چه کسی پاسخگوی کشاورزان است
کد خبر: ۷۵۲۳
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۳ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
نابودی 95 درصد کشت دیم گندم استان بوشهر؛

چه کسی پاسخگوی کشاورزان است

اواخر آبان‌ماه سال گذشته بود که با آغاز کشت گندم در بوشهر و پیش‌بینی جهاد کشاورزی استان مبنی بر رشد بیش از هزار و 500 هکتاری زمین‌های زیر کشت دیم، طی گزارشی در صفحه اقتصاد روزنامه، به این سازمان در خصوص کاهش بارندگی در سال زراعی جاری هشدار دادیم.
بامدادجنوب- جواد شکریان:
اواخر آبان‌ماه سال گذشته بود که با آغاز کشت گندم در بوشهر و پیش‌بینی جهاد کشاورزی استان مبنی بر رشد بیش از هزار و 500 هکتاری زمین‌های زیر کشت دیم، طی گزارشی در صفحه اقتصاد روزنامه، به این سازمان در خصوص کاهش بارندگی در سال زراعی جاری هشدار دادیم. در آن مقطع سازمان هواشناسی بوشهر اعلام کرده بود که تا نیمه دوم آذرماه، بارش موثری در بوشهر نخواهیم داشت و به همین دلیل برخی کشاورزان کشت زمین‌های خود را به تعویق انداخته بودند. این موضوع در همان ابتدا، نگرانی‌هایی را به‌وجود آورده، زیرا با دانستن وضعیت آب و هوایی و پیش‌بینی صحیح سازمان هواشناسی استان، می‌دانستیم که دوره زمانی رشد گندم در استان کاهش پیدا کرده و به احتمال قریب به یقین محصول کشاورزانی که کشت دیم انجام داده‌اند پربار نخواهد بود.

با این حال سازمان جهاد کشاورزی استان در این خصوص هیچ‌گونه عکس‌العملی را نشان نداد و حتی اجازه داد زمین‌های بیشتری از سوی کشاورزان زیر کشت دیم برود در حالی که هواشناسی استان از مدت‌‌ها قبل از شروع کشت اعلام کرده بود که پاییز 1395، فصل کم‌بارشی است و بارش‌ها به‌طور عمده از بهمن‌ماه شروع می‌شود.
این مساله سبب می‌شود تا نوک پیکان کم‌کاری به‌سوی جهاد کشاورزی استان نشانه رود، چرا‌که با علم به این موضوع، این سازمان می‌توانست کشاورزان را از کاشت بی‌رویه گندم دیم در سال زراعی جاری منع کند تا دولت و مردم این میزان خسارت را متحمل نشوند. 
البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که حتی در صورت مقاومت کشاورزان در برابر تصمیم جهاد کشاورزی، این سازمان می‌توانست کشاورزانی را که بر خلاف اعلام جهاد کشاورزی، زمین‌های خود را زیر کشت دیم می‌برند، از پرداخت غرامت محروم کند.
در هر حال نتیجه این سهل‌انگاری از سوی سازمان جهاد کشاورزی بوشهر، کاهش 70 درصدی برداشت گندم در مقایسه با سال گذشته (بر اساس پیش‌بینی)، از بین رفتن بیش از 95 درصد محصول زمین‌های دیم استان، خسارت بی‌سابقه به گندم‌کاران و... را در بر داشت.
مشارکت 100 کمباین در برداشت محصول استان
در همین حال، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی بوشهر در خصوص برداشت گندم از مزارع استان گفت: برداشت گندم در ۱۰ هزار هکتار اراضی آبی و پنج هزار هکتار اراضی دیم استان با مشارکت ۱۰۰ کمباین آغاز شد.
خسرو عمرانی با اشاره به این‌که 79 هزار هکتار اراضی گندم استان به‌صورت دیم است، خاطرنشان کرد: در جریان خشکسالی و کاهش بارندگی‌ در بوشهر بیش از 95 درصد محصول اراضی گندم دیم این استان بی‌محصول شد و صد درصد خسارت دید.
وی، مساحت اراضی گندم آبی استان را  16 هزار و 500 هکتار دانست و تصریح کرد: از 16 هزار و 500 هکتار اراضی آبی استان، محصول 10 هزار هکتار آن قابل برداشت است و بخشی از آن به سبب کاهش بارندگی و تامین نشدن آب مورد نیاز آنها از مدار تولید خارج شد.
عمرانی همچنین از برداشت گندم در اراضی استان خبرداد و افزود: برای برداشت گندم در سراسر استان 100 کمباین به مزارع در جای جای استان اعزام شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان با بیان این‌که شهرستان دشتی پیشتاز در برداشت گندم آبی در کشور است، افزود: هم‌اکنون برداشت گندم با 10 دستگاه کمباین در زمینی به مساحت دو هزار و 100 هکتار آغاز شده است.
عمرانی از تعیین مرکز خرید گندم در استان بوشهر خبرداد و  بیان کرد: کارخانه آرد خلیج فارس دشتی، مجتمع انبارهای چغادک، سیلوی برازجان وکارخانه آرد الزهرا برازجان برای خرید گندم کشاورزان بوشهری تعیین شده است.
به‌گفته وی، پیش‌بینی می‌شود حدود 40 هزار تن محصول از اراضی گندم استان بوشهر برداشت شود که در مقایسه با 130 هزار تن سال گذشته کاهش چشمگیری دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی نیز با بیان این‌که این شهرستان در برداشت گندم از مزارع در استان پیشتاز است، از برداشت گندم آبی سال زراعی جاری در این شهرستان خبر داد و تصریح کرد: در سال زراعی جاری دو هزار و 100 هکتار گندم آبی داشته‌ایم و پیش‌بینی می‌کنیم که هشت هزار تن گندم از این مزارع برداشت شود.
شیرعلی بهادری با اعلام این‌که در حال حاضر برداشت گندم در شهرستان دشتی با 10 دستگاه کامباین در حال انجام است، خاطرنشان کرد: در سال جاری 11 هزار هکتار از اراضی شهرستان دشتی زیر کشت گندم و جو قرار گرفته و نیاز به یک بارندگی دارد تا به رشد نهایی برسد و در صورت بارندگی پیش‌بینی می‌کنیم 50 درصد از این مزارع دیم قابل برداشت باشد.
به‌گفته وی، پنج مرکز در استان بوشهر کار خرید گندم کشاورزان را بر عهده دارند که شامل کارخانه آرد خلیج‌فارس دشتی، مجتمع انبارهای چغادک، سیلوی برازجان، کارخانه آرد الزهرا و باقری برازجان و دو مرکز خرید و مراکز تعاونی در برخی از شهرها پیش‌بینی شده است.

۴۵ هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری می‌شود
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی بوشهر نیز با اشاره به این‌که با آغاز برداشت گندم از اراضی استان، مراکزی در بوشهر، برازجان و دشتی برای خرید تضمینی محصول زارعان تعیین شده که پیش‌بینی می‌شود ۴۵ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شود، افزود: سال گذشته خرید گندم از کشاورزان استان در مقایسه با سال ما قبل آن افزایش قابل توجهی یافت. در سال 95 بیش از 100 هزار تن محصول گندم از کشاورزان استان خریداری شد که در مقایسه با سال 94 افزایش بیش از چهار برابری داشت.
سیدمحمد هاشمی به قیمت خرید محصول از کشاورزان گندم‌کار استان بوشهر پرداخت و افزود: قیمت پایه خرید گندم  معمولی هر کیلوگرم 13 هزار ریال و  گندم دوروم هر کیلوگرم 13 هزار و 300 ریال تعیین شده است.
وی با بیان این‌که هزینه خرید گندم از کشاورزان بوشهری از سوی بانک عامل پرداخت می‌شود، تصریح کرد: بانک کشاورزی به‌عنوان بانک عامل برای پرداخت میزان محصول گندم از کشاورزان تعیین شده است.
وی با بیان این‌که مراکز خرید از ساعت 8 صبح تا 17 بعد از ظهر آماده خرید گندم کشاورزان هستند، تصریح کرد: با ارزیابی‌های صورت‌گرفته پیش‌بینی می‌شود 45 هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری شود.

برچسب ها: اقتصاد ، کشاورزی ، غله ، گندم ، دیم
نظرات بینندگان