
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
بوشهر استانی هنرخیز است. دیاری که در خود هنرمندان و ادیبانی را جای داده است که امروز باعث شده نام این استان بر آسمان هنر و فرهنگ کشور بدرخشد. یکی از هنرهایی که همواره مایه افتخار و نازش این خطه است، هنر تئاتر است؛ هنری که تاکنون راوی آیینها، رسوم، موسیقی، فرهنگ، نوع پوشش، زندگی، گویش و اقلیم مردمان دریادل جنوب در عرصههای فرااستانی و ملی بوده است و بدونشک باز هم خواهد بود. روز یکشنبه (17 اردیبهشت) برای تئاتریهای بوشهر روز خاصی بود، چراکه در این روز هنرمندان تئاتر بوشهر از سراسر استان گرد هم جمع آمده بودند تا یاد و خاطر یک هنرمند نامآشنای این عرصه را زنده نگه دارند؛ هنرمندی که جنوب را نفس کشید، به عشق بدل کرد و آن را در قالب یک احساس زیبا و صادقانه به مخاطب هدیه کرد. او با بازی در نمایشها و فیلمهای متعدد و متنوع حضورش را در دلهای مردمان جنوب ابدی کرد. این هنرمند صاحبنام همچنین دستی در نوشتن نمایشنامه داشت. بنابراین نمیتوان زمانی را متصور شد که دیگر رمضان امیری نیست، چون هنرمند همواره با هنرش زنده است و اینک نام وی زینتبخش یکی از پلاتوهای تئاتر شهر بوشهر است.
جا دارد در این مجال از شخص دیگری هم یاد کنیم که در واقع پدر تئاتر این شهر بهشمار میرود. او کسی نیست جز «ایرج صغیری» که در جشنواره سی و چهارم تئاتر بینالمللی فجر نشان درجه یک هنری را دریافت کرد. مردی که سالها برای هنر نمایش این زادبوم زحمت کشید اما متاسفانه در سالهای اخیر به دلایلی کمکارتر ظاهر شده است ولی با وجود این، همیشه با حضورش در محافل تئاتری به جوانان این عرصه انگیزه برای ماندن و تولید آثار فاخر داده است. جای خالی این هنرمند نامآشنا که هممکتب بزرگانی چون داریوش ارجمند بوده، در مراسم جشن اردیبهشتتئاتر امسال بهشدت احساس میشد.
انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر به همراه هیاترئیسه این انجمن (متشکل از ابراهیم شاکریمطلق، احمدرضا قربانی، عبدالحمید شعرانی، محمد مظفری و سعید بهمرد) و با حمایتهای همهجانبه حمیده ماحوزی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در این سه اخیر کوشیده است تا با برگزاری دورههای آموزشی، سطح آگاهی و سواد هنرمندان این دیار را که از تجربههای خوبی برخوردار هستند، ارتقا دهد. این انجمن همچنین برای جذب مخاطبان تئاتری تلاش کرده تا بر میزان اجرای عموم تئاتر در سراسر استان بیفزاید که در این زمینه هم موفق ظاهر شده است و اجراهای عموم نسبت با سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته است. هر چند این هنر در استان بوشهر همچنان در زمینه زیرساختها رنج میبرد اما در سال گذشته سه پلاتو در دیّر، دیلم و گناوه افتتاح شد و در اختیار هنرمندان این هنر قرار گرفت تا اندکی این رنج کمرنگتر شود. از آنجایی که هنر تئاتر، هنری است مولد است و تاثیرگذار و خلاق، میطلبد بیشتر حمایت شود. خوشبختانه تئاتر بوشهر با همه کاستیها و کمبودها میدرخشد و توانسته جایگاه خود را در کشور کمکم بیابد. اینک این هنر با برنامهریزیهای صورت گرفته در هر سه حوزه آموزش، اجرا و جشنواره خوب ظاهر شده است.
جهانشیر یاراحمدی، رئیس انجمن هنرهای نمایشی امسال دست به ابتکار جالبی زد تا ضمن پاسداشت پنجمین سالکوچ رمضان امیری، هنرمند فقید تئاتر بوشهر، از فعالان و افتخارآفرینان این عرصه تقدیر کند. بدونشک تقدیر از هنرمندان و فعالان این عرصه آنها را به ادامه این مسیر دلگرمتر میکند اما در این میان یک نفر دیگر هم است که خالصانه برای هنر زحمت میکشد، عبدالحمید شعرانی هنرمند جوانی است که ورای هر مشغلهای در کسوت هیاترئیسه این انجمن همواره یار و حامی هنرمندان تئاتری استان است و قرار گرفتن وی در کنار یاراحمدی تا حدودی مشکلات هنر نمایش استان را کمرنگتر کرده است. این آیین پاسداشت با حضور حمیده ماحوزی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، عباس برگزارزاده مدیرکل امور اجتماعی استانداری، ندا عبداللهزاده و عبدالخالق برزگرزاده اعضای شورای اسلامی بوشهر و جمع وسیعی از هنرمندان تئاتر بوشهر و فعالان اجتماعی به همت انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر و با همکاری فرهنگسرای رمضان امیری که یکی از فرهنگسراهای موفق این شهر است، برگزار شد. در اینجا لازم است از اجرای بینظیر شاهین بهرامنژاد یاد کنم، مجری توانمندی که در آغاز برنامه بعد از قرائت آیاتی چند از کلامالله مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران، بهصورت فیالبداهه تصویری از تاریخ نمایش بوشهر و هنرمندان ارزندهاش خلق کرد که خود نمایشنامهای قابل لمس و دلنشین بود. وی در ادامه از مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر دعوت کرد تا به ایراد سخن بپردازد. حمیده ماحوزی در این آیین تئاتر را نمایانگر قدرت نمادسازی و نمایهسازی انسان دانست و گفت: تئاتر تنها هنری است که نقش اول و هدایتکننده آن انسان است.
ماحوزی در ادامه با بیتن اینکه خوشبختانه در دو سال گذشته جشنوارههای تئاتر فجر را در بوشهر برگزار کردیم که این نشان از اهمیت و جایگاه این هنر در میان جوانان است، افزود: برگزاری کارگاههای آموزشی، هنرهای آیینی و رشد اجرای عموم تئاتر در استان و شهرستانها نسبت به سالهای قبل بیسابقه بوده است که این بیانگر برنامهریزی دقیق و منسجم انجمن هنرهای نمایشی استان است.
وی با تاکید بر اینکه بزرگداشت مرحوم رمضان امیری برنامهای است که در این مراسم گنجانده شده است تا بتوانیم اندکی از تلاشها و زحمات وی را پاس بداریم، خاطرنشان کرد: با جمعآوری اطلاعات هنرمندان امیدوار هستیم بتوانیم برنامهریزی مناسبی برای رشد و خدماتدهی مناسب به این قشر جامعه فراهم کنیم.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر با اشاره به اینکه تئاتر استان بوشهر در میان سه استان برتر کشور قرار دارد، تاکید کرد: با توجه به ظرفیت و توانمندیهای هنرمندان استان هر روز شاهد افتخارآفرینی آنها در عرصههای گوناگون هستیم.
ماحوزی در خصوص زیرساختهای فرهنگی و هنری نیز توضیح داد: در این سه سال با سعی و تلاش زیرساختها را توسعه دادیم و توانستیم سه پلاتو را در گناوه، دیلم و دیّر را افتتاح کنیم و در اختیار هنرمندان قرار دهیم که پلاتوهای اهرم و برازجان را هم تجهیز شدند، امیدوارم هنرمندان هم در نگهداری این پلاتوها و ... کوشا باشند. انشاءالله در سال آینده بتوانیم شاهد موفقیت هنرمندان خوب هماستانی در جشنوارههای بینالمللی باشیم. پس از پایان سخنان وی گروه «آوای چنگ» به روی سن آمدند و قطعهای را اجرا کردند که با استقبال حاضران روبهرو شد. بعد از این اجرا، احمد قربانی، هنرمند پیشکسوت و فروتن تئاتر بوشهر و لیلا منصوری دیگر هنرمند این خطه بخشی از تئاتر «فصل پنجم» نوشته رمضان امیری را برای حاضران خوانش کردند. سپس به دعوت شاهین بهرامنژاد، اشرف سلطانینیا، بازیگر و کارگردان تئاتر و همچنین استاد دانشگاه در رشته هنرهای نمایشی به خواندن پیام روز جهانی تئاتر که امسال ایزابل هوپر آن را نوشته است، پرداخت. پیامی که در آن نوعدوستی و همدلی خودنمایی میکرد و هنر تئاتر را هنری معرفی کرد که مرزها را درمینوردد تا انسانیت را در جهان زنده نگهدارد.
از دیگر برنامههایی که در این آیین اجرا شد، میتوان به خاطرهگویی عبدالکریم نیسنی، روزنامهنگار کهنهکار استان بوشهر در خصوص رمضان امیری -که نخستین بنیانگذار کتابخانه در گناوه بود-، شعرخوانی پروین عباسی و پریسا امیری و اجرای چند قطعه به همت محمد لاریان و گروهش اشاره کرد. در پایان این آیین، با بررسی انجمن هنرهای نمایشی استان و هیاترئیسه این انجمن از فعالان برتر تئاتر شهرستانها، حامیان تئاتر و انجمنهای هنرهای نمایشی شهرستانها که در سال گذشته برای استان افتخارآفرینی کردهاند، تقدیر شد و اسامی این هنرمندان و فعالان به این شرح است: جواد صداقت (اجرای عموم دو اثر در بوشهر و تهران/ حضور در سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر)،
الهام ابنی (اجرای عموم دو اثر نمایشی در بوشهر و تهران)، مهرزاد آلبویه (حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر معلولین)، مهدی محمدی (حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر معلولین)، کاظم ارجمندنیا (اجرای عموم و حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر معلولین)، فضلالله عمرانی (اجرای عموم و حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر)، زیبا دریاسفر (حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر) و لقمان بحرانی (اجرای عموم و حضور در فجر استانی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر) از دیّر، محمد مظفری (اجرای عموم چند اثر خیابانی و حضور در بخش خیابانی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر) از گناوه، مارال ایزدبخش (اجرای عموم و حضور در بخش خیابانی جشنواره بینالمللی تئاتر فجر) از بوشهر،
امین چاهشوری ( کسب افتخار بازیگری از سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر) از بوشهر، الهام چنانی (حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان) از خارگ، عبدالرضا محمدینژاد (اجرای عموم نمایشهای متعدد و نیز حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی و تئاتر خیابانی مریوان) از گناوه، مهدی عوضپور(حضور در جشنواره سراسری تئاتر تیرنگ) از برازجان، غلامرضا احمدی(اجرای عموم و حضور در همایش استانی فجر در تهران) از بوشهر، حامد مهینی (حضور در جشنواره سراسری تئاتر کوتاه ایثار) از خارگ، شیما جوادپور (اجرای عموم دو اثر نمایشی در شهر بوشهر) از بوشهر، مجید میرزایی (اجرای عموم سه اثر نمایشی در شهر بوشهر)، یاسر رازقیپور (اجرای عموم دو اثر نمایشی در اهرم)،
فرید میرشکار (آموزش و توسعه تئاتر در نقاط مختلف استان)، سودابه زیارتی (خبرنگار درگاه تئاتر بوشهر در ایران تئاتر و کسب مقام درگاه برتر این سایت در اسفندماه 95)، الهام بهروزی (تلاش برای پوشش اخبار و رویدادهای تئاتری در رسانه مکتوب)، علیرضا آماره (حمایت از گروههای تئاتری و نیز تئاتر بوشهر)، سیدعبدالحسین موسوی (رئیس انجمن هنرهای نمایشی بندرگناوه)، داوود جانامیری (رئیس انجمن هنرهای نمایشی آبپخش)، یوسف ابراهیمی (رئیس انجمن هنرهای نمایشی دیر)، محسن کرمی (رئیس انجمن هنرهای نمایشی کنگان)، لیلا تهمتنزاده (رئیس انجمن هنرهای نمایشی جم)، محسن زندهبودی (رئیس انجمن هنرهای نمایشی اهرم) و ابراهیم شاکری(رئیس انجمن هنرهای نمایشی خورموج).
یادآوری میشود که انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر در این آیین از همه هنرمندان این هنر در همه حوزهها نظیر تئاتر معلولان، تئاتر عروسکی، تئاتر آیینی و سنتی و... تقدیر کرد و همه این هنرمندان را در پیشرفت تئاتر بوشهر موثر و نقشآفرین دانست.