تئاتر معرف نیازها و دنیای کودکان و نوجوانان است
کد خبر: ۷۶۹۵
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۵ - ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۶
مسوول برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان دیّر در گفت‌وگو با بامداد جنوب:

تئاتر معرف نیازها و دنیای کودکان و نوجوانان است

شهرستان دیّر یکی از شهرهایی است که در حوزه آیین‌ها، سنت‌ها و افسانه‌ها بسیار غنی و پربار است. این بندر کهن افزون بر این‌که عنوان بزرگ‌ترین بندر صیادی را یدک می‌کشد، به‌عنوان قطب تئاتر جنوب استان بوشهر هم مطرح است.
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
شهرستان دیّر یکی از شهرهایی است که در حوزه آیین‌ها، سنت‌ها و افسانه‌ها بسیار غنی و پربار است. این بندر کهن افزون بر این‌که عنوان بزرگ‌ترین بندر صیادی را یدک می‌کشد، به‌عنوان قطب تئاتر جنوب استان بوشهر هم مطرح است. این شهر با توجه به تمام بی‌مهری‌ها و بی‌توجهی‌ها همچنان فرهنگ غنی و اصیل خود را حفظ کرده و در بطن خود شاعران، نویسندگان، هنرمندان و ... نام‌آور و مطرحی پرورش داده است. دیّر که سال گذشته بارها دستخوش بلایای طبیعی و ویرانگر چون سیل، پدیده «سیش» و... شد، با همدلی مردمانش بار دیگر نوای زندگی را با شوری غیرقابل وصف سرداد. 

این شهر اینک پذیرای جشنواره استانی تئاتر کودک و نوجوان است. جشنواره‌ای که عمرش یازده‌ساله شده و به قشری می‌پردازد که شوربختانه در عرصه هنر کمتر به آن توجه شده است. در حقیقت، کودکان و نوجوانان همان‌قدر که به علم و دانستن نیاز دارند، به هنر، شادی، ورزش و تفریحات سالم هم نیاز دارند. شوربختانه در مناطق محروم به‌دلیل کمبود امکانات و نبود زیرساخت‌های لازم برای گذران اوقات فراغات بیشتر کودکان و نوجوانان عموما با مشکل روبه‌رو هستند. بنابراین برگزاری این‌گونه جشنواره‌ها و تولید آثاری با محوریت کودک و نوجوان می‌تواند کمک بزرگی به شناسایی این قشر، نیازها و مشکلات و شرایط تربیتی آنها کند. هر چند در حوزه کودک و نوجوان کتاب زیاد نوشته می‌شود اما کتاب مفید کم داریم و در رشته‌های هنری هم که شوربختانه کمتر به این قشر پرداخته می‌شود. اکنون با مشاهده بی‌هویتی و بی‌انگیزگی که در نوجوانان و جوانان مشاهده می‌شود، متولیان امر به این فکر افتاده‌اند که باید بیشتر از این به کودکان و نوجوانان پرداخته و سرمایه‌گذاری شود. 

تئاتر هم هنری است که این پتانسیل را دارد که به خوبی دنیای کودکان و نوجوانان و دغدغه‌ها و نیازهایشان را منعکس کند. بنابراین شهرستان دیّر در این زمینه از سایر شهرستان‌های استان پیشتاز است، البته جزیره مرجانی خارگ هم یک جشنواره تئاتر کودک و نوجوان دارد که تنها به گروه‌های نمایشی خود جزیره محدود می‌شود ولی دیّر بیش از چند سال است که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان را در سطح استانی برگزار می‌کند و تاکنون توانسته دست‌کم تئاتر کودک و نوجوان را در استان سر پا نگه دارد. این جشنواره به همت انجمن هنرهای نمایشی شهرستان دیّر و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهر و انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر برگزار می‌شود. در اینجا لازم است که به این نکته اشاره شود، با توجه به علم مدیریت ارشد استان به پویایی و مطرح بودن هنر تئاتر بوشهر، متاسفانه در این زمینه کمترین حمایت و توجه را از وی شاهد هستیم. بدون‌شک زمانی که مدیران اجرائی و مقامات استانی هنردوست و هنرشناس باشند، حال هنر هم خوب است و دیگر برگزاری رویدادهای هنری به امروز و فردا سپرده نمی‌شود. امیدوار هستیم که همان‌طور به پایتخت فرهنگی بودن بوشهر در گفته‌هایم می‌بالیم بستر مناسبی را هم برای باقی ماندن این نام بر بوشهر فراهم کنیم. اینک شهر دیّر در عرصه تئاتر حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد و امیدوارم وعده‌های جهانشیر یاراحمدی، رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان هم در خصوص تجهیز پلاتوهای این شهر محقق شود تا این هنر فعال‌تر و پررونق‌تر از پیش به حیات خود ادامه بدهد.

جشنواره استانی تئاتر کودک و نوجوان دیّر که اینک به بلوغ رسیده است، قرار بود در نیمه دوم اسفندماه‌ سال گذشته برگزار شود اما بنا به دلایلی برگزاری آن به سال جدید موکول شد. در فراخوان این جشنواره که آذرماه 95 منتشر شد، آمده بود که موضوع یازدهمین جشنواره استانی تئاتر کودک و نوجوان دیّر آزاد است و البته نمایشنامه‌های نویسندگان بومی در اولویت قرار دارد. این جشنواره در بخش‌های تخصصی شامل مسابقه کودک، مسابقه نوجوان، مسابقه عکس و پوستر تئاتر و ... برگزار می‌شود. 
یوسف ابراهیمی، رئیس انجمن هنرهای نمایشی شهرستان دیّر که کوشیده در سال‌های اخیر پابه‌پای هنرمندان این شهرستان کاری کند که حال تئاتر این دیار خوب و خوب‌تر شود، بدون‌شک برای برگزاری این جشنواره در سال اخیر هم با مشکلاتی دست‌ و پنجه نرم کرده است اما در نهایت موفق شد که یازدهمین جشنواره استانی تئاتر کودک و نوجوان را به سرمنزل مقصود برساند.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی شهرستان دیّر در خصوص تعداد آثاری که در این دوره از جشنواره حضور دارند، به بامداد جنوب گفت: جشنواره امسال با پنج اثر برگزار مي‌شود كه پس از انتشار فراخوان، حدودا ٩ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد كه در نهايت پس از بازبينى آثار از روى فيلم‌هاى ارسال شده، نمایش‌های «ببعی و گرگ گرسنه» به کارگردانی محمد فخرایی (دیّر)، «خروس و روباه» به کارگردانی حسین عالی‌زاده (دیّر)، «سوغات پری» به کارگردانی عبدالرحیم کاویانی (برازجان) ، «گرگ خاکستری» به کارگردانی حجت‌الله ناصری (خارگ) و «انگیری و منگیری» به کارگردانی آقابابایی (تهران) به مرحله پایانی این جشنواره راه پیدا کردند.
یوسف ابراهیمی در ادامه با بیان این‌که اين دوره جشنواره هم همانند دوره‌هاى پيشين با هدف و نگاه ويژه به تئاتر كودك و نوجوان در سطح استان براى مخاطب‌سازى و آشنايي كودكان به ديدن تئاتر برگزار می‌شود، افزود: از دیگر اهداف این دوره محتواسازی بر اساس نیازهای گروه‌های سنی است، چراکه برگزاری چنین جشنواره‌هایی فرصتی برای معرفی و آثار و حضور هنرمندان فعال در بخش کودک و نوجوان است که کمتر دیده شده‌اند یا فرصتی برای حضور نیافته‌ بودند.
وی در خصوص کیفیت آثار راه‌یافته به جشنواره نیز بیان کرد: سطح آثار مطلوب بوده و ما هم سعى كرديم در برگزارى اين جشنواره تمام تلاش خود براى هر چه بهتر برگزار شدن به‌كار بگيريم و آثاری را که دارای صلاحیت و شایسته ورود به جشنواره بود، انتخاب کنیم تا توانایی جذب مخاطب کودک را در کنار کیفیت تولید و محتوا داشته باشند.

ابراهیمی در پاسخ به این پرسش که آیا هنر تئاتر می‌تواند معرف نیازها و دنیای کودکان و نوجوانان باشد، توضیح داد: به‌طور قطع تئاتر در همه مراحل و سطحى كه دارد، مي‌تواند تاثير فرهنگى بسزايي در جامعه داشته باشد و تئاتر كودك نيز خالى از اين تاثيرگزارى نيست. تئاتر یکی از عوامل رشد و بروز خلاقیت و استعداد در کودکان و نوجوانان است. بنابراین دعوت به فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی هنری و کارهای گروهی موجب تغییرات انگیزشی و روانی در این گروه‌های سنی خواهد شد و زمینه را برای توانمند‌سازی کودک فراهم خواهد کرد. در این میان تئاتر از طریق محتوا، پیام و پویایی خودش می‌تواند وارد دنیای خلاق کودک شده و تاثیرات خودش را بگذارد، به‌طور مثال کودک نیاز به تقویت مهارت شنیداری دارد یا آشنایی با زبان یا آشنایی با فعالیت‌های گروهی و مشارکت در آنها که تئاتر به‌عنوان یک معرف و یک محرک می‌تواند تاثیرات زیادی داشته باشد.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی شهرستان دیّر در پایان با بیان این‌که سعى كرده‌ايم از همه ارگان‌هايي كه امكاناتى برای بهتر برگزار شدن جشنواره دارند، استفاده كنيم، یادآور شد: جا دارد از اداره آموزش و پرورش دیّر و آقای عبدالله‌زاده به‌خاطر مشارکت و یاری خالصانه و مجدانه‌اش به‌طور ویژه تشکر کنم، زیرا در حوزه تئاتر کودک و نوجوان همیشه در کنار مجوعه انجمن هنرهای نمایشی بوده‌اند.
یادآوری می‌شود که یازدهمین جشنواره تئاتر استانی کودک و نوجوان دیّر امروز (ششم اردیبهشت‌ماه) با نمایش دو اثر کار خود را در تالار فرهنگ این شهر آغاز می‌کند و در روز دوم هم سه اثر به روی صحنه می‌رود، در نهایت این جشنواره روز هشتم اردیبهشت‌ماه با معرفی برترین‌ها به کار خود پایان می‌دهد.

برچسب ها: فرهنگ ، هنر ، تئاتر ، دیر ، نمایش
نظرات بینندگان