فرصت 5 میلیارد دلاری برای تجار بوشهری
کد خبر: ۸۱۸۰
تاریخ انتشار: ۲۹ : ۱۴ - ۱۶ خرداد ۱۳۹۶
قطری‌ها به فروشگاه‌های مواد غذایی یورش بردند؛

فرصت 5 میلیارد دلاری برای تجار بوشهری

روز گذشته کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر در یک اقدام هماهنگ در واکنش به آنچه از آن «حمایت قطر از تروریست!» عنوان شد، روابط تجاری و دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند. این اتفاق با واکنش‌های سیاسی زیادی در منطقه همراه شده و تنش‌ها در خاورمیانه بالا گرفت اما بررسی این واقعه از بعد اقتصادی برای تجار کشورمان و به‌خصوص بازرگانان بوشهری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و در حقیقت یک فرصت استثنایی خواهد بود.
بامدادجنوب- جواد شکریان:
روز گذشته کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر در یک اقدام هماهنگ در واکنش به آنچه از آن «حمایت قطر از تروریست!» عنوان شد، روابط تجاری و دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند. این اتفاق با واکنش‌های سیاسی زیادی در منطقه همراه شده و تنش‌ها در خاورمیانه بالا گرفت اما بررسی این واقعه از بعد اقتصادی برای تجار کشورمان و به‌خصوص بازرگانان بوشهری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و در حقیقت یک فرصت استثنایی خواهد بود. 
در همین خصوص، با نگاهی به موقعیت قرارگیری کشورهای حاشیه خلیج فارس در می‌یابیم که قطر از سه طرف در میان کشورهای عربستان، امارات و بحرین قرار گرفته است و از آنجا که این کشورها روابط خود را با قطر قطع کرده‌اند، قطری‌ها در میان مرزهای زمینی تنها از طریق دریا می‌توانند احتیاجات خود را رفع کنند؛ ضمن این‌که عربستان و شرکایش آسمان قطر و ایرلاین‌های قطری را نیز تحریم کرده‌اند و قطری‌ها تنها از طریق آسمان ایران می‌توانند با سایر کشورها ارتباط برقرار کنند.

همان‌گونه که می‌دانیم ایران در شمال قطر واقع شده و نزدیک به 250 کیلومتر مرز آبی (دریایی) با این کشور دارد. از شمالی‌ترین نقطه خاک قطر (شهر الرویس) تا ساحل بندر دیر در بوشهر تنها حدود 185 کیلومتر فاصله است.
از طرف دیگر با توجه به این‌که کشور قطر حدود 97 درصد مواد غذایی خود را وارد می‌کند و تنها سه درصد نیاز این کشور از طریق تولید داخلی تامین می‌شود، بنابراین قطر برای تامین مواد خوراکی و غذایی خود با مشکلاتی مواجه می‌شود که این فرصت بسیار مناسبی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان داخلی به‌خصوص تاجران بوشهری که نزدیک‌ترین مرز را با این کشور دارند، فراهم می‌آورد. لازم به ذکر است که قطر نصف مواد غذایی مورد نیاز خود را از خاورمیانه تامین می‌کند که بخش مهمی از آن از طریق خاک عربستان وارد این کشور می‌شود و با قطع ارتباط این کشور با عربستان، این فرصت می‌تواند در اختیار ایران قرار گیرد.
در همین حال، خبرهای رسیده از رسانه‌های داخلی کشور قطر نیز این فرضیه را اثبات می‌کند که قطری‌ها بیش از هر زمان دیگری به مواد غذایی نیاز دارند و رفتار وحشت زده‌ای از خود نشان می‌دهند. در همین راستا، روز گذشته در اولین ساعات پس از اعلام خبر قطع روابط عربستان و چند کشور عربی با قطر، مردم این کشور برای ذخیره کردن مواد غذایی و مصرفی به فروشگاه‌ها هجوم آوردند.

به گزارش دوحه‌نیوز، در پی انتشار خبر قطع روابط عربستان و چند کشور عربی دیگر با قطر، مردم قطر با هجوم به فروشگاه‌ها سبدهای خود را از شیر، آب، برنج، تخم مرغ و سایر اقلام پر کردند. قفسه‌های مربوط به مواد غذایی شلوغ‌ترین بخش فروشگاه‌ها در این روز بود. در همین زمینه، یک شهروند قطری با اشاره به شلوغی فروشگاه‌ها به دوحه‌نیوز گفت: من هیچ‌گاه قبلا چنین چیزی را ندیده بودم. مردم سبدهای خود را از مواد غذایی و آب پر کرده‌اند. بر اساس این گزارش هم‌اکنون عکس‌هایی از قفسه‌های خالی فروشگاه‌های قطر در فضای مجازی منتشر شده است که نشان می‌دهد مردم قفسه‌های مربوط به گوشت و پروتئین‌های دیگر را نیز خالی کرده‌اند.
شعبه‌های فروشگاه زنجیره‌ای کرفور بیشتر از بقیه مورد توجه خریداران بوده‌اند اما در عین حال سایر فروشگاه‌ها هنوز مقادیر زیادی کالا دارند.

تدارک خطوط کشتیرانی از ۳ بندر ایران
در همین حال، روز گذشته برخی مسوولان داخلی کشورمان نیز برای حمایت از قطری‌ها اعلام کردند که ایران آمادگی دارد که تمام نیاز قطر در خصوص مواد غذایی را تامین کند. رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی در این‌باره اعلام کرد که آمادگی داریم انواع محصولات کشاورزی و غذایی را از طریق راه آبی و ۳ بندر ایران به قطر صادر کنیم.

سیدرضا نورانی در واکنش به تحریم‌های جدید کشورهای عربی علیه قطر که شامل ارسال مواد غذایی نیز می‌شود، خاطرنشان کرد: تنها راه ارتباط زمینی با قطر از طریق عربستان میسر است و با تشدید تحریم‌ها علیه این کشور ایران نزدیک‌ترین کشور به قطر است که می‌تواند از طریق راه آبی با طی مسافتی 12 ساعته محصولات غذایی را به این کشور صادر کند.
به‌گفته وی، با هماهنگی که با خط کشتیرانی والفجر انجام شده امکان ارسال محصولات از 3 بندر بوشهر، بندرعباس و بندر لنگه از طریق خطوط کشتیرانی ایران به قطر فراهم است.
نورانی به این نکته اشاره کرد که قطر سالانه چهار تا پنج میلیارد دلار انواع مواد غذایی را از کشورهایی همچون عربستان سعودی، مصر و امارات وارد می‌کرد که با تشدید تحریم‌ها اکنون به یکباره با تنش‌هایی روبه‌رو شده تا جایی که از امروز مردم به فروشگاه‌ها برای خرید مایحتاج خود هجوم برده‌‌اند.
به گزارش فارس، طی یک ماه اخیر به‌دلیل مواضع قطر در مقابل اتحادیه عرب کشورهایی همچون لیبی، مصر، امارات و عربستان سعودی، این کشورها در اقدامی یک‌جانبه تحریم‌هایی را از جمله منع صادرات مواد غذایی به قطر را اعمال کرده‌اند.

نظرات بینندگان