گرانی‌ غیرمجاز لبنیات همچنان ادامه دارد
کد خبر: ۷۴۴۷
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۵ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۶
با وجود سرانه پایین مصرف لبنیات در ایران؛

گرانی‌ غیرمجاز لبنیات همچنان ادامه دارد

شیر در میان غذاهایی که روزانه به مصرف می‌رسد، مناسب‌ترین و متعادل‌ترین ترکیبات را دارد و تنها ماده شناخته‌شده در طبیعت است که می‌تواند به‌طور متعادل تمام نیازهای بدن شامل رشد، تامین انرژی، ساخت و ترمیم بافت‌ها را برطرف سازد.
بامدادجنوب- جواد شکریان:
شیر در میان غذاهایی که روزانه به مصرف می‌رسد، مناسب‌ترین و متعادل‌ترین ترکیبات را دارد و تنها ماده شناخته‌شده در طبیعت است که می‌تواند به‌طور متعادل تمام نیازهای بدن شامل رشد، تامین انرژی، ساخت و ترمیم بافت‌ها را برطرف سازد. به همین دلیل امروزه یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی کشورها را مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی در میان جمعیت آنها عنوان می‌کنند. مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های لبنی در ایران در بهترین حالت از ۸۰ کیلوگرم در سال تجاوز نمی‌کند که نسبت به استانداردی که از سوی سازمان خواربار ملل متحد (فائو) و سازمان جهانی بهداشت اعلام‌شده است (۱۵۰کیلوگرم در سال) بسیار پایین است. طبق توصیه متخصصان تغذیه حداقل نیاز هر فرد به شیر و فرآورده‌های آن در سال ۱۵۰ کیلوگرم، حد مطلوب ۳۰۰ کیلو و میزان ایده‌آل ۴۵۰ کیلوگرم است.

در همین راستا در بسیاری از کشورها برای بالا بردن مصرف سرانه شیر در جمعیت خود، یارانه‌هایی را به آن اختصاص می‌دهند. در ایران نیز از سال‌ها قبل برای افزایش سرانه مصرف شیر به آن یارانه داده می‌شد. همچنین سهمیه تغذیه شیر در مدارس بنیان گذاشته شد. این یارانه شیر که البته اقدام درستی هم بود تا چند سال پیش ادامه داشت تا این‌که در جریان هدفمندی یارانه‌ها و اجرای غلط آن، این یارانه‌ها حذف شد.
در سال‌های اخیر نیز با وجود تلاش دولت برای کنترل قیمت شیر و فرآورده‌های لبنی و بالا بردن سرانه مصرف کشور، قیمت این ماده ارزشمند به‌صورت غیرقانونی رو به افزایش گذاشته و سرانه مصرف آن رو به کاهش است.

افزایش قیمت لبنیات طبیعی است
در همین خصوص رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات با بیان این‌که تمامی شرکت‌های تولیدکننده لبنیات قیمت محصولات خود را افزایش داده‌اند، گفت: این افزایش قیمت طبیعی است و باید از اول سال 96 اعمال می‌شد اما شرکت‌های تولید‌کننده لبنیات از روز گذشته اقدام به افزایش قیمت کردند.

علی رجبی با اشاره به این‌که با توجه به افزایش تورم و افزایش دستمزد و بیمه و... انتظار افزایش قیمت را داشتیم و ما به‌عنوان حلقه اتصال تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان تا‌کنون نارضایتی و شکایتی از بابت این افزایش قیمت از سوی مردم نداشتیم، ادامه داد: تمام شرکت‌ها قیمت شیر را 200 تومان افزایش دادند اما در مورد سایر محصولات لبنی همچون ماست و پنیر افزایش قیمت‌ها متفاوت بود. به‌طوری که برخی از تولید کنندگان لبنیات با افزایش 200 تومانی، حداقل تغییر قیمت و برخی دیگر از شرکت‌ها با افزایش دو هزار تومانی بیشترین تغییر قیمت را داشتند.
وی در خصوص صحبت‌هایی که درباره کیفیت پایین محصولات لبنی عرضه شده در فروشگاه عرضه لبنیات سنتی مطرح می‌شود، تصریح کرد: این‌گونه صحبت‌ها از اساس کذب است و محصولات این فروشگاه‌ها نسبت به تولیدات کارخانه‌ای از کیفیت بالاتری برخوردار هستند. این واحدها خودشان محصولات را تولید می‌کنند و به‌دلیل نداشتن دستگاه‌های پیشرفته و دریافت نکردن یارانه از دولت، شیر گران‌تر و با کیفیت‌تری تهیه می‌کنند و هیچ‌گونه افزودنی به شیر ندارند، زیرا آنها ارتباط مستقیم با خریدار دارند و در صورت ارائه جنس با کیفیت پایین، مشتری خود را از دست خواهند داد.

وی در خصوص نظارت و بهداشت این واحدهای صنفی گفت: در وزارت بهداشت دستور‌العملی تدوین شده که قرار بود از اسفند‌ماه اجرائی شود اما عملیاتی شدن آن به بعد از تعطیلات موکول شد. بر اساس این دستورالعمل نظارت بیشتری بر روی این اماکن صورت خواهد گرفت و دفاتر سلامت نیز در ماه، دو نوبت تندرستی افرادی که در این اماکن مشغول به‌کار هستند را بررسی می‌کنند.

افزایش قیمت لبنیات غیرمجاز است
با وجود صحبت‌های صریح رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات که افزایش قیمت را مختص همه شرکت‌های تولیدکننده لبنیات و حق قانونی آنها می‌داند اما قائم‌مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی نظر دیگری دارد.
علی‌اکبر مهرفرد با بیان این‌که افزایش قیمتی که یکی دو شرکت خاص در محصولات لبنی داده‌اند، غیرمجاز است، گفت: وزارت جهاد کشاورزی به تعیین قیمت ورود نمی‌کند و تعیین قیمت به‌صورت انحصاری در اختیار سازمان حمایت است.
وی با اشاره به این‌که در دو سال گذشته همواره قیمت کالاهای آشامیدنی و خوراکی زیر نرخ تورم بوده است و در برخی از کالاها ثبات بسیار خوبی داشتیم، ادامه داد: قیمت شیر خام از سوی دامداری‌ها تغییری نداشته است و از آنجایی که قیمت در خرده‌فروشی‌ها از سوی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان، کنترل و تعیین می‌شود این سازمان افزایش قیمتی را تصویب نکرده است بنابراین احتمالا افزایش قیمتی که یکی دو شرکت خاص در محصولات لبنی داده‌اند، غیرمجاز است.
مهرفرد با تاکید بر این‌که وزارت جهاد کشاورزی به تعیین قیمت ورود نمی‌کند و تعیین قیمت به‌صورت انحصاری در اختیار سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان است، خاطرنشان کرد: بر اساس قاعده به‌علت این‌که قیمت شیر خام تغییری نکرده است بنابراین فکر نمی‌کنم قیمت محصولات لبنی رشد مصوبی داشته است.

برچسب ها: اقتصاد ، لبنیات ، گرانی ، شیر ، تورم
نظرات بینندگان