
بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
خلاقیت، نبوغ و هنر جوانان این خاک همواره در تمام عرصهها خوش درخشیده و ثابت کرده که در سختترین شرایط و با کمترین امکانات میتوان کسب و کاری داشت و در راستای اشتغالزایی گام برداشت. استان بوشهر که یکی از استانهای خرماخیز است، مدتی است که در راستای تولید این محصول به موفقیتهایی دست یافته که استقبال خوبی از سوی دیگر استانها نیز از آن شده است.
حسامالدین بهمنش متولد 1360 زاده برازجان دانشآموخته حسابداری در مقطع کارشناسی و مدیریت مالی در مقطع کارشناسی ارشد است. بهمدت 15 سال است که در بخش خصوصی سابقه کار دارد و طی این مدت کارهای مختلفی را شروع و امتحان کرده و در حدود چهار سال پیش نسبت به راهاندازی تولیدی پوشاک در مجتمع تجاری سالمخانی واقع در چهارراه بازار برازجان اقدام و شروع کرد و هرچند که شروع بسیار سختی داشته ولی به لطف خداوند منان تا به امروز شاهد پیشرفتهای گوناگونی در این مسیر بوده است.
بهمنش در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص این محصول میگوید: «پنگ» نامی بومی با قدرتهای بینظیر، نامی با تلفظ حماسه، حماسهای که تلفظ آن، امید را در خانهها شعلهور میکند. نامی آشنا برای تمامی گذشته و آینده مردمان این سرزمین، نامی که قدرتش را از نفوذ تندبادهای سوزان این منطقه در دل مردمانش میگیرد. خرما این میوه بهشتی از دیرباز ناجی نان و قوت این مردم بوده و هماره مانند مرواریدی بر دل نخلها شعله امید را بر رسای امیدواری میکشاند و پنگپوش همچون صدفی بر قامت گران این مروارید خودنمایی میکند. پنگپوش نام ابداعی ما برای این محصول است.
وی با اشاره به اینکه پنگپوش کیسه نگهداری خوشه خرما است که با نوع خاصی از پارچههای بیبافت (Non-wovens) با ضریب نفوذپذیری خاصی تولید میشود. این کیسه به لحاظ بیبافت بودنش از انتقال ریزگردها و گرد و غبار به داخل و نیز از آفاتی مانند انواع حشرات و پرندگان نیز جلوگیری میکند و از طرفی با حفظ آب موجود در خرما باعث تازه و پرحجم ماندن محصول میشود و نیز بهخاطر جلو گیری از برخورد مستقیم تندبادهای سوزان منطقه از چروکیدگی و پلاسیدگی محصول نیز جلو گیری میکند.
بهمنش در پاسخ به این سوال که این اختراع پیشنهاد چه کسی بوده و برای محقق شدن چه اقداماتی صورت گرفت، خاطرنشان کرد: بهعلت وجود آفتها و مشکلات زیادی که در این چند سال اخیر شاهد آن بودهایم بهخصوص ریزگردهای مهاجم از کشورهای همسایه، کمآبی، کنهها، زنبورها و پرندگان باعث افت شدید کیفیت خرما میشوند، بنابراین با بررسیهای انجام شده به این نتیجه رسیدیم که اگر بتوانیم خومشه خرما را طی مدت داشت از این آفتها و شرایط نامساعد جوی در امان داریم، بنابراین میتوانیم کیفیت مطلوب را به خرما برگردانیم، به همین خاطر در اواخر بهار سال 94 بهصورت آزمایشی در چند تا از باغهای دشتستان با جنسهای متنوع پارچههای بافتدار و همچنین پارچههای بیبافت کیسههایی را تولید کردیم و با چند اصله نخل در محلهای متفاوت در استان امتحان کردیم که نتایج مختلفی از این آزمایش به دست آمد.
به گفته وی، با احتساب سال اولی که بهصورت آزمایشی این محصول را تولید کردیم، امسال سال سوم تولید این محصول است.
این شهروند برازجانی در پاسخ به این سوال که این محصول چه رهاوردها و مزایایی برای استان در بر داشته، گفت:
با توجه با اینکه رزق و روزی جمعیت زیادی از مردم استان عزیزمان بوشهر و نیز سایر استانهای خرماخیز کشور مانند خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس از تولید محصول خرما است و به دلایلی که در زیر اشاره میشود باعث بالارفتن کیفیت خرما و نیز کم شدن آفت محصول و افزایش میزان خرمای تولید شده میشود، بنابراین تاثیر بسزایی در رزق مردم دارد.
دلایلی که باعث این امر میشود به این شرح است:
1- نیاز نداشتن به شستوشوی محصول و حذف هزینههای آن در زمان بستهبندی و فروش محصولات.
2-حذف هزینههای کارگری و نیروی انسانی در زمان برداشت محصول جهت جمعآوری محصولات ریخته شده روی زمین.
3-آبدار بودن محصول و افزایش کیفیت و وزن خرما در حدود بیست درصد (20 درصد).
4-وجود محصولات با کیفیت و حذف محصولات ضایعاتی به واسطه حذف آفات و مشکلات مطرح شده در بالا.
5-کاهش هزینههای تولید خرما و باعث افزایش قیمت فروش محصولات.
بهمنش با بیان این که با توجه به انجام آزمایشهایی که تا کنون انجام شده و سفارش تولید انواع پارچههای بیبافت به کارخانه تولید کننده، میزان تقریبی هزینههای انجام شده حدود 25 میلیون تومان بوده که روند افزایشی هزینههای حاصل از آزمایشها همچنان ادامه دارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه برنامهای برای آینده دارید، با بیان اینکه روند تحقیقاتی ما برای ارزشآفرینی بیشتر این محصول ادامه دارد، افزود: ما در زمینههای زیر مشغول تحقیقات هستیم و امیدواریم که بهزودی به نتایج خیلی خوب و مقبولی در این زمینهها برسیم:
1-استفاده از سمهای ارکانیگ در پنگپوش که باعث 1) حذف هزینههای سمپاشی (بهصورت میانگین سالیانه 3 مرحله سمپاشی انجام میگیرد و هزینههای زیادی را بر دوش باغدار تحمیل میکند. 2) تولید خرمای کاملا ارگانیک بهواسطه استفاده از سموم کاملا گیاهی و ارگانیک در تولید پنگپوش که این مهم خود باعث افزایش صادرات خرمای ارگانیک به سراسر جهان میشود که دلیل آن را میتوان در تمایل مصرف کننده به استفاده از محصولات ارکانیگ در تمامی کشورهای دنیا جستوجو کرد.
2-استفاده از رنگها جهت تولید خرما با مشخصههای مختلف. برای مثال استفاده از رنگ آبی باعث شکسته شدن مولکولهای قند موجود در خرما میشود که علاوه بر کم ضرر شدن قند موجود در خرما برای افراد دیابتی باعث شیرینتر و لذیذتر شدن خرما خواهد شد یا استفاده از رنگ قرمز که باعث حذف درصدی از انرژی مادون قرمز نور خورشید میشود و این امر باعث بزرگتر شدن و حجیمتر شدن دانههای خرما میشود.
هر دو مورد اشاره شده در بالا بهشدت در افزایش میزان تولید خرما و افزایش کیفیت خرما اثرگذار است که نتیجه آن بهصورت مشخص در کسب درآمد بیشتر باغداران و کاهش هزینههای تولید خرماست.
3-با توجه به وجود باغهای خرما در برخی از کشورهای جهان مانند عراق، کویت، ترکیه، پاکستان، امریکا و ... به میزان زیادی وجود دارد، بنابراین ما امیدواریم بتوانیم با جهانیسازی این محصول گامی هر چند کوچک در راستای صادرات و نیز شکوفایی اقتصاد کشور عزیزمان داشته باشیم.
تلاش جوانان این مرزبوم برای کشف راههای بهتر زیستن و آسوده زیستن بسیار ستودنی است و انتظار میرود با حمایت و استقبال از چنین طرحهایی زمینه برای فعالیت چنین استعدادها و خلاقیتهایی بیش از گذشته فراهم شود و با این حمایتها، فرهنگ عمومی استقلال و خودکفایی در تمام سطوح جامعه نهادینه شود.