
مریم خوئینی:
سند 2030؛ یکی از مواردی بود که پس از برجام مورد هجمه رقبا و منتقدان جدی دولت قرار گرفت. در ایام انتخابات نیز پیش از گذشته این سند به یک هدف برای نابودی دولت تبدیل شد. منتقدان دولت مدعی بودند که در سند 2030 آموزشهای غیر اخلاقی در مدارس الزامی خواهد شد و مدعی شدند که ارائه این آموزشها با چاپ کتابی به نام «لک لکی در کار نیست» از سوی آموزش و پرورش در برخی مدارس آغاز شده است! آنها در حالی بر ادعای خود پافشاری میکردند که حتی یک بار هم در سند، کلمات مدنظر رقبا نیامده بود. با این حال توانستد با ارائه گزارش خلاف واقع به رهبر، موجی از نگرانی را در جامعه بهویژه بین خانوادهها و فرهنگیان راه بیاندازند. د این میان اتاق فکر ایشان کار را تمام شده نمیدانست و در ایام تبلیغات انتخاباتی، در شبکههای مجازی به این شایعات دامن زدند و با چاپ تراکتهایی در تیراژ میلیونی و توزیع آن در مناطق مختلف بهویژه در روستاها و نگرانیهای اخلاقی را تشدید کردند که به دنبال آن برخی بدون آنکه این سند را دیده یا مطالعه کرده باشند ناآگاهانه به نگرانیها دامن زدند. در صورتی که جمهوری اسلامی ایران درباره این سند با استفاده از قاعده حقوقی حق تحفظ، اعلام کرده بود که اگر جایی از سند با فرهنگ و دین مردم ایران در تقابل باشد، تعهدی نسبت به آن ندارد.
گفتنی است در خلاصه این سند آمده است که رهبران و مردم جهان بر آن هستند که تا سال 2030، به فقر،گرسنگی، خشونت، فساد، قاچاق و ... پایان دهند و به سوی کرامت انسانی، صلح، عدالت، رعایت برابری، رفاه، مدیریت پایدار منابع طبیعی، گسترش بهداشت، تامین آب آشامیدنی برای همه، توانمندسازی زنان و دختران، محترم شمردن تنوع فرهنگی، حمایت از اقشار آسیبپذیر، مردمسالاری، بهبود محیط زیست، توسعه مناطق روستایی، توسعه آموزشهای عمومی و فنی و حرفهای، ترویج تفاهم، اشتغالزایی و نظایر اینها حرکت کنند.
مسعود شکوهی، مدیرکل امور تربیتی، مشاور وزارت آموزش و پرورش و فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با بامداد جنوب، در خصوص آنچه که در سند 2030 آمده است، گفت: سند جهانی توسعه پایدار 2030 با موضوع ارتقای سطح سواد و کیفیت آموزش از جمله اسناد مهمی است که قرار است بخشهای همسو و همساز آن با فرهنگ اسلامی ایرانی در کشور اجرا شود.
به گفته شکوهی در سپتامبر 2015 در اجلاس عالیرتبه رهبران، نمایندگان کشورهای عضو متعهد شدند تا اهداف دستور کار جهانی توسعه پایدار که دارای 17 هدف اصلی و 169 هدف دیده شده است، اجرائی شود.
مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش در ادامه در پاسخ به این سوال که اهداف سند 2030 بر اساس پیشنویس چه بوده است، گفت: این سند پیشنویس، اهداف مختلفی را دنبال میکند نظیر آموزش ابتدایی و متوسطه، سنجش و ارزیابی کیفیت و یادگیری مراقبت اوان کودکی، آموزش پیش دبستانی و ابتدایی، آموزش فنی حرفهای و مهارتهای غیر رسمی، دسترسی به آموزش عالی با کیفیت برابر کارآفرینی با تاکید بر کار شایسته، برابرسازی فرصتهای آموزشی و اجتماعی برای زنان و دختران، دسترسی اقشار آسیبپذیر به آموزش، آموزش دانش آموزان با نیازهای ویژه توسعه، سوادآموزی و مقابله با کمسوادی، آموزش توسعه پایدار در آموزش ابتدایی و متوسطه با تدبیر ایجاد هماهنگی بین بخش آموزش توسعه پایدار از جمله اهداف مهم این سند بود.
شکوهی در ادامه تصریح کرد: اکنون بازنگری موارد مورد توافق محدود آغاز شده است. این اتفاق علاوه بر حوزه آموزش با دستور ریاست محترم جمهوری و با پیگیری دکتر ظریف، در کارگروههای تخصصصی مورد بررسی قرار گرفته است. قطعا ایران اسلامی تن به پذیرش هر آنچه با باورها، اعتقادات و ارزشهای جامعه مغایرت داشته باشد نداده است و نخواهد داد، از اینرو بخشهایی که مغایرت داشته حذف شده است.
شکوهی در پاسخ به این سوال که دلیل هجمهها به سند2030 چه بوده است، گفت: در فضای انتخاباتی رقبای دولت از هیچ امری فرو گذار نکردند و به حوزه باور و اعتقاد مردم نیز وارد شدند و با مجهول جلوه دادن بندهای مفاد این سند، از احساسات مردم بهرهبرداری کردند. حال آنکه با مطالعه بندهای پذیرفته شده ازسوی ایران میتوان به کذب بودن موارد مطرح شده پیبرد.
این فعال سیاسی استان بوشهر تاکید کرد: مخالفان با استفاده از بیاطلاع مردم در مناطق دور افتاده این سند را مغایر ارزشها بر شمردند درحالی که این سند بهدست افراد متعهد و بر اساس نگرش و تفکرات مقام معظم رهبری پذیرفته شده است.
گفتنی است مخالفان دولت و رقبای انتخاباتی با فضاسازیی که پیرامون سند 2030 به وجود آوردند توانستند رای بالاتری از ادوار گذشته کسب کنند اما پیروز انتخابات نشدند.