
بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
تبلیغات رسمی انتخابات شوراهای شهر و ریاستجمهوری از روز پنجشنبه 21 اردیبهشت آغاز شده و با شروع این تبلیغات، «شهر» که در شعارهای داوطلبان شوراهای شهر حرف نخست را میزند، متفاوتتر از همیشه شده است. آرامشی که ندارد. امنیتی که ندارد. پاکیزگی که ندارد و با توجه به فعالیت برخی از داوطلبان اهمیتی هم ندارد. «شهر» تنها دستاویزی است برای پرزرق و برق کردن بروشورهای تبلیغاتی.
طی این یک هفته منتهی به روز سرنوشتساز (29 اردیبهشت)، موضوع مهم و مسالهسازی به نام «محیط زیست» و «ترافیک» است؛ دو مساله مهمی که میتواند منجر به صدمات جبرانناپذیری شود. هر چند که پیش از آغاز انتخابات کمپینهای «نه به انتخابات کاغذی» تمام تلاش خود را مبنی بر کاهش کاغذبازیها کردند اما باز هم داوطلبان به همان شیوه سنتی و البته دیگر منسوخ متوسل شدند که پیامد اصلی آن را هم شهر و هم شهروندان شاهد بودند: تصویر داوطلبانی که نقش زمین شده بود و زیر خودروها، موتورها و پیادهروی مردم لگدمال شد. شعارهایی که دیده و خوانده نشد. داوطلبانی که در اغلب شعارهایشان خدمت به مردم خودنمایی میکرد، با تبلیغات کاغذی زحمتی شدند بر دوش زحمتکشان شهرداری که در این روزهای گرم اردیبهشت بوشهر صبحها هنرنمایی ستادها را از با مشقت فراوان تمیز میکنند و صبح روز بعد همان داستان تکرار میشود، خیابانهایی که با کاغذپارههای دیده نشده فرش شدند. ناگفته نماند شب گذشته یکی از ستادها پس از پایان مراسم مشغول جمعآوری پوسترهای ریخته شده روی زمین بودند.
این اقدام شاید در نگاه برخی کوتهبینان و بیخبران ناچیز بنماید اما بپذیریم که اگر همه ستادها همین کار را انجام دهند، این حس مسوولیتپذیری را به تکتک شهروندان منتقل میکنند و آنگاه شهری خواهیم داشت که همه شهروندان در آن مسوول، سهیم، قانونمدار و متعهد هستند و دیگر نیازی به گماشتن پلیس و ... نداریم. آنگاه است که توانستهایم در سایه آزادی از شعار به عمل برسیم و مردم راحتتر اعتماد میکنند. تبليغات انتخاباتي يكي از مهمترين مراحل فرايند انتخابات بهشمار ميرود كه در سايه ديگر مراحل انتخابات گاه به دست فراموشي سپرده ميشود، گاه دستمايه برخي گروهها براي اعمال فشار بر گروهي ديگر ميشود و در نهايت برخي از مهمترين اصول حقوقي نظير قانونمداري و حكومت قانون جاي خود را به عرفهايي ميدهد كه تبليغات را از مسير صحيح خارج ميكند. تبليغات تنها ابزاري نيست كه يك انتخابات منصفانه را تضمين ميكند اما مهمترين وسيله براي نماياندن دموكراسي در فرايند انتخابات است. بدیهی است، زمانی که داوطلبان محترم مشغول بازیهای سیاسی هستند، چقدر فرصت توجه به مسائل پیرامونی خود از قبیل محیط زیست، بهداشت، آؤامش مردم و ... را دارند. در این بین زحمتکشان شهرداری متضررترین، بیگناهترین، مظلومترین و بیصداترین قشری هستند که بدون آنکه سکوت پرحرفشان را گوش شنوایی و چشم بینایی باشد، مشغول خدمترسانی به مردم هستند، همانها که خدمتگزاران واقعی و قابل احترام همه شهروندان هستند.
ترافیک هم مانند تبلیغات کاغذی یکی از مسائل مهم و حساس این روزهاست، چراکه شب گذشته در ازدحام خودروها نه تنها طرفداران طیفها و احزاب سیاسی مختلف در فرصتی که پشت ترافیک مانده بودند سرگرم فحاشی به کاندیدای طرف دیگر بودند و گاه این ادبیات پلید به اوج خود میرسید تا جایی که نگران کننده به نظر میرسید، کودکان خردسال عهدهدار پخش پوسترهای تبیلغاتی داوطلبان در وسط خیابان و بین ازدحام خودروها و موتورسوارهایی که تنها دغدغهشان تخلیه انرژی و صرفا شادی مخصوص به خودشان بود، شده بودند که این نیز به مراتب خطرناک بود. برخی از این موتورسوارها برای خانمها مزاحمت ایجاد میکردند و در آن شلوغی خبری از پلیس نبود! بهطور قطع در آن ازدحام پلیس نمیتوانست امنیت آنچنانی هم برقرار کند، چراکه محله باغ زهرا قدم به قدم از ستادهای انتخاباتی پر شده بود و صدای آهنگهایی که از ستادهای داوطلبان پخش میشد، قابل تشخیص نبود و صدا به صدا نمیرسید، بهراستی که شهر از کنترل خارج شده بود. در این بین رفتارهای سخیف، گاه ناآگاهانه و گاه تعمدی برخی از داوطلبان و ستادهایشان به دور از شان و عرف و شرع بود. اعضای این ستادها خیابان را مسدود کرده، فشفشه به دست جلوی عبور خودروها را گرفته بودند اما غافل از اینکه نمیشود به زور رای مردم را خرید! رای مردم دیگر خریدنی نیست.
ضروری است شهروندان در این روزها مسائل اینچنینی را بیشتر رصد کنند تا بتوانند آگاهانه انتخاب درستی داشته باشند و اجازه ندهند سرنوشت شهرشان دیگرانی تعیین کنند که پس از انتخابات حرمتی برای هیچکس و هیچچیز قائل نیستند. اینان تنها به قدرت و مسند میاندیشند و لاغیر.