
بامدادجنوب- جوادشکریان:
نزدیک به چهار سال از عمر دولت یازدهم میگذرد و رفته رفته به روزهای پایانی عمر این دولت نزدیک میشویم. رئیسجمهور امروز ایران، در نخستین فیلم انتخاباتی خود، گرانی و تورم را نخستین مشکل مردم دانسته بود و از یارانهای سخن میگفت که اقتصاد به سیاست میپردازد. حمایت از کارآفرینان اقتصادی و لزوم توجه به معیشت مردم، از دیگر نکات مورد تاکید روحانی در سخنرانیها و مناظرهها بهشمار میرفت. تکیه روحانی بر اقتصاد به اندازهای بود که این موضوع را در کنار مساله هستهای، میتوان دو محور اصلی شعارهای او دانست. این شعارها در شرایطی او را به ساختمان پاستور رهنمون کرد که تورم بیش از 40 درصدی، رشد اقتصادی منفی 8/6 درصدی و انبوه محدودیتهای ساختار داخلی و خارجی اقتصاد، کار دولت او را دوچندان دشوار میکرد، بهویژه آنکه منتقدان انتظار میکشیدند تا 100 روز از ریاستجمهوری روحانی بگذرد و از او بپرسند چه کرده است؟
دولت روحانی در ابتدای ورود، اولویتهای راهبردی اقتصاد کلان کشور را در حوزههای کارآمدی دولت، توسعه بخش خصوصی، سیاستهای مالی، ارزی و تجاری، و پولی و بانکی اعلام کرد. علاوه بر آن، در گزارش صدروزه روحانی، «اشتغال و بیکاری» و «رکود همراه با تورم» به عنوان دو مساله اصلی مطرح و «کاهش تحریمها» و «اصلاح فضای کسب و کار»، بهعنوان دو راهکار اصلی برای خروج از رکود معرفی شدند.
در همین حال، در واپسین روزهای سال 95، نگاهی به وضعیت اقتصادی کشور و بنگاههای تولیدی نشان میدهد که با وجود اینکه برخی استانها نظیر بوشهر از نظر رونق کسب و کار و فعالسازی واحدهای تولیدی بهخوبی عمل نکرده و همچنان در رکود بهسر میبرند اما دولت تدبیر و امید در سال 1395 قدمهای موفقی در بخش اقتصادی برداشته است. فعالسازی واحدهای تولیدی راکد و نیمهفعال با توجه به شرایط نامناسبی که بر این واحدهای تولیدی حاکم بود، اقدامات ارزشمندی بود که با چشمپوشی از برخی محدودیتهای قانونی در پرداخت تسهیلات بانکی از قبیل معوقات بانکی، بدهیهای بیمهای و مالیاتی در تقسیط مجدد و پرداخت تسهیلات جدید، اقدام به فعالسازی واحدهای راکد در سراسر کشور کرده است که تثبیت اشتغال موجود و ایجاد اشتغال جدید و رونق تولید و فضای کسب و کار را رقم زده است.
پرداخت این تسهیلات سبب شد تا در بسیاری از استانها که توانستند شرایط مناسبی را برای تولیدکنندگان خود فراهم آورند، استفاده از تسهیلات رونق تولید روند رو به رشدی را تجربه کرده و بسیاری از واحدهای راکد و نیمهفعال با استفاده از این تسهیلات جان تازهای بگیرند.
پرداخت بیش از 14 هزار میلیارد تومان تسهیلات تولید به بنگاهها
در همین خصوص، معاون توسعه مدیریت، منابع و امور استانهای وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه امسال بیش از 23 هزار و 100 واحد تولیدی کوچک و متوسط در دولت یازدهم به چرخه تولید بازگشت، خاطرنشان کرد: با توجه به سیاستهای دولت تدبیر و امید و ایجاد رونق در واحدهای تولیدی قرار بود هفت هزار و 500 واحد تولیدی کوچک و متوسط تعطیل یا نیمه تعطیل در کشور به چرخه تولید برگشت داده شوند اما توانستیم بیش از 23 هزار و 100 واحد را به چرخه تولید بازگردانیم.
محمدرضا فیاض با اشاره به اینکه قرار بود 14 هزار میلیارد تومان تسهیلات به واحدهای تولیدی پرداخت شود، تصریح کرد: در حال حاضر از این رقم عبور کردهایم و بیش از آنچه که تعیین شده بود، تسهیلات پرداخت شده است. بهگفته وی، انشاءالله در سال 96 رونق واحدهای صنعتی ادامه خواهد داشت و با تکمیل پروژهها اتفاقات مبارکی رقم خواهد خورد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: 33 طرح بزرگ ملی را در دستور کار داشتیم که از این تعداد تاکنون بیش از 26 طرح افتتاح شده و مابقی سال آینده با سرعت بیشتری در دستور کار قرار خواهد گرفت.
فیاض با اشاره به رکودی که در برخی بخشها وجود دارد، گفت: بهدلیل تورم بسیار شدیدی که داشتیم، این مقدار رکود اجتنابناپذیر بود. با توجه به سیاستهای موجود، دولت قرار بود روزه دو ساله بگیرد و تورم را به حداقل برساند که میبینیم چند ماه است تورم به زیر 10 درصد رسیده و از این مرحله به بعد نیاز است مردم هم صبور باشند، چراکه چرخه رونق در کشور اتفاق خواهد افتاد.
بهگفته وی، در بحث پروژههای اقتصاد مقاومتی از برنامه پیشبینی شده جلوتر هستیم و بیش از 33 میلیارد تومان سرمایه گذاری را در زمینه تکمیل زنجیره تولید در دست اقدام داریم.