
بامدادجنوب- هما نیکبخت:
سراسر آسمان شهر را ابر فراگرفته بود و بادی شدید گهگاهی در میان کوچه پسکوچهها میپیچید. ناخدا هم به لب ساحل آمده بود و دائم با خود میگفت: «امروز دریا خرابه، خداکنم کسی دریا نرفته باشه». چون میدید دریا همچون زن زائویی شده که از شدت درد به خود میپیچد و هر آن ممکن است فاجعهای بزاید. او مرد دریا دیدهای بود و خوب میدانست که امروز این موجهای پریشان حادثهآفرین هستند. نگاهی به دور و بر خود انداخت و دید افراد دیگری هم برای تماشای این دریای بیقرار و ناآرام آمدهاند. دوباره با خودش گفت: «خدا کنم امروز بهخیر بگذره».
به یکباره موجهای عاصی و بلندی به سمت ساحل آمدند و هر آنچه در آن بود، در هم نوردید، قایق، انسان، ماشین، چادر و هر چه را که در مسیرش بود، در هم کوبید. همه چیز در چند دقیقه اتفاق افتاد، به یکباره اهالی این بندر کهن در شوک عظیمی فرو رفتند... . همه در حال نجات جان خویش بودند و فریاد میزدند، سونامی، سونامی... . امیرعباس کودک 9 سالهای که با شوق در کنار پدرمشغول تماشای دریای دیوانه بود، اسیر خشم امواج شد و حتی تقلای پدر هم نتوانست او را از چنگ امواج حسود برهاند... همه جا غم بود و بهتی غیرقابل توصیف...
اینک بیست و اندی روز از این حادثه شوم میگذرد... . اینها حال و روز شهر نجیب دیّر در هنگام روی دادن پدیده «سیش» (این پدیده با وزش شدید و ناگهانی باد عمود بر ساحل ایجاد و با قطع ناگهانی باد، نوسانات عمودی سطح آب و امواج سهمگین ایجاد میشود) است. شهری که سالهاست مردمانش بهدلیل اصالت و نجابتشان مورد بیمهریها واقع شدهاند. اینجا بندری کهن است که همواره نام بزرگترین بندر صیادی کشور را یدک میکشد اما بیش از هر چیزی سایه نامهربانی بر این بندر سنگینی میکند. بندری که دو سال پیش در اثر سوختن یک لنج بیش از بیست لنج صیادی و سفاری آن بهدلیل نبود سیستم اطفای حریق استاندارد و کمترین امکانات ایمنی طعمه حریق شدند و با سوختن این لنجها زندگی بسیاری از صیادان آن در آتش حسرت نیز سوخت. بندری که در سال گذشته بلاخیزترین شهر استان بود و پیش از آمدن پدیده «سیش» اسیر سیلی شد که خسارت فراوانی به تاسیسات شهری آن وارد کرد، مردمان این شهر هنوز ویرانیهای سیل را درست نکرده بودند که با «سیش» روبهرو شدند. در جریان این حادثه غیرمترقبه دیوار چندین خانه در محله سیدصفا که یکی از قدیمیترین محلههای این شهر است، ویران شد و حدود ۳۰۰ قایق صیادی و تفریحی و لنج سفاری و صیادی و تجهیزات پارکها در ساحل و... دچار آسیبدیدگی شدند یا به کلی از بین رفتند. بر اساس برآوردهایی که صورت گرفت نزدیک به 39 میلیارد خسارت به شهر وارد شد.
اما در این میان آنچه موجب درد و اندوه بیشتر مردم دیّر شد، گفتههای قائدی، مدیرکل بحران استان در گفتوگو با شبکه خبر بود که این حادثه و خسارت ناشی از آن را خیلی سطحی جلوه داد و متاسفانه با اینگفتهها ثابت کرد که هنوز در مدیریت به تدبیر و درایت کافی نرسیده است. پس از آن ستاد بحران تشکیل شد و استاندار هم به دیّر رفت تا عمق فاجعه را از نزدیک ببیند و در نشستی که در دفتر امام جمعه این شهر برگزار شد، تاکید کرد که باید یک عزم جدی برای جبران این خسارتها ایجاد شود.
این حادثه دقیقا یک روز پیش از سال جدید اتفاق افتاد، زمانی که همه چیز برای آغاز سال نو و پذیرایی از مسافران نوروزی فراهم شده بود اما در اثر این پدیده سیمای شهر بسیار زشت و پر از غم شده بود. در حالی که همه در شوک بودند، این فعالان مدنی و جوانان این شهر بودند که زودتر از همه به خود آمدند. آنها با راهاندازی کمپینی به نام «من دیّریام» به پاکسازی ساحل و خیابانها و کوچهها از لاشههای قایقهای در هم کوبیده شده و ... پرداختند که در این کمپین بسیاری از چهرههای هنری این شهر حضور داشتند.
پس از پاکسازی ساحل و سطح شهر از آلودگیها، آستین همت بالا زدند و به جمعآوری کمکهای مالی برای جبران خسارت وارد شده به خانههای آسیبدیده و صیادانی که اینک تنها وسیله امرار معاش خود را از دست داده بودند، همت گماشتند. در مدت کوتاهی موفق شدند پول قابلتوجهی جمع کنند. از آن سو هم مسوولان شهری پیگیر برآورد خسارات وارد شده به تاسیسات شهری و قایقهای صیادی و ... شدند. خیلی زود دیوارکشی منازلی که در این حادثه آسیب دیده بودند، به همت خیران دیّری آغاز شد و بر اساس شنیدهها اکنون کار دیوارکشی این خانهها در مرحله پایانی قرار گرفته است.
یکی از اعضای اصلی کمپین «من دیّریام» در خصوص تشکیل این کمپین به بامداد جنوب گفت: این کمپین يك پويش مردمي بود كه از لحظه وقوع طغيان خليج فارس در بندر ديّر با هدف مشاركت در جبران خسارتهاي وارده به زيرساختهاي شهري، منازل مردم و شناورهاي كوچك صيادي و همچنين تلاش براي ايجاد فضايي با نشاط در بندر بهمنظور استقبال شايسته از نوروز و ميهمانان نوروزي شكل گرفت. اين پويش يك حركت خودجوش بود كه با تزريق روحيه شور، نشاط و اميد به جامعه شهري سعي داشت تا مردم را برای تلاش به توسعه بندرديّر و جبران خسارتها بهخصوص در بخش ساحل و مناطق ساحلي بسيج كند كه خوشبختانه اين اتفاق و همراهي همگاني از نخستين لحظات وقوع اين حادثه شكل گرفت.
این هنرمند در ادامه با بیان اینکه پاكسازي ساحل از اولين برنامههاي صورت گرفته بود كه با حضور مسوولانه و پرشور مردم بندرديّر صورت گرفت و در اين برنامه مردم با همراهي نيروهاي شهرداري پاكسازي نقاط ساحلي و گردشگري بندر را كامل كردند، افزود: جمعآوري كمكهاي نقدي و غيرنقدي مردمي برای جبران برخي خسارتها از ديگر برنامهها بود كه در اين اتفاق بهصورت رسمي هيچگونه درخواست كمكي شكل نگرفت اما با اين اوصاف، قريب به دو ميليارد ريال از سوی خود مردم براي جبران برخي خسارتهاي وارد شده به بندر اختصاص داده شده كه بازسازي ديوارها و منازل آسيبديده مردم از يك روز بعد از اين حادثه از نكات قابل تامل اين رخداداد بود. همچنین برگزاري جشنوارههاي مجسمه شني، پرواز بادباكها، برپايي نمايشگاه صنایع دستي و جشنهاي خيريه فرهنگ و هنر از ديگر برنامههاي اجرا شده از سوی اين كمپين در ايام نوروز بود.
اما برای اطلاع بیشتر از خسارتهای وارد شده و میزان اعتباری که برای جبران این خسارت از سوی مسوولان استانی و کشوری به این شهر تعلق گرفت، با حمزه اعتماد، فرماندار بندر دیّر تماس گرفتیم.
فرماندار دیّر در خصوص میزان خسارت وارد شده به این شهر در جریان سیل و پدیده «سیش» به بامداد جنوب گفت: در مجموع 39 میلیارد خسارت به تاسیسات شهری، اسکله صیادی، منازل مسکونی، قایقهای صیادی و تفریحی، ماشین، موتور سیکلت، لنج سفاری و صیادی، بخش کشاورزی و... وارد شده است که ما به درخواست استاندار و معاون عمرانی وی از همان لحظات ابتدایی بهصورت ریز به ریز این خسارتها را با تفکیک بخشهای مختلف در فرمهای مخصوص قید کردیم و به معاونت عمرانی استانداری تحویل دادیم تا این لیستها مبنای موثقی برای پرداخت خسارتهای وارد شده قرار بگیرد.
حمزه اعتماد در ادامه با بیان اینکه در اثر حادثه «سیش» حدود 400 متر مربع دیوار منازل مسکونی محلههای ساحلی ویران شد که حدود 80 میلیون خسارت در بر داشت، افزود: همچنین حدود 300 قایق صیادی و تفریحی،50 ماشین و موتور سیکلت (حدود 300 میلیون خسارت وارد شده) بهشدت آسیب دیدند که ما تمام این خسارتها را به صورت دقیق فهرست کردیم و قرار است بهزودی با تعیین دستگاه اجرائی از سوی استانداری این خسارتها پرداخت میشود. البته در پرداخت خسارتها صیادان در اولویت قرار دارند، چراکه با از دست دادن قایقهای خود شغلشان را از دست دادهاند و پس از آن خسارت وارد شده به ماشینها و تاسیسات شهری پرداخت خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که میزان اعتباری که برای جبران این خسارتها از سوی دولت ابلاغ شده، چقدر است، توضیح داد: هنوز بهطور قطعی مشخص نشده است اما آقای نوبخت تاکید کردند که از پنج میلیاردی که برای جبران خسارتها به بوشهر تعلق گرفته است، سهم شهر دیّر بهصورت جداگانه برآورد و پرداخت شود.
یکی از مشکلاتی که بعد از پدیده سیش گریبانگیر اهالی دیر شده است، باقی ماندن آبهای وارد شده به شهر است که متاسفانه سیستم فاضلاب مناسبی هم برای دفع آن وجود ندارد و همچنین شهرداری این شهر هم اعتبار کافی را برای حل این مشکل در اختیار ندارد، در این خصوص از فرماندار این شهر پرسیدیم که چه راهکاری برای حل این معضل که اینک محلی برای تجمع حشرات موذی شده است، دارید، گفت: در این زمینه ما الان در حال انجام دو کار هستیم که در بخشی هم الان شهرداری مشغول است و در بخش دیگر هم مشکلی وجود دارد که شهرداری در آن نقشی ندارد، چراکه سالها پیش حدود 180 پلاک زمین اداره مسکن واگذار کرده است که مالکان این پلاکها در این بخش ساختوساز نکردهاند، طبیعتا در این منطقه زیرسازی هم صورت نگرفته است، بنابراین در این منطقه آب جمع شده و مشکلاتی را برای شهروندان بهوجود آورده است که ما برای رفع این مشکل دو پیشنهاد دادیم؛ یکی اینکه درخواست اعتباری خاص به میزان200 میلیون تومان دادیم تا با ریختن مخروط این محوطه را زیرسازی کنیم اما در اینجا شهرداری مخالفت میکند و میگوید که ما این اعتبار را هزینه کنیم چه کسی بعد آن را برای ما برمیگرداند؟! وقتی صاحبان این پلاکها با وجود اینکه سالهاست که این زمینها را مالک شدهاند اما هیچ اقدامی نکردهاند، چرا ما هزینه کنیم!!! پیشنهاد بعدی ما هم این بود که با توجه به اینکه اول سال است و اعتبارها کمی دیر پرداخت میشود، ما از شهرداریهای سایر شهرهای استان درخواست کمک کردیم که در مخروطریزی این منطقه ما را همراهی کنند. الان هم تا زمانی که مخروطریزی این منطقه صورت بگیرد به اداره بهداشت شهرستان نامه زدهایم که هر چه سریعتر به سمپاشی این محوطه مبادرت ورزند تا از وجود حشرات موذی خالی شود و مشکلی برای شهروندان پیش نیاید.
اعتماد در پایان در پاسخ به این پرسش که اعتبار دیوارکشی منازل که آغاز شده، از سوی کدام شخص یا ارگان تامین شده است، آیا کمپین «من دیّریام» در این زمینه نقش دارد، گفت: ما دیوار کشی این منازل را از همان روزهای نخست آغاز کردیم که در این زمینه یک خیر دیّری گفت شما کار را آغاز کنید و اگر اعتباری هم از سوی دولت به این بخش اختصاص نیافت، من این هزینه را تامین خواهم کرد، البته استاندار هم همان زمان تاکید کرد که کار دیوارکشی را آغاز کنیم و بهمحض اینکه اعتبار آمد، هزینه ساخت دیوارها پراخت خواهد شد.
در این میان شنیده میشود که کار دیوارکشی دیوار منازل به همت کمکهای کمپین «من دیّریام» و خیّران دیّری در حال انجام است و هنوز هیچ اعتباری برای جبران خسارتهای وارد شده به شهر دیّر از سوی دولت پرداخت نشده است. امیدوار هستیم که این شهر که سالهاست مورد بیمهری و بیتوجهی واقع شده، با حمایت مسوولان و دولت روبهرو شود و از این پس مردم این شهر بهجای شیندن شعار با عمل مسوولان روبهرو شوند و مانند دیگر شهرهای استان از بیمارستان مجهز، پارکهای باکیفیت، تجهیزات شهری مناسب و در خور و... برخوردار شوند. اهالی این شهر با همدلی و همگرایی ثابت کردند که مردان روزهای سخت هستند اما مسوولان هم نباید فراموش کنند که تاکنون در قبال این همه نجابت و متانت دیّریها کوتاهیهای فراوانی کردهاند و اینک وقت جبران مافات است. صیادان و کشاورزان دیّری که در جریان دو حادثه سیل و سیش زیان بسیاری بر آنها وارد شده است، اینک چشمانتظار کمکهای دولت برای بازگشت به روال عادی زندگی هستند. فراموش نکنیم که الان تعداد زیادی از صیادان و کشاورزان دیّری در پی وقوع این دو حادثه بیکار شدهاند و بدونشک اینک با سختیهای فراوانی دستبهگریبان هستند، امیداوارم این بار مسوولان استانی مرد عمل باشند و اهالی دیّر را دریابند.
;