بامداد جنوب: رویکرد کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری در قبال سیاست خارجه یکی از مسائلی است که هم برای رایدهندگان در کشور و هم برای جامعه بینالمللی مهم است. این مساله و همچنین برجام، در دومین مناظره انتخاباتی یکی از موضوعات محوری گفتوگوها بود. در کمال تعجب دیدیم که نامزدهای منتقد دولت در جدیترین آوردگاه انتخاباتی بالاخره پذیرفتند که برجام توافقی است که باید به آن پابرجا ماند و دیگر برجام را خسارتی محض نخواندند بلکه به یک چک تشبیه کردند که دولت نتوانسته است آن را نقد کند.
یک کارشناس ارشد مسائل استراتژیک در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا، در پاسخ به این سوال که برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره جمعه گذشته گفتند که دولت نتوانسته چک برجام را نقد کند تحلیل شما از این اظهار نظر چیست، گفت: این ادبیات نشاندهنده بینش ضعیف و ناآگاهانه برخی از نامزدها درباره ماهیت برجام است. در این دانش اندک، تصور شده که نخست گویا برجام معاملهای بوده که طی آن صنعت هستهای کشور فروخته شده و اکنون زمان وصول چک فرارسیده است. همچنین تصور میشود که نقد کردن چکی که از طرف شش قدرت جهانی صادر شده نیازمند بهکار بردن هرچه بیشتر زور و درشتگویی و چه بسا بهکار گرفتن یک شرخر از جانب ایران است.
به گفته دیاکو حسینی با این مفروضات است که این آقایان دولت یازدهم را متهم میکنند که چرا درشتگویی نکرده و یا شرخری به استخدام نگرفته تا با نقد کردن چک دریافتی، حقوق ملت ایران را بازستاند. لازم به اشاره است که این ادبیات مضحک، بهتازگی پدیدار نشده و ادامه بحث همان کسانی است که در سالهای گذشته و به دلایل واهی و مغایر با منافع ملی هرچه در توان داشتند برای ناکام گذاشتن توافق هستهای انجام دادند. سطح دانش این افراد به آنها اجازه درک این واقعیت را نمیدهد که جهان به ایران بدهکار نیست.
حسینی معتقد است بر طبق برجام، تحریمهای چندجانبه میباید برداشته میشد و امکان تجارت و سرمایهگذاری برای جمهوری اسلامی ایران در ازای راستی آزمایی و شفافیت در فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران فراهم میآمد که آمد. امروز اگر نقیصهای در جذب سرمایهگذاری خارجی و رونق گرفتن اقتصاد ایران هست به ساختار معیوب اقتصاد کشور و همچنین عدم موفقیت ما برای جلب اعتماد سرمایه گذاران خارجی باز میگردد.
این کارشناس ارشد مسائل استراتژیک با بیان اینکه برطرف کردن این موانع نیازمند همکاری قوای سهگانه و سایر نیروهای موثر در ارائه تصویری باثبات و قابل اعتماد برای تجار و سرمایهگذاران خارجی است، گفت: تمام این بحثها، بدان معنا نیست که ایالات متحده کارشکنیهایی در انجام برخی از تعهدات خود نداشته است اما مواجهه با این مساله به ظرافتهای سیاسی و ابتکارات چندجانبه ایران نیاز دارد و نه بهکار بستن ادبیات زورمدارانه و چکشی. دولت، گامهایی را برای یادآوری و محکوم کردن ایالات متحده در مانع تراشی و فقدان همکاری لازم طبق مفاد برجام برداشته و در این مسیر، حمایت اتحادیه اروپا، چین و روسیه را هم بهدنبال دارد.
حسینی در پاسخ به این سوال که رقبای دولت در یکی دو سال اخیر و بهویژه ماههای گذشته از تعابیری همچون«خسارت محض» از برجام یاد میکردند و میگفتند که « طرفهای غربی سر ایران کلاه گذاشتهاند» بهنظر شما در صورتی که این افراد انتخاب شوند چه رویه و رویکردی در قبال برجام خواهند داشت، گفت: برجام تنها ناشی از یک اراده برای رسیدن به توافق بینالمللی نیست بلکه بازتاب دهنده یک جهانبینی مبتنی بر حل مسالمتآمیز اختلافات بینالمللی است. کسانی میتوانند برجام را هدایت و از ثمرات آن بهرهبرداری کنند که در وهله اول به فلسفه و روح برجام متعهد باشند. بنابراین طبیعتا کسانی که از ابتدا مخالف برجام و اساسا هرگونه توافق سیاسی بودند و راهی جز درشتگویی و تنشآفرینی در تامین منافع ملت نمیشناسند، قادر به ادامه مسیر در حفظ برجام نیستند. برجام فرزند اعتدال و تدبیر است و کسانی که نه با اعتدال میانهای دارند و نه از تدبیر معنای درستی در ذهن دارند، نمیتوانند در میانه راه، قیمومیت برجام را عهدهدار شوند.