
بامدادجنوب- جواد شکریان:
انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا تا کمتر از 10 روز دیگر برگزار میشود و در همین راستا هرچه به واپسین روزهای انتخابات نزدیک میشویم، رقابتها شدت بیشتری گرفته و شور و هیجان بسیاری در میان مردم مشاهده میشود. با این حال میتوان گفت که انتخابات شوراهای شهر و روستا تا حدود زیادی تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته است، زیرا سرنوشت کل کشور و مسائل کلان اقتصادی به آن وابسته است.
در این بین با داغتر شدن تنور انتخابات، برخی کاندیداهای ریاست جمهوری روز به روز وعدههای رنگینتری میدهند و هر بار کارهای غیر ممکنتری را بهعنوان برنامه به مردم ارائه میدهند. البته برخی از این کاندیداها پا را فراتر گذاشته و به تخریب دیگر کاندیداها نیز میپردازند. بدین منظور بعضی از رقبای رئیسجمهور فعلی، دولت یازدهم را به سیبلی برای انتقاداتشان تبدیل کردهاند و ضعفهایی را به این دولت نسبت میدهند که هر از گاهی وزرا و اعضای کابینه را مجبور به پاسخگویی برای رفع اتهام میکنند.
برای مثال در جریان آخرین مناظرات انتخاباتی یکی از کاندیداها درباره عملکرد بانکها و مدیریت آن انتقاداتی مطرح کرده و از ضد و بند بانکیها سخن گفت و معتقد بود که عده بسیار اندکی هستند که میتوانند از منابع بانکی استفاده کنند. در همین زمینه رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته در اولین نشست خبری خود در بانک مرکزی در پاسخ به اظهارات این کاندیدای ریاست جمهوری در حوزه بانکی توضیحاتی ارائه کرد.
ولیالله سیف با تاکید بر اینکه این برخوردها سیاسی بوده و نمیخواهد در چنین جریانی حرمت افراد را نادیده بگیرد، تصریح کرد: من عمرم را در نظام بانکی گذراندهام و آشنایی کافی با نیروهای انسانی این مجموعه دارم. بنابراین از اظهارات این نماینده تعجب کردم. ایشان به هر حال در یک مکان عمومی کار میکند و من هیچگاه چنین نگاهی را به زیرمجموعه ایشان ندارم، از این رو انتظار دارم که با نگاهی دیگر بانکها را مورد توجه قرار دهند. وی با اشاره به اینکه این کاندیدا میگویند فقط چهار درصد از منابع بانکی استفاده میکنند، گفت: در حال حاضر مجموعه تحت هدایت ایشان یکی از بزرگترین بدهکاران بانکی است و بدهی حدود پنج تا شش هزار میلیارد تومان به بانکها دارد. با این حال میتوان گفت که خود مجموعه تحت نظر این کاندیدا هم جزء همان چهار درصد است!
بهگفته سیف، کلیه پروژههایی که این کاندیدا از آن سخن گفته و میگوید مترو، بزرگراه صدر و یا امثال آن را ساخته و به بهرهبرداری رسانده است از منابعی بوده که از طریق بانکها تامین شد پس چرا اینها را اعلام نمیکنند؟
رئیسکل بانک مرکزی همچنین به بانک شهر بهعنوان مجموعه تحت مدیریتی این کاندیدا اشاره کرد و گفت: در این بانک نیز تمامی اصول بهدرستی رعایت نشده و شاهد آن بودهایم که این کاندیدا برای انجام عملیات خود، این بانک را مجبور به انجام اموری میکند که برخلاف چارچوب نظام بانکی است. با این حال حوزه نظارت بانک مرکزی همواره این موضوع را مورد بررسی قرار داده و پیگرد قانونی داشته است.
وی اعلام کرد که بهدنبال مسائل مطرح شده من خواستم تا در بانک مرکزی بررسی انجام شود که در نتیجه آن مشخص شد ۴۰ درصد از تسهیلات بانکی برای ۲۰۰ شخص حقوقی پرداخت شده که از جمله آنها خود نهاد تحت مدیریت این کاندیداست.
بانکهای ما مشکل دارند اما ورشکسته نیستند
رئیسکل بانک مرکزی در ادامه به مواردی دیگر که در جریان انتخابات ریاست جمهوری از سوی کاندیداها مطرح شده پاسخ داد. سیف، در رابطه با ادعاهایی که برای ورشکستگی بانکها مطرح میشود، عنوان کرد: این روزها میگویند بانکها ورشکستهاند در حالی که باید گفت بانکهای ما مشکل دارند و این موضوع کاملا روشن است و آن را رد نمیکنیم اما باید توجه داشت که تا دو سال قبل شرایط بانکها چندان مناسب نبود و با اقداماتی که انجام شد بسیاری از این مسائل را تاکنون حل کردهایم و در آینده نیز برنامههایی در دستور کار است که نظام بانکی را نسبت به گذشته دچار تحولاتی خواهد کرد.
وی در رابطه با برخی مسائل دیگر از جمله ایجاد چند میلیون شغل و راهاندازی سایت کارانه و پرداخت آن و یا یارانه چند برابری در مقایسه با زمان حال نیز توضیحاتی داد. سیف، از آثار اقتصادی ناشی از افزایش چند برابری یارانهها سخن گفت و تاکید کرد که در حال حاضر بودجه دولت مشخص بوده و اگر قرار بر افزایش یارانه است باید در آن تعیین شود، اما چنین منابعی وجود ندارد. از سوی دیگر وقتی میگویند قرار است برای افرادی که شغل ندارند کارانه پرداخت کنند آیا میدانند تعداد افراد بیکار چقدر است؟ آیا قرار است تمامی آنها در سایت کارانه ثبت نام کنند و آیا در صورت ثبت نام چنین پولی برای پرداخت به آنها وجود دارد.
رئیسکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نمیدانم شاید افرادی که چنین ادعاهایی مطرح میکنند برنامه و راهکار خاصی دارند که ما از آن خبر نداریم، ادامه داد: مناسب است آن را مطرح کرده تا همگان در جریان چنین برنامههایی قرار گیرند و مشخص آن است که چنین اقداماتی میتواند شوکهای اقتصادی قابل توجهی با خود به همراه داشته و یکی از آنها ورود به منابع بانک مرکزی برای تامین چنین رشدهایی است.
توضیح رئیسکل بانک مرکزی درباره «خزانه خالی»
در این نشست در رابطه با یکی از اظهارات رئیسجمهوری در مورد خزانه خالی نیز سوال پرسیده شد که رئیسکل بانک مرکزی در اینباره عنوان کرد: وقتی میگوییم خزانه خالی است این بیان ساده عدم تعادل در دخل و خرج منابع خواهد بود. زمانی که هزینهها صد است اما درآمد کمتر از این. زمانی که دولت یازدهم به امور کشور وارد شد درآمد و بدهیها در شرایط بسیار نامساعدی قرار داشت بهطوری که مانور عملیات مالی محدود شده و درآمدها در حداقل قرار داشت و نمیتوانست دخل و خرج را یکسان کند و به عبارتی با بحران مواجه بودیم در این شرایط عنوان «خزانه خالی» یعنی تعادل نداشتن درآمد و هزینه.
وی در ادامه به ایجاد تعادل در بازار ارز با وجود شوکهای نفتی و شرایطی که بر بازار در انتهای دولت گذشته حاکم بود بهعنوان یکی از دستاوردهای بانک مرکزی فعلی اشاره کرد و گفت: فراموش نکردهایم که بازار با چه نوسانی همراه بود، اما به هر حال با گذر زمان و ایجاد کنترلی که شد بازار به تعادل برگشته و اکنون در حداقل نوسان قرار دارد.
سیف به یکسانسازی نرخ ارز بهعنوان یکی از برنامههای دولت که پیگیر آن بوده است اشاره کرد و گفت: ما اعلام کردیم با مهیا شدن شرایط و زمانی بعد از برجام در این رابطه اقدام میکنیم. اکنون نیز بر آن مصمم هستیم و هنگامی که به این نتیجه برسیم که سیاست تکنرخی کردن در زمانی قرار دارد که پایدار خواهد بود حتما به آن ورود میکنیم با این حال اکنون نیز جوانب و زمینههای لازم برای آن عمدتا مهیاست.
رئیسکل بانک مرکزی اشارهای هم به اقدام برای پیمانهای پولی داشت و گفت: تعجب میکنم که میگویند بانک مرکزی میگوید برای پیمانهای پولی اقدام کند اما واقعیت این است که ما از ابتدا چنین برنامهای را در دستور کار داشتیم و در هر مذاکرهای بهویژه در پسابرجام آن را مطرح کردیم.
بهگفته وی، ما مدلی را برای انعقاد پیمانهای پولی طراحی کردیم که مورد استقبال طرفهای مذاکرات نیز قرار میگرفت. جالب اینجاست که حتی طرفهای مقابل گاهی متوجه مدل ما نمیشدند و وقتی که برای آنها موضوع را باز میکردیم برای انعقاد قرارداد تمایل پیدا کرده و در این رابطه قراردادهایی با کشورهایی مانند چین، ترکیه، پاکستان، آذربایجان امضا کرده و روسیه نیز در حال انعقاد قرارداد است.