
واپسین روز سال گذشته برای صیادان شهرستان دیر روزی است که شاید هیچگاه از ذهنشان پاک نشود. حادثه سونامی و طغیان دریا در آغاز سال 96 سبب شد تا بسیاری از مردم استان و بهخصوص دیریها با خسارات فراوانی مواجه شوند. در جریان این حادثه، قایقهای زیادی به زیر آب رفت و خسارات جدی به ادوات صیادی و قایق ها وارد شد و زندگی چندین هزار نفر فلج و مختل شده است. این خسارتها در برآورد اولیه از سوی نهادهای مسوول تنها برای شهرستان دیر بالغ بر 50 میلیارد برآورد شد.
در آن مقطع مسوولان استان به صیادان خسارت دیده که بعضا بیشتر سرمایه زندگیشان را از دست داده بودند وعدههایی برای حل سریع مشکل و پرداخت خسارت دادند که تنها امید صیادان برای آغاز سال نو بود. اکنون نزدیک به 50 روز از آن وعدهها میگذرد و صیادان بوشهری همچنان چشم انتظار دریافت این پول برای رفع مشکلاتشان هستند.
در همین راستا طی روزهای گذشته صبر صیادان دیری بالاخره به سر آمد و جمع زیادی از آنان با تجمع روبهروی فرمانداری دیر نسبت به بیتوجهی مسوولان استان و کشور در جبران خسارات وارده اعتراض کردند.
یکی از صیادان معترض در این خصوص به خبرنگار بامداد جنوب گفت: عمر وعده مسوولان کم کم دارد به دو ماه میرسد. در این مدت برای تعمیر لنجهایمان با توجه به وعده مسوولان بهصورت قرضی اقدام به تعمیر لنج و خرید ادوات صیادی کردیم و قرار گذاشتیم که بهزودی بدهی خود را پرداخت کنیم اما پس از گذشت قریب به دوماه، هنوز نتوانستهایم بدهیهای خود را صاف کنیم.
بهگفته وی، اگر مسوولان هیچ قولی نمیدادند شاید برای ما بهتر بود و میتوانستیم فکری به حال خودمان بکنیم. اکنون طلبکارها از ما حقشان را میخواهند و ما شرمنده آنها شدهایم. اکنون اعتراض ما به دو بخش تقسیم میشود؛ اول اینکه چرا تاکنون پس از گذشت دو ماه از این حادثه هنوز هم به ما هیچ خسارتی پرداخت نشده در حالی که وجه خسارت مدتهاست که مصوب شده است. دوم اینکه در برآوردهای صورت گرفته خسارتی که به صیادان دیری رسیده بیش از یک میلیارد و 500 میلیون تومان بوده اما قرار است حدود 900 میلیون تومان بین 250 صیاد خسارتدیده تقسیم شود.
در همین زمینه، مدیرعامل تعاونی صیادان دیر نیز در گفتوگو با بامداد جنوب با بیان اینکه اکنون نزدیک به 50 روز است که حادثه سونامی در دیر میگذرد اما هنوز هم وعدههای مسوولان محقق نشده است، تصریح کرد: بلافاصله پس از وقوع این حادثه هیاتهای مختلفی مانند اداره بنادر و دریانوردی، هیات تعاونی صیادی و... خسارات وارده بر شهرستان را برآورد کردند. بر این اساس، حجم خسارت برآورد شده برای کل شهرستان دیر از جمله خسارت به خانهها و مغازهها، لنجها و قایقها و... در حدود 50 میلیارد برآورد شد.
حسین بهشتی با اشاره به اینکه در برآوردهای ثانویه، مسوولان 14 میلیارد از برآورد قبلی را کاهش داده و میزان خسارت وارده بر شهرستان را 36 میلیارد تومان اعلام کردند، افزود: از این میزان خسارت برآوردی، دولت تنها پنج میلیارد تومان را متقبل شد که در آن مقطع استاندار اعلام کرد که تمام این وجه خسارت به شهریتان دیر خواهد رسید.
وی با تاکید بر اینکه از پنج میلیارد کمک دولت که قرار بود همه آن به شهرستان دیر برسد، سرانجام دو میلیارد و خوردهای به این شهرستان اختصاص یافت، تصریح کرد: برآورد ما از خسارتی که به بخش صیادی دیر که به شناورهای صیادی و باری، قایقها و لنجهای صیادان بوشهری وارد شد بیش از یک میلیارد و 700 میلیون تومان بود، با این حال تنها 600 میلیون تومان به صیادان اختصاص یافت. البته با اعتراضاتی که پس از آن انجام دادیم این میزان به 900 میلیون تومان افزایش یافت.
بهگفته بهشتی، پس از اعتراضاتی که صیادان انجام دادند و پس از آن جلساتی که برگزار شد، مشخص اکنون مبلغ 900 میلیون تومان به حساب شیلات شهرستان دیر واریز شده است و تا آخر هفته جاری به صیادان پرداخت میشود.
مدیرعامل تعاونی صیادان شهرستان دیر با اشاره به اینکه حدود 250 شناور و قایق صیادی در این شهرستان دچار خسارت شدند، بیان کرد: میزان خسارات وارده به این شناورها و ادوات صیادی آنان با هم متفاوت است. برای مثال برخی از صیادان کمتر از 5 میلیون تومان و برخی دیگر تا سقف ده میلیون تومان وجه خسارت دریافت میکنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قایقها و لنجهای صیادان این شهرستان بیمه بودهاند یا خیر، گفت: بیشتر قایقها و شناورهای شهرستان دیر بیمه بدنه و حوادث ندارند و این وجه خسارت از سوی دولت پرداخت میشود.
بهشتی با اشاره به اینکه طی روزهای اخیر چند جلسه با مسوولان شهرستان داشتهایم و امروز آخرین جلسه نیز برای نهایی شدن پرداخت وجه خسارت به برگزار میشود، خاطرنشان کرد: با توجه به نتایج این جلسات، امیدواریم که تا آخر هفته جاری وجه خسارت به صیادان دیری پرداخت شود.
مدیرعامل تعاونی صیادان دیر در پایان تصریح کرد: در همان روزهای ابتدایی که این حادثه اتفاق افتاد، با تعمیرگاهها و فروشندگان ادوات و قطعات شناورهای صیادی صحبت کردیم و بنا بر این شد تا صیادان شناورهای خود را در این تعمیرگاهها تعمیر کنند و به محض اینکه دولت وجه خسارت را به حساب ما واریز کرد، بدهی آنها را بپردازیم. البته در این بین فشارهایی هم به ما وارد شد و تعمیرکاران از ما طلبشان را میخواهند.