اما حالا بعد از 4 سال فعاليت و با نزديک شدن به پايان دوره يازدهم رياست جمهوري ، آمارهاي موجود در گزارش ها نشان مي دهند که دولت نه تنها کار خاصي در زمينه کاهش نرخ بيکاري انجام نداده است بلکه سقف نرخ بیکاری استانهای کشور از ۱۷.۴ درصد در سال ۹۴ به ۲۲ درصد در سال ۹۵ افزایش یافته؛ در عین حال نرخ بیکاری پنج استان نیز از يک رقمي جدا و حالا دو رقمی شده است.
پاييز سال 92 بود که مرکز آمار ایران اعلام کرد استان های گلستان و لرستان به ترتیب با چهار درصد و 18.9درصد دارای کمترین و بیشترین نرخ بیکاری در میان استانهای کشور هستند. براساس نتایج آمارگیری از نیروی کار برای پاییز 92 که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته است، 18 استان کشور نرخ بیکاری دو رقمی و 13استان کشور نرخ بیکاری یک رقمی داشتند. بر همين اساس استانهای کرمان و هرمزگان به ترتیب با 5.4 و 5.8 درصد بعد از استان گلستان دارای کمترین نرخ بیکاری بودند. همچنین استانهای گیلان و کردستان به ترتیب با 16.4 درصد و 16.1 درصد پس از استان لرستان بیشترین نرخ بیکاری را در میان سایر استانهای کشور به خود تخصیص داده است.
وعده هاي دل خوش کنک!
با شروع دولت يازدهم قول هاي زيادي به جوانان و بخصوص خانم ها داده شد. وعده هايي که مي توانست راي هاي زيادي را به همراه داشته باشد اما متاسفانه بايد گفت کمترين آنها هم محقق نشد و اکثر جوانان 4 سال چشم انتظار ماندند تا بلکه فرجي در کارهايشان حاصل شود.
بالا بودن میزان بیکاری زنان در ایران از جمله عوامل اثرگذار بر نرخ بیکاری کشور است. زنان ایران که در سالهای اخیر بسیاری از صندلی های دانشگاههای کشور را نصیب خود کرده اند، پس از پایان تحصیلات عالی بسختی جذب بازار کار می شوند به طوری که همواره نرخ بیکاری زنان بیش از دو برابر مردان است.نرخ بیکاری زنان در پاییز سال 92 معادل 20.3 درصد و مردان 8.5 درصد بود.
در آن سال استان کهگیلویه و بویراحمد با 37درصد بالاترین نرخ بیکاری زنان را در میان استانهای کشور به خود تخصیص داد و استان خراسان جنوبی با 7.2درصد کمترین نرخ بیکاری زنان را داشت. استانهای گیلان و مازندران نيز با 33.4 و 33.3 بعد از استان کهگیلویه و بویراحمد بالاترین نرخ بیکاری زنان را داشتند.
تاکيد رهبري بر رفع بيکاري
حالا بعد از گذشت 4 سال امسال از سوی رهبر انقلاب به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری شده تا دولتمردان برای مساله بیکاری که وارد فاز بحرانی شده، تدبیر جدی بی اندیشند؛ در همین ارتباط بررسی وضعیت بازار کار بر اساس شاخصهای نیروی کار در ۳۱ استان کشور نشان میدهد در سال ۹۵ نرخ بیکاری پنج استان دیگر هم دو رقمی شد تا تعداد استانهای دارای نرخ بیکاری تک رقمی از ۹استان در سال ۹۴ به ۴استان در سال ۹۵ تقلیل یابد. در سال ۹۵ نرخ بیکاری چهار استان زنجان، سمنان، مرکزی و همدان همچون سال ۹۴ تک رقمی بود اما پنج استان خراسان جنوبی، تهران، بوشهر، آذربایجان شرقی و کرمان در سال ۹۵ به جمع استانهای دارای نرخ بیکاری «دو رقمی» پیوستند.
بدین ترتیب نرخ بیکاری استان خراسان جنوبی که در سال ۹۴ معادل ۸.۶ درصد بود، در سال ۹۵ با افزایش ۲.۱ درصدی به ۱۰.۷ درصد رسید. همچنین نرخ بیکاری استان بوشهر از ۹.۷ درصد در سال ۹۴ با رشد ۱.۶ درصدی به ۱۱.۳ درصد افزایش یافت. علاوه بر این نرخ بیکاری استان آذربایجان شرقی از ۷.۳ درصد در سال ۹۴ با افزایش ۳.۵ درصد مواجه شد به طوری که این نرخ در سال گذشته به ۱۰.۸ درصد رسید. همچنین نرخ تک رقمی بیکاری استان کرمان با افزایش ۳.۶ درصدی از ۷.۹ درصد در سال ۹۴ به ۱۱.۵ درصد در سال ۹۵ افزایش یافت.
اما نرخ بیکاری در پایتخت ۳.۵ درصد نسبت به سال ۹۴ رشد داشت به طوری که این نرخ از ۸.۱ درصد در سال ۹۴ به ۱۱.۶ درصد در سال ۹۵ رسید.
ضعف در تيم اقتصادي دولت
بیکاری از معضلات جاری جامعه ایران است که بیش از همه جوانان را تهدید می کند. بازار کار ایران توانایی جذب نیرو را به دلیل سوء مدیریت در سالهای گذشته از دست داده و برای تحرک دوباره این بازار نیاز به برنامه ریزی و اجرای برنامه است.رشد اقتصادی منفی تهدید کننده بازار کار ایران در سالهای اخیر بوده است و انتظار مي رفت با اتخاذ سیاست های سخت گیرانه برای جبران سوء مدیریتهای گذشته و توسعه اشتغال بازسازی شود که متاسفانه در اين زمينه هم کاري صورت نگرفت.
اقتصاد ایران نیازمند تحول و درک درست از شرایط کنونی است و باید از وضعیت فعلی رکود تورمی عبور کند و گذر از این شرایط نیازمند تدبیري در حد عمل است. چرا که بی تردید با وجود 4.5 میلیون دانشجويي که بزودی وارد بازار کار خواهند شد، معضل بیکاری را انباشته تر و وخيم تر خواهد کرد. هر چند کارشناسان اقتصادی معتقدند هر یک درصد رشد اقتصادی می تواند 100هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کند. اما شرايط موجود نشان مي دهد طي 4 سال گذشته ، برنامه هاي تيم اقتصادي دولت در تحقق همين يک درصد هم ناکارامد بوده است.