌متر در جم را به عنوان بیشترین میزان بارندگی‌ها به‌همراه داشت.

وی با بیان این‌که به‌دنبال این اخطاریه امکانات دستگاه‌های ترابری، امدادی، خدماتی و هلال احمر مجهز شد و به‌خصوص در نقاط حادثه‌خیز پیش‌بینی‌های لازم صورت گرفت، عنوان کرد: از دیگر فعالیت‌ها در این راستا می‌توان به بازدیدهای مختلف از نقاط مخاطره‌آمیز استان و برنامه‌ریزی برای رفع آن اشاره کرد. برای مثال 40 خانوار در حوزه رودخانه مند پیش از بارندگی نقل مکان شدند یا به‌دنبال ریزش کوه در پیچ و خم‌های جاشک اقدامات لازم در اسرع وقت انجام شد تا از بروز ترافیک و اتفاقات دیگر جلوگیری شود. همین‌طور در حوزه تنگستان جاده سمت چاه‌پیر را مسدود کردیم تا خدای‌نکرده در آن جاده اتفاق ناگواری رخ ندهد. 

به گفته قائدی، ریزش پل حد فاصل چاه مبارک، پل درودگاه و کردلان از نقاط حادثه‌خیز دیگر بودند که حضور به‌موقع نیروهای امدادی مانع از بروز حادثه‌ شد. 
قائدی با بیان این‌که استان بوشهر یک استان ساحلی است و اسکله‌های صیادی بسیاری در این استان وجود دارد، گفت: دستگاه‌های اجرائی از جمله شیلات، اداره بندر و نیز بیمه ایران با مصوبات شورای هماهنگی مدیریت بحران استان موظف شدند تا ضمن فرهنگ‌سازی شناورهای صیادی و تجاری به سمت فراگیری آموزش‌های لازم، آنها را به بیمه اموال خود نیز مقید سازند.
مدیرکل مدیریت بحران استان بوشهر با اشاره به این‌که ادارات کل بنادر و دریانوردی موظف شدند تا نسبت به تجهیز کامل بنادر و اسکله‌های استان به تجهیزات مقابله با حوادث احتمالی و اطفای حریق اقدام کنند که با تلاش مدیران و کادر متخصص اقدامات خوبی در این خصوص به سرانجام رسیده است، ضمن تاکید بر این‌که در همه شهرستان‌ها و روستاها و نقاط حادثه‌خیز امکانات امدادی و خدماتی مستقر شده بودند، خاطرنشان کرد: استقرار جرثقیل با تناژ بالا در ورودی دشتستان از شمال استان از دیگر تدابیر اندیشیده شده بود که خدا را شکر نه تنها قربانی جانی نداشتیم بلکه گزارش مصدوم در حد جدی هم نداشتیم. 

این مسوول در خصوص میزان خسارت‌ها نیز با بیان این‌که با توجه به سامانه بارشی دیگر که از امروز تا روز جمعه استان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، هنوز جمع‌بندی نهایی میزان خسارت‌ها انجام نشده، هر چند اقدامات و گزارش‌های اولیه ارائه شده است. به‌محض جمع‌بندی نهایی، میزان خسارت‌ها را برای تامین اعتبار اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. 
قائدی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند نسبت به اخطاریه‌هایی که صادر شد، بارندگی‌ها مخاطره‌آمیز نبود و انتظار بیش از این می‌رفت، تاکید کرد: صدور اخطاریه و به‌دنبال آن تعطیلی مدارس کاملا بجا بود، چراکه هواشناسی تنها پیش‌بینی می‌کند و پس از تائید همه نهادها نسبت به تعطیلی مدارس و دیگر امور تصمیم‌گیری می‌شود تا در نهایت احتیاط و پیشگیری لازم انجام شود. به هر حال برای سلامت قشر محصّل پیش‌بینی خطر شده بود که احتیاط و پیشگیری صورت گرفته لازمه آن بود. 

وی در ادامه با اشاره به تداوم بارندگی‌ها به ساکنان حاشیه رودخانه‌ها و دره‌ها توصیه کرد: ساکنان حاشیه رودخانه‌ها به ویژه رودخانه مُند با توجه به تداوم بارندگی‌ها در نقاط بالادستی مانند استان فارس همچنان احتیاط‌های لازم را مد نظر داشته باشند.
مدیرکل مدیریت بحران استان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که آیا امکانات موجود در استان برای مقابله با بحران‌ها کفایت می‌کند، تصریح کرد: هر چند استان بوشهر نیازمند امکانات و تجهیزات پیشرفته مدیریت بحران است اما این مساله به هیچ وجه به معنای ناتوانی در مدیریت بحران در استان نیست. طبیعی است که هر قدر امکانات به‌روزتر باشد، مدیریت بحران آسان‌تر و مطمئن‌تر خواهد بود و آسیب‌های کمتری وارد خواهد شد. 
قائدی با تاکید بر این‌که آنچه بیشتر از همه در حوادث و بحران‌ها مهم و حائز اهمیت است، پیش‌بینی‌های لازم قبل از وقوع بحران است و باید همه مخاطرات استان شناسایی و راهکارهای اجرائی و لازم برای مدیریت آن انجام شود تا در شرایط بحران تصمیم‌گیری‌های آنی و به‌موقع انجام داد و در صورت وقوع بحران ابعاد حادثه کمتر شود، در خصوص برنامه‌های آینده مدیریت بحران استان به برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی مستمر اشاره کرد و گفت: اداره کل مدیریت بحران استان با پیگیری با دیگر دستگاه‌های اجرائی و نهادهای مسوول در حوزه مدیریت بحران در تلاش است تا نسبت به تامین منابع مالی و تجهیز شرایط عملیاتی مدیریت بحران به امکانات مورد نیاز به توانمندی در این حوزه بیفزاید.

هر چند که به زعم بسیاری، بارندگی‌ها آنچنان که انتظار می‌رفت و برای آن اخطاریه صادر شده بود، نبود اما به هر حال «احتیاط» شرط عقل است و به‌طور قطع پس از وقوع فاجعه، زمانی برای جبران نبود، از همین رو «مدیریت بحران» با وجود این‌که نهادهای مختلف را درگیر کرد، برای شهروندان زحمتی نداشت بلکه در راستای حفظ جان و مال آنها بود و باید قدردان زحماتی بود که دستگاه‌های مختلف طی این چند روز متحمل شدند. 

نظرات بینندگان