
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
جریان سیاسی اصلاحطلب که سهم بسزایی در به قدرت رسیدن حسن روحانی و جریان اعتدالگرا داشت در یک سال گذشته تلاش کرد با بازسازی خود، در جامعه حضوری تاثیر گذار و قدرتمند داشته باشد. این جریان سیاسی در یک سال گذشته با تشکیل کمیتهها و شورای هماهنگی تاثیر بسزایی در انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین مجلس خبرگان رهبری داشته باشد، در این مسیر موفقیتهای نیز حاصل شد هر چند این موفقیت تنها در ابتدای راه چشمنواز بود و ادامه راه آن چیزی نبود که مد نظر اصلاحطلبان باشد. این مساله بهخصوص در استانها باعث شد انتقاداتی پیرامون عملکرد این جریان سیاسی مطرح شود. انتقاداتی که رفته رفته دایره آن گسترش یافت و شیوه برگزاری جلسات و نحوه دعوت شدن میهمانان و... را هم در بر گرفت.
محمود جمهیری از تحلیلگران و فعالان سیاسی استان بوشهر در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص عملکرد یک ساله این جریان سیاسی میگوید، در یک نگاه کلی ابتدا باید گفت اصلاحطلبان چیزی در اختیار نداشتند که بخواهند عملکرد آنچنانی از خود نشان دهند، چراکه چهرههای اصلی اصلاحطلبان؛ چه در استان و چه در مرکز کاری دستشان نبود، بیشتر میانهروها در راس امور قرار داشتند میانهروهایی که تحت تاثیر جریان اصلاحطلب قرار گرفته بودند.
به گفته جمهیری با توجه به نتیجه انتخابات اسفند سال گذشته و آنچه که در فضای انتخابات سال گذشته رخ داد، میتوان گفت جریان سیاسی اصلاحطلب توانست همچون جریانی تاثیر گذار ظاهر شود اما آنچه میخواست ادامه پیدا نکرد. با این حال اصلاحطلبان نشان دادند که هستند اما نتوانستند حاکم شوند.
به اعتقاد این تحلیلگر سیاسی، اصلاح طلبان در عمل هم بهخوبی نشان دادند که میتوانند تاثیرگذار باشند؛ چه در مرکز و چه در استانها این تاثیرگذاری را ثابت کردند.
جمهیری در پاسخ به این سوال که پیشبینی شما پیرامون عملکرد این جریان سیاسی در سال آینده چیست، گفت: پیشبینی کردن خیلی سخت است اما میتوانم بگویم به احتمال زیاد این روند کنونی ادامه خواهد داشت؛ جریان اصلاحطلب بار دیگر تاثیرگذاری خود را نشان میدهد، موج ایجاد میکند حتی اگر کاندیدای خود شان در صحنه رقابت حضور نداشته باشد اما نشان میدهند که هستند و حضور دارند.
وی تاکید کرد: باتوجه به رفتارهایی که در راس مدیریت کلان دیده میشود، روحانی نیز همچنان مورد حمایت اصلاح طلبان قرار میگیرد.
فقدان آیتالله هاشمی رفسنجانی و برگزاری انتخابات بدون حضور ایشان یکی دیگر از مسائلی است که در این حوزه به آن پرداخته میشود. جمهیری در اینباره گفت: بهنظر من مرحوم آیتالله هاشمی همچنان تاثیرگذار خواهند بود، چراکه فضای انتخابات تحت تاثیر ایشان است به جرات میتوان گفت ایده و سیاستی که ایشان در دوره قبل مطرح کرده بودند، در این دوره نیز کارایی خواهد داشت. از سوی دیگر خیلیها نیز همچنان پیرو آن هستند .
خلیل موحد یکی دیگر از فعالان سیاسی استان بوشهر نیز در گفتوگو با بامداد جنوب گفت: داوری منصفانه در باب عملکرد گروههای وابسته به جناح اصلاح طلب، نیازمند آگاهی بر فهرست برنامههایی است که این دستهها در سال گذشته عملیاتی کردهاند. من اما آنچه میدانم این است که تشکلهای اصلاحطلب چند اعلامیه در باب مسائل ملی رخدادهای استانی منتشر کردند. چند گردهمایی نیز برگزار کردند که یکی از آنها با حضور دکتر صادق زیباکلام برگزار شد. کنگره استانی حزب کارگزاران و همچنین از برنامههای این جریان سیاسی بود که به همت برخی جوانان تحولخواه استان برگزار شد.
به گفته موحد، اصلاحطلبان در رسانهها، نشریات، سایتهای اینترنتی و شبکههای مجازی نیر کم و بیش فعال بودند. این کنشها، گرچه کافی نبود اما از منظر کار حزبی و جمعی در مجموع میتوان آن را مثبت ارزیابی کرد. به باور من اما مهمترین نمونه کنشگری جمعی اصلاح طلبانه در سال 95، صدور بیانیهای در باب منافع ملی با بیش از 250 امضا و در حمایت از برجام و سیاست تنش زدایی رئیسجمهور در سیاست خارجی بود. در حوزه محلی اما به نظر من رفتارهای برخی افراد و گروههای اصلاحطلب در انتشار بیانیه علیه استاندار و نگارش نامه به رئیس دولت و رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام برای تغییر عالیترین مقام رسمی استان، مطالبهای مبرم نبود و چندان ضرورتی نداشت. ضمن اینکه همانگونه که پیشبینی میشد، نتیجهی آن نیز نافرجام بود. گرچه حق نقد قدرت هم چنان حقی بنیادین و لغو ناپذیر است و مسوولان خرد و کلان نیز موظف به پاسخگویی هستند.
این فعال سیاسی در خصوص پیشبینیاش در چارچوب رتبهبندی مسائل در پایان سال جاری و بهار سال آینده، حضور در دو انتخابات شوراهای محلی و ریاست جمهوری نیز گفت: گروههای مندرج در قلمرو اصلاح طلبی و تحولخواهی باید با برنامهریزی منظم و سازمان یافته و با عبور از خودخواهیهای شخصی و فزون طلبیهای گروهی و با نامزد کردن اصلاحطلبان راستین و نامنفعت جو برای شورای شهر، از آرمانهای باشکوه اصلاحات حمایت کنند.
موحد در خصوص فقدان آیت الله هاشمی رفسنجانی و برگزاری انتخابات بدون حضور ایشان نیز یادآور شد: گرچه در گذشت هاشمی در زمانهای رخ داد که در کادر فکری و ملاحظات خودش کم و بیش در سمت و سوی اصلاح طلبانه سلوک میکرد، به همین علت نیز آماج یورشهای غیر اخلاقی اقتدار گرایان قرار گرفت اما فقدان هاشمی آمالهای اصلاحطلبی را از درون عموم ایرانیان نمیزداید، گرچه ممکن است باعث افزایش فشارهای متنوع بر عناصر منتقد و ناوابسته به جناح راست شود. افزون بر این، از یک سو بدنه اجتماعی تحولخواه و اصلاحطلب و خشونت گریز، ریزشی به سوی جناح انحصار و تبعیض و خشونت نخواهد داشت و از دگر سو مدیریت اصلاحات نیز با توجه به درسی که از ناکامی در رخداد پسا خاتمی و روی کار آمدن احمدینژاد گرفت، آن اشتباه کلان را دوباره تکرار نخواهد کرد.