
کریم جعفری:
روز گذشته مردم سراسر ایران حماسهای دیگر رقم زدند، نه از این بابت که به چه کسی رای دادند، بلکه از اینرو که پای صندوقهای رای حاضر شدند و در سرنوشت سیاسی خود مشارکت کردند. در لحظهای که این چند خط در حال قلمی شدن بود، مردم همچنان بهشکل وسیع در حال رفتن به حوزههای رایگیری بودند و بهصورت لحظهای صدها عکس، فیلم و گزارش از مناطق مختلف در مورد حضور پررنگ مردم منتشر میشد.
اما در مورد این انتخابات چند نکته را باید عرض کنم:
1) انتخابات هر چه بود، تمام شد. نتیجه هم برای همه مشخص است. البته ما قرار نیست بر اساس انتخابات ریاستجمهوری امریکا ترامپ را برنده بدانیم و فردا همه غافلگیر شوند. برای نویسنده که مدتی را در یکی از حوزههای رایگیری شهر بوشهر حضور داشتم، شنیدن عدد 55 بهصورت متوالی جالب بود. یعنی بهعمد کنار صندوق نشسته بودم تا مطمئن شوم.
2) معمولا وقتی مشارکت بالای 70درصد میرود، نتیجه مشخص است. روز گذشته رئیس ستاد حجتالاسلام رئیسی نامهای به اعضای هیات نظارت بر انتخابات نوشته و این موارد را در مورد تخلفات انتخاباتی مطرح کرده بود: «تخلفاتی همچون عدم اعلام شهرت حجتالاسلام رئیسی تا حدود ساعت 15، تحویل تعرفه بدون مهر قابل ابطال به مردم، حضور غیرقانونی و تبلیغ هیأتهای اجرایی و طرفداران دولت مستقر، عدم صدور کارت حضور ناظران در شعب اخذ رأی، جلوگیری از ورود ناظران دارای کارت حضور در شعب اخذ رأی، عدم شروع به کار شعب اخذ رأی در ساعت مقرر و ... .»
بهنظر میرسد بخش عمدهای از موارد مطرح شده مربوط به هر دو کاندیدای ریاستجمهوری است و این صحبتها اندکی نگرانکننده است و امیدوارم که امروز صبح که روزنامه منتشر میشود، خبرهای بهتری بشنویم.
3) مردم رفتند تا به شیخ حسن روحانی رای دهند. بگذارید خیلی شفاف خدمت شما بگویم، خیلیهایی که رای دادند نه بهخاطر برنامههای حسن روحانی بود که ما در استان بوشهر از بیبرنامگی و تکبر و خرابکاریهای نمایندهاش بهشدت شاکی هستیم، خیلیها برای آنکه اوضاع از این که هست بدتر نشود، به روحانی رای دادند. بنابراین شیخ حسن یادش باشد که خیلی بدهکار است.
4) این انتخابات با این حضور (که بر اساس گفته برخی منابع در تاریخ جمهوری اسلامی ایران سابقه ندارد) دستاوردهای بسیاری دارد. این دستاوردها در داخل و خارج از کشور باید بهصورت خیلی دقیق و شفافی مورد بهرهبرداری قرار گرفته و احیانا مانند چهار سال گذشته که عدهای نقد را جِرزنی و تخریب اشتباه گرفته بودند، نباشد.
5) فارغ از انتخابات ریاستجمهوری، مساله انتخابات شورهای شهر و روستا است. کسانی که منتخب مردم هستند یادشان باشد که قرار نیست سه میلیارد تومانی که هزینه کردهاند را از گُرده مردم در آورند. ما حواسمان بهشدت هست و اگر نیاز شد مواردی را خیلی زودتر اعلام میکنیم تا حساب دست عدهای بیاید. ما از پرداختهای آنچنانی و خرید رای و زد و بندهای پشت پرده برای گرفتن تاییدیه خبرهای بسیاری داریم، اما برای آنکه آبروی شهروندی نرود، سکوت کردهایم. این سکوت ما نباید باعث تکبر بیجا و خودخواهی برخیها شود.
در پایان این نکته را تاکید موکد میکنم که ایران، از همین رهگذر به سمت روزهای روشن میرود. شاید جبرهایی باشد اما یادمان باشد که این روزها، روزهای خوب تاریخ ایران است. مشارکت در سرنوشت بهترین راه ممکن است که بسیاری از ملتها با آن به امنیت کامل رسیدهاند.