
بامدادجنوب- مهدی محمدی:
خبر خیلی سریعتر از آن چیزی که فکرش را هم میکردیم رسید، شاید زودتر از خبری که مسوولان انتظامی استان در مورد بازداشت فرد تیرانداز صادر کنند. در فضای مجازی کشته و زخمی شدن چند نفر در یک عروسی در شهرستان دشتستان و روستای نظرآقا بهسرعت آمد تا ساعتی بعد فرمانده نیروی انتظامی استان هم در این مورد خبری منتشر کرده و ضمن تائید آن، بر دستگیری عامل تیراندازی تاکید کند.
سالهای درازی است که تفنگ وارد جامعه ایرانی شده و این روزها به مدد مجوزهایی که اداره کل سلاح و مهمات نیروهای مسلح صادر میکند، میتوان یک لول یا دولول ساچمهزنی آن را در خانهها یافت. هر چند که دیگر جانداری از پرنده یا چرنده از دست بشر دو پا روی کره خاکی یا پیرامون روستاها و بیابانها نمانده که به شکار آن بروند، در هر مراسمی، سلاح بهدست وارد شده و برای آنکه خودی نشان دهند و یا به قول خودشان مراسم را گرم کنند، شروع به شلیک پیاپی از سلاحهایی میکنند که عموما امنیت بالایی هم ندارند.
هر چند سلاح ساچمهزنی در فاصله بالای 50 متری خطر چندانی ندارد، بهویژه وقتی که تعداد ساچمهها در هر فشنگی بالا باشد اما اگر فاصله نزدیک باشد به دلیل تعداد زیاد ساچمهها و استاندارد نبودن فشنگها – عموما در منازل و به وسیله خود افراد پر میشود – پراکندگی ساچمه در همان لحظه اول میتواند محیط گستردهای را پوشش دهد، اتفاقی که بارها و بارها در مناطق مختلف کشور، از جمله استان بوشهر روی داده و متاسفانه کسی هم نمیخواهد از این رویدادها درس بگیرد، مراسمهای شادی بسیاری بوده که به این ترتیب به عزا تبدیل شده و عروسیهایی که به عزاخانه مبدل گشته است.
نگاهی به رویدادهای حوادث در استان بوشهر موید این نکته است که علاقه به اسلحه که یک علاقه فطری است بارها و بارها باعث کشته شدن افرادی شده که هیچ گناهی هم نداشته و تنها برای لحظهای شادمانی راهی مراسم عروسی شدهاند. قرار گرفتن اسلحه دست افراد بیتجربه که توان شلیک ندارند و پایین آمدن چند متری لول اسلحه و پراکندهشدن دهها عدد ساچمه آهنی و سربی که در انفجار باروت داغ شدهاند، خانوادهای را داغ میکند. هر چند بهنظر میرسد برای ریشهکن کردن این بلا هنوز نیاز به فرهنگسازی بسیاری وجود دارد اما همه شواهد حکایت از آن دارد که قرار گرفتن بیجهت اسلحه به دست افراد بیتجربه هم خود عامل اساسی در اینگونه حوادث است. اگر اداره اسلحه و مهمات از افراد آزمونهای دقیقتری میگرفت هیچوقت شاهد راه یافتن اسلحه به مراسم عروسی نبودیم.
به هر حال، رسم نادرست تیراندازی در محافل عروسی و عزا در برخی شهرهای کشور از جمله استان بوشهر، این آیینها را به مصیبتی برای شرکت کنندگان در مراسم تبدیل میکند. وجود رسمهای غلط در میان سنتهای تاریخی و پسندیده در میان اقوم مختلف همیشه مشکلاتی را به همراه داشته است که بهنظر میرسد باید با تجربههای جدیدتر و راهکارهای مناسبتر جایگزین شوند تا هم بر شادی مراسمها افزوده شود و هم نگرانی و دغدغهای وجود نداشته باشد.
اما در تازهترین رویداد از این دست، تیراندازی در عروسی در دشتستان، یک کشته و سه مجروح در پی داشت. فرمانده انتظامی استان بوشهر در این خصوص میگوید: اواخر شنبهشب بر اثر تیراندازی در یک مراسم عروسی در روستای نظرآقا واقع در بخش سعدآباد کودک 9 ساله فوت و سه نفر دیگر مجروح شدند. دونفر از مصدومین که دو دختر بچه 8 و 9 ساله بودند پس از مداوا از بیمارستان مرخص شدند ولی یکی از مجروحان که جوانی 30 ساله است همچنان تحت درمان است. سردار عباسزاده از دستگیری عامل تیراندازی و صاحب اسلحه خبر داد و گفت: این دو نفر در اختیار پلیس هستند و اسلحه بهکار رفته در تیراندازی توقیف شده است.
این مقام ارشد پلیس با بیان اینکه ساعاتی قبل از حادثه گشت انتظامی تذکرات و توصیههای لازم را به صاحبان این مراسم ابلاغ کرده بود خاطرنشان کرد: انتظار میرود بزرگان قبایل و طوایف، افراد متنفذ، صاحبان قلم و رسانهها با اقدامات فرهنگی خود خطرات استفاده از سلاح در مراسمات را به شهروندان یادآورشده تا شاهد حوادث تاسفآور اینچنینی نباشیم. اواخر سال گذشته نیز دو مورد تیراندازی در عروسی در روستاهای بخش ارم دشتستان منجر به مرگ یک کودک شده بود.
به هر حال، این تنها رسانهها نیستند که باید دست به کار شوند، باید صاحبان عروسی که در منزل خود اقدام به برگزاری جشن میکنند، تضمینهایی گرفته شود که به هیچ عنوان تیراندازی صورت نخواهد گرفت. فراوانی اسلحه به شکلهای گوناگون آن، عروسیها را به مسیرهای مرگی منتهی میکند که شاید آنچه در روستای نظرآقا روی داد، گوشهای از آن باشد. متاسفانه از دهههای گذشته تاکنون افراد بسیاری در عروسیها جان خود را از دست دادهاند و برخی اوقات تیراندازیها باعث بروز کدورتهای تاریخی میان خانوادهها نیز شده که بهسادگی قابل رفع نیستند.