«بوشهر» پایتخت کتاب ایران شد
کد خبر: ۷۲۳۴
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۹ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۵
با پیگیر‌ی‌ها و همت بانوی فرهنگ استان؛

«بوشهر» پایتخت کتاب ایران شد

پایتخت کتاب ایران طرحی است که در دو سه سال اخیر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاسی از طرح پایتخت کتاب جهان با توجه به شرایط و ظرفیت‌های فرهنگی کشور در حال اجرا شدن است و هر سال یک شهر که طرح‌های نو و مبتکرانه‌ای در حوزه کتابخوانی ارائه کرده است، عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب می‌کند.
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
پایتخت کتاب ایران طرحی است که در دو سه سال اخیر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاسی از طرح پایتخت کتاب جهان با توجه به شرایط و ظرفیت‌های فرهنگی کشور در حال اجرا شدن است و هر سال یک شهر که طرح‌های نو و مبتکرانه‌ای در حوزه کتابخوانی ارائه کرده است، عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب می‌کند. بوشهر از همان سال نخست به‌منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی و بالا بردن سرانه مطالعه در سطح استان در این طرح حضوری فعال داشته است. اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر که در واقع بانی این طرح در استان است، تلاش کرده تا با دعوت از دیگر دستگاه‌های فرهنگی و اجرائی استان زمینه جذب افراد را به کتاب و مطالعه بیش از قبل فراهم کند. حمیده ماحوزی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در این مسیر با تحمل بسیاری از کم‌لطفی‌ها و کارشکنی‌هایی که از همه سو بر وی وارد می‌شد، با عزمی راسخ و با همکاری نهادهای دلسوز و فرهنگ‌دوست که به‌راستی دغدغه فرهنگ این استان را داشتند، در مرحله نخست موفق شد که کتاب را به بخش‌هایی ببرد که تاکنون حضور نداشته است و از این طریق تلاش کرد تا دست کم همه آحاد جامعه حضور کتاب را زندگی خود لمس کنند، وی با همراهی مجموعه خود و دیگر دستگاه‌های دولتی همراه، کتاب را به زندان‌ها، بیمارستان‌ها، موسسات، کارخانجات، پایگاه‌های نظامی، بازار، ایستگاه‌های اتوبوس، مدارس، مهدکودک‌ها و... برد تا زمینه آشنایی بیشتر و انس افراد را با این یار دانا و خاموش فراهم کند. 
اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر با وجود تمام کارشکنی‌ها و تبیلغات سوئی که از سوی برخی افراد مغرض در استان علیه این طرح صورت گرفت، همچنان به مسیر خود ادامه داد و هر سال با ارائه طرح‌های نو و خلاقانه کوشید تا فرهنگ کتابخوانی را در جامعه هدف نهادینه کند. یکی از طرح‌های ماندگاری که این اداره‌کل با همکاری اداره‌کل آموزش و پرورش استان در قالب طرح پایتخت کتاب ایران در بوشهر اجرائی کرد، راه‌اندازی باشگاه‌های کتابخوانی و کافه‌ کتاب‌ها در مدارس بود که در نهایت در جام باشگاه‌های کتابخوانی کشور، رتبه‌های اول و دوم به ترتیب به شهرهای بوشهر و خورموج رسید. 

حضور فعالانه شهر بوشهر در طرح پایتخت کتاب ایران و موفقیت‌های این شهر در دو سال‌ گذشته باعث شد که دیگر شهرهای استان هم راغب شوند امسال در این طرح حضور فعالی داشته باشند که در نهایت از 13 شهری که از استان بوشهر در طرح پایتخت کتاب ایران حضور داشتند، چهار شهر بوشهر، برازجان، کنگان و شبانکاره جزء 20 شهر برگزیده این طرح قرار گرفتند. خواستن توانستن است، حتی با دستان خالی. بوشهر این مفهوم را در طرح پایتخب کتاب ایران به زیبایی معنا کرد و امسال در سومین دوره این طرح عنوان پایتخت کتاب ایران را به خود اختصاص داد؛ عنوانی که بحق شایستگی کسب آن را داشت. 
روز گذشته در آیین پایانی سومین دوره «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» و «انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران» که در تالار وحدت برگزار شد افزون بر معرفی بوشهر به‌عنوان پایتخت کتاب ایران، از 10 روستای برتر دوستدار کتاب نیز تقدیر شد.
در این آیین دبیر این جشنواره طی سخنانی گفت: روزی ایده روستای دوستدار کتاب و پایتخت کتاب ایران مطرح شد، تصور نمی‌کردیم که‌ این پویش این‌گونه با استقبال روستاها و شهرها روبه‌رو شود و قرار گرفتن  سیدعباس صالحی، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار ما باعث بالندگی این طرح شد.
علی‌اصغر سیدآبادی در ادامه با بیان این‌که برای اجرائی کردن طرح پایتخت کتاب ایران نخستین تحلیل این بود که‌ چرا پایتخت کتاب و نه چیز دیگر باید باشد، افزود: پاسخ آن دشوار نبود، چراکه کتاب در دسترس‌ترین عنصر فرهنگی در شهرها و روستاها است. کتاب باسابقه‌ترین و تنها رسانه‌ای است که‌ با همه میراث بشر پیوند دارد و راه ترویج همه یافته‌ها و فضیلت‌ها و داشته‌های بشر است. 

وی با اشاره به این‌که ترویج فرهنگ کتابخوانی همزمان می‌تواند به ترویج معرفت دینی و فضائل اخلاقی، ترویج صنعت، ترویج کشاورزی و ... منجر شود، یادآور شد: بنابراین کتابخوانی فعالیتی کم‌هزینه است که‌ روستا و شهر نمی‌شناسد. خوشبختانه در این دوره هم شهرها و هم روستاها استقبال و حضور خوبی در این طرح داشتند.
سیدآبادی در پایان سخنان خود در خصوص نیشابور دومین پایتخت کتاب ایران توضیحاتی ارائه کرد و گفت: این شهر در تحقق بیشتر طرح‌هایی که‌ ارایه کرده، موفقیت نسبی را کسب کند و در دوره سوم برای این‌که دغدغه ما در خصوص طرح‌هایی ک در قالب طرح پایتخت کتاب ایران ارائه شده است، برطرف شود، در میانه سال عملکرد شهر برگزیده این طرح را بررسی می‌کنیم و اگر متوجه شویم شهر منتخب در اجرایی کردن طرح‌های ارائه شده کوتاهی کرده، این عنوان از آن شهر گرفته می‌شود.

سپس شهردار نیشابور به ارائه گزارشی در خصوص فعالیت‌های کتابخوانی این شهر ارائه کرد و پس از وی سیدمحمد بهشتی یکی از داوران طرح پایتخت کتاب ایران به روی سن آمد و در خصوص وضعیت کتابخوانی در ایران سخن گفت.
درادامه برنامه، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این آیین با بیا بیان این‌که تصور می‌کنم که یکی از جلوه‌های تدبیر و تدبر و هم‌افزایی فرهنگی در کشور همین طرح پایتخت کتاب ایران است، گفت: این طرح موجب وحدت و همکاری تمام نهادهای سیاسی و اجتماعی شده است که‌ نمونه این ادعا را می‌توان در شهر نیشابور دید که مسوولان آنجا با تمام اختلاف‌نظرهای سیاسی که‌ دارند، برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در سطح شهر با یکدیگر همصدا شدند. 
علیرضا مختارپور در پایان با بیان این‌که امیدوارم این مشارکت در تمام شهرهای کشور اتفاق بیفتد، افزود: اگر تمام مسوولان و نهادهای سیاسی و اجتماعی همپای نهادهای فرهنگی در راستای اعتلای فرهنگ کتابخوانی گام بردارند، بدون شک به‌زودی ما در جهان به کشور کتاب تبدیل خواهیم شد.

پس از پایان سخنان وی، اسامی۱۰ روستای برتر دوستدار کتاب معرفی شد که‌ از استان بوشهر روستای درازی از شهرستان دشتی نیز جزء این ۱۰روستا قرار گرفت و از روستای محمدصالحی گناوه نیز تقدیر شد، پس از آن نوبت به معرفی شهرهای خلاق در طرح پایتخت کتاب ایران رسید و در این میان چهار شهر موفق شدند این عنوان را کسب کنند و در نهایت بندر بوشهر به‌عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شد و غلامعلی میگلی‌نژاد شهردار بوشهر و حمیده ماحوزی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به روی سن رفتند و لوح سپاس وزیر ارشاد و وزیر کشور را از دستان سیدرضا صالحی امیری دریافت کردند. 

سیدرضا صالحی‌امیری در خصوص انتخاب بوشهر به‌عنوان پایتخت کتاب ایران گفت: بوشهر خود یک ایران کوچک است و در نقطه‌ای از کشور قرار گرفته که‌ تمام زیبایی‌ها را در خود جای داده است. بوشهر پاره تن ایران است و با انتخاب این شهر به‌عنوان پایتخت کتاب ایران، انگار ایران پایتخت کتاب شده است. این شهر با توجه به شاخص‌هایی که در این طرح تعریف شده بود، موفق شد در نبردی بسیار دشوار این عنوان را کسب کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه این آیین در خصوص شایعاتی که پیرامون تغییر حمیده ماحوزی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به گوش می‌رسد به بامداد جنوب گفت: من از همه مدیرکل‌های خود حمایت می‌کنم و در فکر تغییر هیچ‌کدام از مدیرکل‌های اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها نیستم.
پایان‌بخش این آیین اجرای شورانگیز گروه لیان با هنرنمایی محسن شریفیان و آکا صفوی بود که‌ سالن را به وجد آورد. 

یادآوری می‌شود در این آیین، سیدرضا صالحی‌امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، علی‌اصغر سیدآبادی دبیر سومین جشنواره روستاها ‌و عشایر دوستدار کتاب و معرفی و انتخاب پایتخت کتاب ایران، سیدمحمد بهشتی یکی از داوران طرح پایتخت کتاب ایران، برخی از شهرداران و فرمانداران شهرستان‌ها و ... حضور داشتند. از استان بوشهر هم علاوه بر شهردار و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، برزگرزاده رئیس شورای شهر بوشهر، خدری و الماسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همچنین رئیس سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری بندر بوشهر حضور داشتند. 

گفتنی است که روستاهای «فهلیان» از نورآباد ممسنی استان فارس، «علوی» از نیاسر استان اصفهان، «خواجه جمالی» از نی‌یز استان فارس، «سردوش» از مریوان استان کردستان، «گَزیر» از بندر لنگه استان هرمزگان، «رئیس‌آباد» از ابرکوه استان یزد، «درازی» از دشتی استان بوشهر، «طبر» از جاجرم استان خراسان شمالی، «قُباق تپه» از کبودرآهنگ استان همدان و «فرّخ‌آباد» از فردیس استان البرز، به‌عنوان روستاهای دوستدار کتاب کشور معرفی شدند.

نظرات بینندگان