
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
هنر در مدرسه جزء مقولههایی است که انتظار میرود خیلی جدی مورد توجه قرار بگیرد، چراکه از میان هنرآموزان هنرستانها بدونشک هنرمندانی وارد جامعه میشوند که نقش بیبدیلی را در ماندگاری و احیای برخی از هنرها ایفا میکنند. بدیهی است با توجه کردن به این افراد که در نوجوانی هنر را میخوانند و لمس و تجربه میکنند، میتوان هنر را در مدارس توسعه داد و دانشآموزان را از بسیاری از آسیبهای اجتماعی که سلامت جسم و جان نوجوانان و جوانان را تهدید میکند، رهانید. هنرستانها که به آموزش رشتههای هنری مشغول هستند، میتوانند با برنامهریزی و برگزاری فعالیتها و رویدادهای هنری، هنر را بهصورت جدی در میان هنرآموزان درونی کنند و آنها را برای ورود به جامعه آماده کنند. این مراکز آموزشی میتوانند با برگزاری نمایشگاههای متعددی از دستاوردهای هنرآموزان هم به معرفی رشتههای هنری و هم به شناسایی استعدادهای نوجوان بپردازند. هنرستان رازی بوشهر در این زمینه دست به ابتکار جالبی زده است.
مدیریت این هنرستان که از جمله مدیران هنردوست بهشمار میرود به پیشنهاد مدرس عکاسی و گرافیک این مجموعه درصدد بر میآید تا آثار هنرآموزان این هنرستان را در جایی خارج از محدوده مدرسه به نمایش بگذارد. سرانجام با همکاری انجمن هنرهای تجسمی استان و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر موفق میشود تا نمایشگاهی از آثار هنرآموزان دو رشته صنایع دستی و گرافیک را که شامل پوستر، تصویرسازی (که شبیه نقاشی است و برای کتاب کاربرد دارد)، عکس، طراحی و ظروف سفالین میشود، برگزار کند. این نمایشگاه از 13 تا 17 اردیبهشتماه در نگارخانه مجتمع فرهنگی هنری بوشهر پذیرای علاقهمندان به هنر بود. نمایشگاهی که با بهرهگیری از هنرهایی نظیر عکس، پوستر، تصویرسازی و... به موضوعاتی چون بحران آب، نوجوان سالم و... پرداخته بود. در خصوص برگزاری این نمایشگاه گفتوگویی را به نجمه پرویزیمقدم، مدرس هنر و مسوول برگزاری این نمایشگاه صورت دادیم که در ادامه میآید.
این نمایشگاه با چه هدفی برگزار و در آن چه آثاری به نمایش گذاشته شد؟
هنرستان رازی بوشهر از جمله مدارس قدیمی شهر بوشهر است که رشتههایی چون گرافیک، صنایع دستی، صنایع شیمیایی، کامپیوتر، حسابداری، طراحی دوخت، نقشهکشی و معماری و کودکیاری را در بر دارد. کادری مجرب با مدیریت خوب فاطمه حسیننژاد که همیشه در مسابقات استانی و کشوری حائز رتبه بوده است. نمایشگاهی که بر پا شد با هدف آشنایی عموم مردم با رشتههای گرافیک و صنایع دستی هنرستان است که در دروس طراحی، عکاسی و رنگشناسی مشترک هستند. ظروف سفالین رشته صنایع دستی که خلاقانه طراحی و ساخته و در نهایت لعاب کاری شده، زینتبخش نمایشگاه ما بود. همچنین در این نمایشگاه شاهد نقوش سنتی و نگارگری دانشآموزان این رشته بودیم که نتیجه زحمات خانم باغویی از هنرآموزان پرتلاش مدرسه است. دیگر آثار مربوط به رشته گرافیک است. گرافیک در واقع ارتباط برقرار کردن از راه تصویر است و برابر است با تبلیغات. رشته پر رمز و راز گرافیک در همه محیطها و مشاغل و با همه سلایق برای خود جایی باز کرده است. از طراحی سربرگ، آرم و لوگو برای شرکتها و ادارات تا سر در مغازهها، از تصویرسازی و طراحی جلد و صفحهآرایی گرفته تا طراحی محیطی و شهری و طراحی حروف. عکاسی هم که جایگاه خودش را دارد. عکسی به آرم و پوستر تبدیل میشود، عکسی برای تبلیغ محصولات گرفته میشود، عکاسی از پرتره در آتلیه تا عکسی که از جراید و روزنامهها سر در میآورد. این نمایشگاه چکیده این آثار را در بر داشت.
بهنظر شما برگزاری اینگونه نمایشگاهها چقدر به ایجاد انگیزه در هنرآموزان منجر میشود؟
در ابتدا نمایشگاه ما همچون دیگر نمایشگاهها در مدرسه دایر شد. هنرجویان از اینکه میدیدند کارهایشان مورد استقبال دیگر دانشآموزان قرار گرفته است، لذت میبردند. وقتی که از برگزاری نمایشگاه دز سطح شهر مطلع شدند، با شور و شعفی وصف ناشدنی فعالیت میکردند و تمام اعضای خانواده خود را با افتخار به دیدن نمایشگاه دعوت کردند. شور و شوق هنرجویان و برپایی نمایشگاه، بعضی از دانشآموزان دیگر رشتهها را بر آن داشت که در سال آتی تغییر رشته بدهند .
آیا پیش از این نمایشگاهی از آثار هنرآموزانتان برگزار کرده بودید؟
در سطح هنرستان معمولا در پایان ترم، نمایشگاهی از آثار دانشآموزان برگزار میشود. همچنین در ایام خاصی چون دهه فجر، هفته مشاغل و... نمایشگاهی از آثار کلیه رشتهها در هنرستان برگزار میشود.
موضوع این نمایشگاه چه بود و آیا دانشآموزان توانسته بودند آثار درخوری از موضوعات انتخابی ارائه کنند؟
موضوع این نمایشگاه آزاد بود ولی بعضی آثار موضوعی خلق شده بودند. مثل پوسترسازی با عنوان بحران آب و تصویرسازی با موضوع نوجوان سالم که دانشآموزان به خوبی آثار خود را ارائه دادند البته این امر محقق نمیشد اگر تلاشهای استاد ترکزاده نبود .
ایده برگزاری این نمایشگاه از سوی چه کسی مطرح شد و کدام ارگانها در برگزاری آن با شما همکاری کردند؟
ابتدا نمایشگاه عکسی در مدرسه بهمناسبت هفته مشاغل داشتیم، به پیشنهاد تعدادی از دانشآموزان که دوست داشتند آثارشان در سطح شهر به نمایش درآید، موضوع را با خانم حسیننژاد، مدیر هنرستان مطرح کردم که وی با روی باز از این تصمیم استقبال کرد. با توجه به اینکه بسیاری از هنرآموزان این آموزشگاه در برگزاری مراسمهای مختلف هنری نظیر برگزاری کارگاه تخصصی با انجمن هنرهای تجسمی همکاری دارند، این هنرستان با همکاری انجمن هنرهای تجسمی و معاونت فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و اداره کل آموزش و پرورش مبادرت به برگزاری این نمایشگاه کرد.
بهنظر شما آیا هنر در مدرسه توانسته مسیر روبه رشدی را در پیش بگیرد؟
دانشآموزان با توجه به علایق خود در رشتههای هنرستانی درس میخوانند که نتیجه دو تا سه ساله آنها، فردی کارآفرین برای جامعه است ولی متاسفانه در مدارس ابتدایی، درس هنر جایگاهی ندارد و بیشتر اوقات زنگ هنر فدایی دیگر دروس میشود .
چرا هنر دانشآموزی ما آنگونه که باید معرفی نشده است؟
هنر دانشآموزان تنها به مراسم و مسابقات ختم میشود که مخاطب آنها از محدوده آموزش و پرورش فراتر نمیرود. به نظر من چون در تابستان به دلیل نبودن دانشآموز و در سال تحصیلی هم به دلیل درگیری آنها به تحصیل علم، نمیتوان نمایشگاهی فراتر از مدرسه دایر کرد، بنابراین متاسفانه عموم، هنرمندان جوان را نمیبینند و اصلا باور ندارند که مثلا هنرجویان رشته صنایع دستی و گرافیک، عکاسی را بهتر از فلان عکاس آتلیهای میداند بهخصوص اگر مجبور شوند هر دو با یک دوربین و لنز واحد، در محیطی باز عکاسی کنند .
چه پیشنهادهایی برای بیشتر دیده شدن هنرهای تجسمی دارید؟
هنرهای تجسمی مجموع هنرهایی است دیداری که مبتنی بر طرح است و حس بینایی فرد را مخاطب قرار میدهد و به دو گونه هنرهای زیبا و هنرهای کاربردی تقسیم میشود. آثار صنایع دستی و گرافیک در حوزه هنرهای تجسمی محسوب میشوند. متاسفانه نگارخانههایی در سطح بوشهر هستند که دیده نمیشوند یا بسیار کمرنگ دیده میشوند مثل نگارخانه ی عمارت دهدشتی. چه بنای تاریخی و زیبایی که خیلی از مردم حتی جای آن را هم نمیدانند چه رسد به اینکه از گالری آنجا دیدن کنند. شاید اگر در کنار این نگارخانهها جایی برای کافیشاپ در نظر گرفته شود، غیر هنریها هم به دیدن گالری بیایند. در غیر این صورت فقط هنرمندان به دیدن آثار هنری میروند و این از دید عموم پنهان میماند یا اینکه برپایی گالری در پارکها و یا سواحل زیبای بوشهر شاید راهی باشد برای بهتر دیده شدن هنر و هنرمند .
سخن پایانی؟
از خانوادههای محترم میخواهم که با توجه به استعداد فرزندشان، آنها را نسبت به انتخاب رشته تحصیلی یاری کنند، زیرا فردی که پا به رشته میگذارد هدف خاصی را دنبال میکند، در غیر این صورت تفاوت بسیار خواهد بود بین کسی که دیپلم علوم انسانی گرفته با کسی که دیپلم فنی دارد. چون آنکه دیپلم فنی دارد، کارآفرین خواهد بود و آنکه دیپلم نظری دارد، جویای کار میشود. در پایان جا دارد از همکاری حمیده ماحوزی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، آنیتا مظفری مغاونت فرهنگی ادارهکل ارشاد استان، آقای اسمعیلی رئیس انجمنهای هنرهای تجسمی استان، مدیر و معاونان ساعی هنرستان رازی در برگزاری این نمایشگاه تشکر و قدردانی کنم.
در پایان یادآوری میشود، با توجه به اینکه هنرهای تجسمی همچنان در میان سایر هنرهای دیگر در غربت بهسر میبرد اما هنری است که در استان بوشهر بسیار پر استقبال است، انتظار میرود مسوولان اجرائی و فرهنگی استان برای پویایی و رونق این هنر زیرساختهای لازم را فراهم کنند و مانع از انزوای آن شوند. هنرستان رازی با برگزاری این نمایشگاه گام بزرگی را در راستای معرفی برخی از رشتههای هنر تجسمی و شناسایی استعدادهای نوجوان این شهر برداشت. هنرهای تجسمی حوزه بسیطی را شامل میشود که میتواند با حمایت شدن در توسعه هنر استان نقش بسزایی را ایفا کند. البته با وجود همه کمبودها و کاستیها هنرمندان هنرهای تجسمی استان بارها و بارها موفق شدهاند، رتبههای برتر جشنوارههای معتبر بینالمللی، ملی و منطقهای را از آن خود کنند. آنها ثابت کردهاند که هنر را با عشق میتوان به اوج رساند. به امید روزی که در استان شاهد وجود نگارخانههای مجهز برای نمایش و عرضه آثار فاخر هنرمندان مستعد بوشهری باشیم.