
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
ما زمانی میتوانیم یک جامعه شاد و پرنشاط داشته باشیم که به عرصه هنری و فرهنگی آن توجه ویژهای داشته باشیم. بدیهی است تا وقتی نگاه کلان و هدفمندی به این مقولهها وجود نداشته باشد، نمیتوان به توسعه و پیشرفت جامعه هم امیدوار بود. با توجه به اینکه اینروزها تنور تبلیغات و مناظرههای نامزدهای ریاستجمهوری داغ است، درصدد برآمدیم تا اتفاقاتی که در حوزه فرهنگ و هنر کشور و استان بوشهر در دولت یازدهم رخ داده است، بهصورت مختصر بررسی کنیم.
همانطور که اطلاع دارید حوزه کاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسیار گسترده و بسیط است و تمام رشتههای هنری، نشر، حج و زیارت و... زیرمجموعه این وزارتخانه بهشمار میروند. بنابراین وزارت ارشاد مسوولیت سنگینی را در جامعه برعهده دارد و برای پویایی هنر و فرهنگسازی نیاز به بودجه کلانی دارد که شوربختانه در این زمینه این وزراتخانه همیشه با مشکلاتی روبهرو بوده است. البته بودجه این وزراتخانه در دولت فعلی از 250 میلیاردتومان به 670 میلیاردتومان رسیده که رشد خوبی داشته است اما این بودجه تنها کفاف وظایف اصلی این وزارتخانه را میدهد و نمیتواند جوابگوی ساخت زیرساختهای فرهنگی که یکی از ضروریترین نیازهای جامعه است، باشد. با همه این تفاصیل، اگر بخواهیم منصفانه قلم بزنیم در دولت یازدهم نسبت به دولت نهم و دهم حال فرهنگ بهتر بود، چراکه در این دولت سعی شد به هنر جان داده شود و در بسیاری از حوزهها گامهای استواری برداشته شود.
خانه سینما که در دولت دهم تعطیل شده بود، در این دولت دگرباره درهایش بهروی اهالی سینما گشوده شد و با تجهیز سالنهای سینما و تولید فیلمهایی باکیفیت تلاش شد تا مخاطبان بیشتری به این هنر جذب شوند. در دیگر حوزهها هم نظیر تئاتر، موسیقی، مد و لباس، هنرهای تجسمی و... تصمیمگیریهای خوبی انجام شد و تغییرات چشمگیری هم صورت گرفت که بدونشک پیامدهای مثبت آن را در آینده خواهیم دید. در استان بوشهر هم در این سه چهار سال اخیر فرهنگ و هنر مسیر روبهرشدی را در پیش گرفته است، بهطوری که الان ما در بسیاری از رشتههای هنری در سطح کشور در جایگاه خوبی قرار گرفتهایم. به عنوان مثال در تئاتر الان جزء پنج استان موفق هستیم، در موسیقی هم بهدلیل برگزاری کارگاههای آموزشی متعدد و اجرای کنسرت در تمام فصول سال بهجز ایام خاص با توجه به جمعیت استان بهعنوان پایتخت کنسرت ایران شناخته میشویم. در حوزه کتابخوانی هم بهعلت حضور بابرنامه و مصمم بوشهر در طرح پایتخت کتاب ایران موفق شدیم عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب کنیم. در حوزه قرآن و عترت هم این استان جزء سه استان برتر کشور است. در مجموع در این سه یا چهار سال اخیر فرهنگ و هنر این استان موفق شد در سطح کشور بارها و بارها بدرخشد، در حالی که در بسیاری از حوزهها بهدلیل بیتدبیری و نگاه سلیقهای نماینده دولت در استان درجا زدیم. متاسفانه مدیریت ارشد استان در این چند سال کمترین توجه را به حوزه فرهنگ داشت و کمترین بودجه را هم به این بخش اختصاص داد اما همراهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان باعث شد که برنامههای این حوزه به تعطیلی کشیده نشود و همچنان امید و نشاط در میان هنرمندان باقی بماند.
سخت است از کارشکنیها و تکبرهایی که از سوی مدیریت ارشد استان در حق هنر و فرهنگ این دیار روا داشته شده است، بنویسیم. کارشکنیها و کینهای که نمیتوان دلیل موجهای برای آن پیدا کرد، چراکه عملکرد موفق حمیده ماحوزی در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خط بطلانی بر ادعاهای بیاساس سالاری کشید اما در این میان دود این اختلافنظرها و بیتوجهیها بیشتر گریبان اهالی هنر این استان را (هنری که آنقدر مستعد و بالقوه است که با کمترین بودجه و حداقل زیرساختها دارد در کشور افتخارآفرینی میکند) گرفت. با همه این اوصاف، در دولت تدبیر و امید گامهای استواری برای پویایی و رونق هنر، ادب و فرهنگ برداشته شد و تلاش شد کمکاریها و بیمهریهایی که از سوی دولت مهروز در حق هنر روا شده، جبران شود، هرچند زمان بیشتری نیاز است تا بتوانیم فرهنگ و هنر را در جایگاه حقیقی خود بنشانیم.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر که در این سه سال و اندی کارنامه موفقی از خود در سپهر فرهنگی استان ارائه داده است، در خصوص اینکه در مدتی که مدیریت ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان را برعهده داشتید، بیشتر به کدام مقولهها توجه داشتید، به بامداد جنوب گفت: در این سه سال تلاش کردیم که به تمام برنامهها و وظایف فرهنگی و هنری توجه داشته باشیم. در حوزه قرآن بهدلیل برنامههایی که داشتیم موفق شدیم سه سال پیاپی مقام برتر کشور را در این زمینه کسب کنیم. در حوزه کتاب و کتابخوانی در سالهای 93 و 94 جزء سه شهر برتر شدیم و در سال 95 هم پایتخت کتاب ایران شدیم و مقام اول این طرح را بهدست آوردیم. تئاتر را با توجه به ظرفیتهای بالقوه و مستعدی که در استان وجود داشت، بهطور جدی دنبال کردیم و امروز جزء پنج استان برتر در این هنر هستیم.
حمیده ماحوزی در ادامه سخنانش با بیان اینکه موسیقی را هم بهعنوان یکی از مطالبات اصلی جوانان استان مورد توجه قرار دادیم، افزود: بنابراین هم در زمینه آموزش موسیقی و هم در ایجاد فضای مناسب برای اجرای صحنهای آن نهایت اهتمام خود را به کار گرفتیم و خوشبختانه امروز در بین سه استان برتر کشور قرار داریم. در حد بضاعت ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در زمینه هنرهای تجسمی (فیلم، عکس، نقاشی، خوشنویسی، طراحی و ...) کارهایی را انجام دادیم، هرچند هنرمندان بوشهری شایسته بهترینها هستند. در حوزه فناوری و دولت الکترونیک و ایجاد خانههای دیجیتال هم در میان پنج استان برتر قرار داریم.
وی همچنین با تاکید بر اینکه در کنار برگزاری جشنوارهها و کارگاههای آموزشی هنری از شرایط منابع انسانی و رفاه کارکنان این ادارهکل هم غافل نماندیم، خاطرنشان کرد: همچنین در تلاش هستیم تا ایزو را هم کسب کنیم. بهسازی فضای اداری برای محیط سالم کاری و ایجاد فضای کاری فعال و تحرک در محیط اداری هم از دیگر برنامههای است که در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این سه سال دنبال میکنیم. در مجموع باید بگویم که خوشبختانه امروز مطالبات هنرمندان در حد بسیار خوبی مورد توجه قرار گرفته و امید به جامعه فرهنگی و هنر بازگردانده شده است.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در خصوص بودجه استانی این ادارهکل هم توضیح داد: با وجود اینکه در این سه سال در بودجه استانی تغییر چندانی صورت گرفته نشد ولی از سوی معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انعقاد تفاهمنامههای فرهنگی و هنری همکاریهای خوبی با این ادارهکل صورت گرفت و توانستیم برخی از خواستههای بحق اصحاب فرهنگ و هنر را عملی کنیم.
ماحوزی در پاسخ به این سوال که در دولت تدبیر و امید در عرصه فرهنگی جامعه چه تحولی ایجاد شد، آیا ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هم در این خصوص موفق ظاهر شد، گفت: در این دولت سعی شد امید و نشاط اجتماعی به جامعه برگردد که فضای باز اجتماعی که همراه با مراقبت و توجه به خواستههای نسل جوان در دولت یازدهم ایجاد شد، سبب امیدواری شهروندان بهویژه نسل جدید شد. ادارهکل فرهنگ و ارشاد استان هم به پیروی از سیاستهای دولت تدبیر و امید و وزارتخانه، همواره سعی کرده در تمام زمینهها فعالیتهای موثری را بهمنظور تامین سلامت و نشاط اجتماعی و بالا بردن میزان مشارکت مردم در فعالیتهای فرهنگی و هنری انجام دهد. الحمدلله با توجه به کمبودهای مالی و تنگنظریها نسبت به حوزه فرهنگ و هنر و همکاری نکردن با این حوزه در استان، با همت هنرمندان عزیز و توانمند استان و سعی و تلاش شبانهروزی همکارانم و حمایتهای برخی از دستگاهها و نهادهای استانی و حمایت همهجانبه وزرای محترم و معاونان وزارتخانه توانستیم در تمام زمینهها امتیازات بسیار خوب کشوری را کسب کنیم و در میان سه استان برتر کشور قرار بگیریم.
وی در خصوص فعالیتهای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه نشر نیز بیان کرد: این ادارهکل برای حمایت از نویسندگان بومی در طول سال از همه آنها تعدادی کتاب خریداری میکند و به کتابخانههای عمومی استان و آموزشگاهها و اماکن عمومی ارسال میکند. البته در خصوص حمایت از چاپ کتاب هم یادآوری کنم که ما تنها از چاپ کتابهای مرجع حمایت میکنیم.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان درباره وضعیت ساخت زیرساختهای فرهنگی در استان گفت: از سال 93 تا 96 تعداد پنج پلاتو در سطح استان احداث شده و دو پلاتو کاکی و خارگ هم در دست اجراست. در این دوره تئاتر شهر در بوشهر راهاندازی شد که خود ظرفیت بسیار خوبی برای هنرمندان تئاتر ایجاد کرده است. در حال حاضر هم قراردادی با یک سرمایهگذار برای ساخت فرهنگسرا، پلاتو و گالری در برازجان منعقد شده که انشاءالله تا یکسال آینده اجرائی خواهد شد. از سوی دیگر، فرهنگسراهای اهرم، کنگان، گناوه ، دیّر و آبپخش نیز بهسازی و تجهیز شده البته تعمیر برخی از آنها همچنان در حال اجراست. مجتمع فرهنگی-فرهنگی عسلویه نیز که پروژه ملی است تا 50 درصد پیشرفت فیزیکی دارد ولی دیگر پروژههای استانی که شامل مجتمع فرهنگی-هنری شبانکاره، آبپخش، انارستان جم، آبدان و سعدآباد میشود با 25 درصد پیشرفت بهدلیل اختصاص ندادن بودجه برای تکمیل آنها با وجود تقاضا و پیشنهادهای مستمر در این چهار سال هنوز در همان وضعیت باقی ماندهاند. امیدوارم در چهار سال بعدی نماینده دولت در استان نگاهی دوستانهتر به حوزه فرهنگ داشته باشد تا بتوانیم شاهد تحولات خوبی در فراهم کردن زیرساختهای فرهنگی و هنری استان باشیم.