
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
نامنویسی از داوطلبان انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در جای جای استان، یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی در نوروز 96 بود. تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا با رای مردم بیگمان در رشد سیاسی-فرهنگی جامعه و همچنین توسعه استانها تاثیر بسزای خواهد داشت اگر رویکرد شورا به راستی استوار بر همان اصول اولیهایی باشد که تعیین شده بود. بر اساس آنچه در سایتهای اینترنتی منتشر شد، 204 نفر با سلایق مختلف به تنهایی برای عضویت در شورای شهر بوشهر ثبت نام کردند. پس از این مرحله نوبت به اعلام صلاحیتها میرسد، بر اساس روال قانونی اولین مرحله اعلام صلاحیت کاندیداها، دوم اردیبهشتماه سال جاری خواهد بود و یک هفته قبل از انتخابات (29 اردیبهشت) اسامی کاندیداهای نهایی از سوی فرمانداری اعلام و تبلیغات انتخاباتی آغاز میشود. در این میان تکثر و تنوع نامزدها نسبت به دورههای پیشین جالب توجه بوده است. رضا معتمد، فعال رسانهای و سیاسی استان بوشهر در گفتوگو با بامداد جنوب در اینباره گفت که تکثر و تنوع نامزدها بهنظر من نشانهای از تنوع و تکثر جامعه و گوناگونی سلیقهها است و میتواند در جای خود مثبت باشد.
معتمد در ادامه به شهروندان پیشنهاد کرد که مردم در انتخاب نمایندگان شورای شهر، به مصالح عمومی توجه داشته باشند و فارغ از گرایشهای قومی و عشیرهای و محلهای، شایستگان را شناسایی و گزینش کنند. ما باید توجه داشته باشیم که هر اتفاقی برای شهرمان بیفتد و هر تصمیمی که در آینده درباره شهر گرفته میشود، به انتخاب ما بستگی دارد.
حمید موذنی یکی دیگر از فعالان سیاسی و رسانهای در گفتوگو با بامدادجنوب در خصوص تکثر و تنوع کاندیداهای انتخابات شوراها میگوید: به اين قضيه از چند منظر ميتوان نگاه كرد. در يك نگاه ساده به نظر ميآيد كه حق همه شهروندان است كه در انتخابات شركت کنند و اين تنوع و حضور چشمگير، معمولا نشان از توجه شهروندان به مسووليتپذیری و كمك بهبود مشکلات شهر و مصالح عمومي جامعه و شهر و موطن خود است اما واقعيت امروز ايران اينگونه نيست و با يك نگاه و تاويل آسيبشناسانه، شايد بتوان گفت كه اين رويكرد پر ازدحام از سويي وضعيت آشفته اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي يك جامعه را عيان ميسازد كه در آن، شهروندان از هر فرصتي براي بهبود وضعيت شخصي خود بدون در نظر گرفتن مصالح عمومي و جمعي اقدام به عمل و حضور ميکنند. در واقع بهنظر ميآيد همان وضعيت آنوميكي كه قسمنامه بقراط پزشكي قسم نامه وكلا، اخلاق حرفهاي روزنامهنگاري، اخلاق سياسي و هنجارهاي اجتماعي را از بين برده يا تضعيف كرده و جامعه ايراني را دچار بحران اخلاق و ايمان و مسووليت كرده در اين انتخابات نيز خود را نمايان ساخته است.
به گفته موذنی مشكل اساسي جامعه ما بحران اخلاق است. در واقع ما در وضعيت «حاد بحران اخلاق» هستيم اعلامهاي متعدد اختلاسهاي ميلياردي، افزايش مدام تصادفات راهنمايي رانندگي، بالا رفتن آمار طلاق، افزوده شدن مدام آمار بزههاي اجتماعي از سرقت و ضرب و جرح گرفته تا قتل، ارتقا آمار اعتياد و ...اكنون افزايش رويكرد به حضور در يك نهاد نظارتي (شوراي شهر) همه و همه شايد وضعيت بغرنج اجتماعي ما را به وضوح عيان ميسازند و زنگ خطر اجتماعي را بهصدا در ميآورند اما در اينجا بايست از عنوان يك فيلم وام بگيرم كه: «زنگها براي كه به صدا در ميآيند».
موذنی معتقد است بخشي از این مشكل بهدليل نظام سياسي غير پاسخگو و نظارت ستيز است. از سوی دیگر بخش ديگر قدرت گفتمان ظاهر بيني بهجاي بينش عميق به انسانها، حفظ حرمت افراد، پاسداشت حريم خصوصي و كسب مديريتها بر اساس روابط و فراموشي حداكثري ضوابط است. در چنین شرايطي جامعه از نهادهاي رسمي الگو ميگيرد و در نتيجه استمرار اين رويكردها و عدم توجه واقعي به پاسداشت قانون از سوی گفتمان رسمي، جامعه هم از ارزشها و هنجارهاي اخلاقي فاصله گرفته و در نهايت دچار يك شرمزدايي و قبحزدايي از ارزشها در روابط و مناسبات خود با يكديگر شده و همچنين استفاده از فرصتها براي بهرهوري فردي بدون در نظر گرفتن مصالح و منافع عمومي و ملي جزئي از رفتار و باور شهروندان ميشود.
در این میان برخی نیز معتقد هستند که تنوع کاندیداها چندان اتفاق میمون و فرخندهای نیست. اسدالله بهادری فعال سیاسی در گفتوگو با بامدادجنوب در اینباره گفت: تنوع کاندیداها باعث میشود که هر طایفه بر اثرتعصب خشک فامیلی فقط به بستگان خود رأی دهند. آنکس که بستگان زیادتری داشته باشد امکان راهیابیاش محتملتر خواهد بود.
به گفته بهادری در چنین شرایطی شایستگان از ورود به شورا بازمانده و این عمل باعث توسعه یافتگی نامتوازن و پیشرفت شهرها میشود.
وی در ادامه به شهروندان پیشنهاد کرد که با دقت و براساس شناخت لازم کلیه مولفههایی که باید در وجود شخص جمع باشد تا حائز شرایط برای انتخاب شورا شود در انتخاب نهایی لحاظ و بدون تعصب فامیلی و باندی خوب انتخاب کنند تا بازده عالی داشته باشد.
بهادری با بیان اینکه انتخاب براساس توانمندی نیست با این حال توقع خدمت وتوسعه شهرداریم، گفت: اصالت پاکدستی تیپ ظاهری تحصیل مرتبط توانمندی وقدرت بیان شخصیت فردی شجاعت دربیان حقایق باید لحاظ شود بازبان سادهتر بگویم بهطور خلاصه دزد نباشد اما متاسفانه شوراهای امروز با تفکر و اندیشه شخصیتی (جناب دکترخاتمی) که اصل اجرا نشده قانون اساسی رابه منصه ظهور رساند کلا فاصله گرفته، ایکاش بهطورکلی شوراها اگر به این وضع باشد تعطیل میشد. فردی که وارد شورا میشود بجای توسعه و رونق امور و برنامهریزی فقط درصدد استخدام فامیل خود در شهرداری هستند.