مهدی شفیعی درباره حمایت ادارهکل هنرهای نمایشی از گروههای نمایشی استانها گفت: سال 95 نزدیک به چهار میلیارد و 500 میلیون تومان بابت فعالیت تئاتری به استانها کمک کردهایم و امروز نیز با پرداخت یک میلیارد و 100 میلیون تومان از تولید و اجرای آثار نمایشی در استانهای مختلف کشور بار دیگر حمایت کردیم.
وی در ادامه با بیان اینکه سال 95 با تغییر آییننامه انجمن هنرهای نمایشی استانها، انتخاب هیاتمدیره از بین گروههای ثبت شده و فعال انجام شد و 80 درصد استانها با ترکیب جدید که متشکل از هنرمندان است، فعالیت میکنند، افزود: برای تکمیل این اتفاق تفاهمنامهای برای حمایت از فعالیت استانها منعقد شد و قرار شد مجری آن انجمن هنرهای نمایشی باشد که در بخشهای مختلف متناسب با تعداد و فعالیت گروههای نمایشی از آنها حمایت شود.
مدیرکل هنرهای نمایشی کشور با اشاره به اینکه از اعتبار سال گذشته تئاتر چهار میلیارد و 500 میلیون تومان بابت کمک به فعالیتهای تئاتری استانها پرداخت شده است، بیان کرد: بخشی از آن از طریق ابلاغ به اداراتکل بوده و بخشی نیز بهصورت مستقیم به حساب انجمنها واریز شده است.
مهدی شفیعی با تاکید بر اینکه پرتال انجمن هنرهای نمایشی که در یکی دو سال اخیر فعال شده، انعکاس فعالیتهای استان را انجام میدهد و این ظرفیت را دارد که با تشکیل بانک اطلاعات تماشاگران، فروش بلیت و... گسترش پیدا کند، ادامه داد: برخی از استانها از گذشته جشنوارههای موضوعی دارند که ما همچنان از آنها حمایت میکنیم. برخی از جشنوارهها هم برایمان اهمیت زیادی دارند مانند جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان، جشنواره تئاتر رضوی بجنورد و مقاومت خرمشهر خوزستان که حمایت ویژه از آن میکنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی از استانها برای میزبانی حمایت میشوند مانند هفت استان که میزبان جشنواره فجر بودهاند، تصریح کرد: در عین حال کارگاه تخصصی تئاتر خیابانی را در چند استان برگزار کردیم که همچنان ادامه دارد. حمایت از اجرای عمومی آثار جشنواره تئاتر رضوی، عروسکی و صاحبدلان نیز انجام شده است. آثاری را که با این موضوعات در استانها تولید شده بود و به اذعان کارشناسان قابلیت اجرای عمومی و عرضه برای مخاطب داشت در تفاهمنامه مورد حمایت قرار گرفت.
مدیرکل هنرهای نمایشی کشور درباره رویکرد این ادارهکل برای سال 96 تاکید کرد: حمایت از تئاتر استانها همچنان پررنگ و با همفکری استانها ادامه خواهد داشت. یکی از برنامههایی که در تفاهمنامه سال 96 بهطور جد به آن توجه خواهد شد تقویت زیرساختهای نمایشی استانها و تجهیز پلاتوها مشابه آنچه در کرمان اتفاق افتاد است. احداث پلاتوهای مشارکتی با سایر نهادها اتفاقی بود که در بوشهر و کرمان هم افتاد و در کردستان انشاءالله طی تفاهمنامه پیش خواهد رفت. پلاتوهایی که در اختیار گروههای نمایشی قرار بگیرد، حتما در بخش تجهیز مشارکت میکنیم. اعتقاد داریم که باید حلقه تشکیل انجمن هنرهای نمایشی از بین گروهها، حمایت مالی از تولیدات نمایشی و مکانهای عرضه آثار کامل شود. در این صورت فعالیت مستمر و مداوم تئاتر اتفاق خوبی را برای هنرمندان و مخاطبان رقم میزند.
شفیعی در پاسخ به این سوال که میزان سهم هر استان از مبالغ حمایت چقدر است، گفت: حمایتها بسته به میزان گروههای ثبت شده، میزان فعالیتهایی که استان دارد، جشنوارههای موضوعی مورد توافق در استان و پلاتوهایی که تاسیس شده یا در حال تاسیس است، مشخص میشود.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که سهم استانها چند درصد اعتبار هنرهای نمایشی است نیز توضیح داد: امسال شاهد افزایش سهم استانها از اعتبار تئاتر هستیم به طوری که نزدیک به 30 درصد از اعتبارات را به استانها اختصاص دادهایم. آنچه مسلم است ادارات کل استانها هم منابع مستقلی برای حمایت از تئاتر در فصل پنج دارند. کمکهای معاونت و مرکز به نوعی کمک مکمل محسوب شود و همه اعتبار نیست. بخشی از کمک به استانها مستقیم است و یک بخش نیز از طریق حمایت از حضور گروهها در رویدادهای تئاتری کشور و اعزامها انجام میشود. تفاهمنامهها این را تضمین میکند و میشود با برنامهریزی مشترک کمکهای ساختارمند و بابرنامه انجام داد.
مدیرکل هنرهای نمایشی درباره این مطلب که آیا ارزیابی فعالیتها درباره صرف این اعتبار وجود دارد، نیز تصریح کرد: این ارزیابی وجود دارد. هرچند این کمکها باید به نسبت فعالیتهای خوب استان و نیازمندیها افزوده شود ولی برنامهریزی شده که کمکها به جلب مخاطب برای تئاتر، فاصله گرفتن از اتفاقات موسمی و جشنوارهای، تولید تئاتر و یک اتفاق مداوم در استانها کمک کند. خوشبختانه در بسیاری از استانها این اتفاق افتاده و شاهد این هستیم که تئاتر در تعدادی از استانها یک اتفاق پیوسته شده و روزبهروز مخاطب خود را افزایش میدهد.