
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
امروزه یکی از مباحثی که در حوزه شهرسازی و فضای شهری همواره مطرح است، زیباسازی فضای شهری است؛ فضایی که در روحیه افراد بسیار تاثیرگذار است، چون اگر محیط پیرامونی ما تمیز، باطراوات، زیبا و سرسبز باشد، بدون شک شهروندان شادتری خواهیم داشت. بنابراین شهرداریها و سایر ارگانهایی که در این حوزه دارای مسوولیت هستند، میکوشند تا با طراحی و جاسازی المانهای بومی سنتی، طراحی میدانهای شهری، پارکها و فضای سبز چشمانداز زیبایی را برای شهروندان ایجاد کنند. المانها و نمادهایی که هر چه به فرهنگ و آداب و رسوم ما نزدیکتر باشند، مردم بیشتر با آنها ارتباط برقرار میکنند. اما گاه شوربختانه در سطح شهر با المانهایی روبهرو میشویم که کمترین ارتباط چشمی یا فکری را میتوان با آن برقرار کرد و آنقدر سوررئال یا فراواقعگرایی هستند که نمیتوان بهراحتی برای رسیدن به پیامش نقب زد. بنابراین ضرورت دارد که در طراحی المانها و نمادها و فضاسازی شهری دچار افراط و تفریط نشویم و تعادل را در جاسازی المانهای بومی و مدرن حفظ کنیم.
استان بوشهر یکی از استانهایی است که در حوزه فرهنگ، آداب و رسوم، آیینها، فرهنگ دریانوردی و صیادی، تنوع زندگی و... بسیار غنی است اما بهدلیل رشد روزافزون زندگی شهرنشینی اکنون از زندگی سنتی، معماری دیرینه و آداب و رسوم و پیشههای گوناگون و کهن خود فاصله گرفته است، بنابراین میطلبد مهندسان شهرسازی و طراحان شهری که به طراحی این المانها و نمادها در فضای شهری مشغول هستند، برای احیا و حفظ این میراث فاخر دستکم در طراحیهای خود از آنها بیشتر بهره جویند. البته خوشبختانه امروز برخی از این طراحان به این مهم توجه ویژهای دارند و در کارهایی که انجام میدهند، همواره تلاش میکنند با الهام از فرهنگ و هنر بومی، المانهایی را طراحی کنند که افزون بر اینکه معرف فرهنگ منطقه است، فضای شاد و چشمنوازی را برای شهروندان بیافریند. یکی از این طراحان هنگامه حقیقت است. دختری از جنس دریا و شرجیهای شوریده و بیقرار. این بانو زاده سال 68 در شهرستان دیلم است. وی در حال حاضر دانشجوی مهندسی عمران در مقطع کارشناسی است. هنگامه حقیقت در این یکی دو سال اخیر توانسته با طرحهایش در فضای شهری دیلم اقلابی بر پا کند. او تلاش کرده با تاسی از زندگی مردمان جنوب و پیشه صیادی که شغل غالب اهالی بندر است، فضایی مرتبط با اقلیم جنوب را بر شهر حاکم کند. فضایی که نگاهها را به خود جذب میکند و به دیدگان لذت میدهد. حقیقت در خصوص هنرهایش میگوید، «با توجه به رشته تحصیلیام در دبیرستان (گرافیک) در رشتههای نقاشی موزاییک دیواری، طراحی و نقاشی، ساخت احجام فلزی و چوبی و دکوراسیون و دیزاینهای شهری متخصص و متبحر شدهام و تلاش میکنم در فضاسازی هر آنچه که به زیباسازی شهر و محیط پیرامونی کمک میکند، در نظر بگیرم».
رد ذوق و استعداد این بانو را در المانهایی که اکنون در شمالیترین بندر استان خودنمایی میکنند، دنبال کردم تا رسیدم به جاذبهای که فقط و فقط از عشق وی به فرهنگ بومی نشأت میگیرد. هنگامه حقیقتها در استان بوشهر کم نیستند، بانوان توانمندی که با ذوق زنانه و ظرافت تمام، هنرهایشان را پررنگتر از پیش به نمایش میگذارند و به فضای شهری جانی دوباره میبخشند. در این خصوص گفتوگوی صمیمانهای را با هنگامه حقیقت که کار طراحی فضای شهری برخی از شهرها را نظیر بندر دیلم، اراک و... را انجام داده است، صورت دادیم که در ادامه میآید.
چطور شد به طراحی شهری و فضاسازی علاقهمند شدید؟
طراحی و فضاسازی یک حس خاص و احساسی است که در وجود من وجود داشته و اکنون شکل گرفته است. شکلسازی و جان دادن به اجسام بیجان و خلق آثار جدید را خیلی دوست دارم و همین حس زمینهساز علاقهام به طراحی و فضاسازی شد. پس از آن ترکیب شهر و خیابانها با هنر و زیبایی، مرا بیشتر علاقهمند به این رشته کرد.
در طراحی و فضاسازی بیشتر چه فضایی را طراحی میکنید و چرا؟
در طراحیهایم بیشتر به آداب و رسوم و زندگی مردم جنوب توجه دارد، چون طراحی بومی و سنتی زیبایی هنر را چندین برابر میکند و بیشتر سعی من بر این است که مردم را جذب المانهای سنتی و بومی کنم تا این آداب و رسوم همواره زنده نگه داشته شود، چراکه ارتقای کیفیت فضاهای شهری با استفاده از المانهای بومی و محلی خود باعث انگیزه در شهروندان میشود که محیط زندگی خود را با استفاده از این نمادها زیباتر میبینند. در واقع، استفاده از المانهای بومی عامل مهمی در حمایت از هویت و فرهنگ و تاریخ مردم هر منطقه به شمار میرود و خوشبختانه علاقه مردم هر روز به این آثار بیشتر میشود.
منبع الهام ایدههایتان در طراحی و زیباسازی شهر کدام است؟
حس میکنم در طرحهایم نیرویی بهنام «جاذبه» وجود دارد. حدود چند سال پیش در این فکر بودم که چرا شهرم با توجه به داشتن جاذبههای طبیعی و زیبا در حوزه گردشگری ضعیف ظاهر شده است و نتوانسته گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب کند. همین امر باعث شد دنبال طرحها و جاذبههای خارج از کشور بروم. شروع کردم به آنالیز طرحهای ساده گردشگری که با استفاده از آنها هم میتوان به توسعه شهر و جذب گردشگر پرداخت اما خلق آثار و طرحهایم همه برگرفته از ذهن و محیط اطرافم است که خوشبختانه بسیاری از این طرحها به بودجه زیادی نیز نیاز ندارد که اجرای آنها با کمترین هزینه زیبایی شهر را دوچندان کرده است.
آیا تنها در دیلم به زیباسازی شهری میپردازید؟ آیا شهرداریها از طرحهای شما استقبال میکنند.
من افزون بر زادگاهم دیلم، در شهرهایی نظیر بوشهر (دهکده گردشگری)، اراک، بهرگان، کمیجان، امام حسن و ... به طراحی و اجرای طرحهای زیباسازی پرداختهام. در پاسخ به قسمت دوم سوالتان باید بگویم که شهرداریها در واقع مهمترین ارگانی هستند که در این حوزه میتوانند با من همکاری داشته باشند اما متاسفانه استقبال شهرداریها از طرحهای بومی و سنتی کم است و انتظار دارم که از این طرحها بیشتر استقبال شود تا فرهنگ بومی ما زنده بماند.
چه کسانی در این کار مشوق شماست؟
فکر میکنم بیشتر حس درونیام مشوقم است. ذاتا هنر را دوست دارم و خانوادهام بیشتر به هنر به صورت تفننی و سرگرمی نگاه میکنند و آن را کاری میدانند که درآمدزا نیست ولی با این حال همیشه مرا حمایت کردهاند و همین حمایت با حس و حال درونی آمیخته شد و مرا در کارم مصرتر کرد و به پشتکارم افزود. در آغاز خیلی از افراد در کارم مانعتراشی کردند و نسبت به موفقیت من امیدوار نبودند اما شخصی مثل مهندس فاضل دریانورد خیلی در این راه به من کمک کرد و نقش مهمی در تداوم کارم داشت.
استقبال مردم بعد از اجرای المانها و فضاهای بومی و سنتی چگونه است؟
از آنجایی که هدف من جذب گردشگر و توسعه این صنعت در شهرم بود، لازم دیدم که فرهنگ بومی و سنتی را در کارهای برجستهتر و به اصالت فرهنگی خودمان مراجعه کنم که خوشبختانه تاکنون تمامی طرحهایم با استقبال فوقالعاده مردم روبهرو شده و بسیار لذت میبرند و مرا تشویق میکنند. همیشه آغاز راه سخت است اما خواستن توانستن است و موفقیت با پشتکار و امید دستیافتنی است.
در فضاسازی چقدر حال و هوای مردمان جنوب و آداب و رسوم و ... این خطه در نظر میگیرید و چرا؟
در طرحهایم خیلی از جنوب و حال و هوایش کمک میگیرم و در واقع مهمترین مساله در این طرحها، اثرگذاری مفید بر روحیه مردم است؛ یعنی درصدد هستم تا با استفاده از داشتههای فرهنگ بومی و سنتی، مردم را بیشتر متوجه فرهنگ و میراث فرهنگی و تاریخیمان کنم و مانع از انزوای این میراث شوم البته از این رهگذر موجب اعتلای فرهنگ بومی هم میشوم. طبیعتا هدف من جلب رضایت مردم است و هر چیزی که به من کمک کند و به تاثیرگذاری طرحهایم بیفزاید، نادیده نمیگیرم.
چگونه میتوانیم این المانها و فضاهایی که بهدلیل گسترش زندگی شهرنشینی امروزه کمرنگ شدهاند، زنده کرد و دوباره به درون زندگی مردم آورد؟
با استفاده از المانهای بومی و دیرینه و خلق محیطی متنوع و جذاب برای شهروندان و دیگری فضاسازی شهری برای هدایت روح شهر و جامعه به سمت یک هدف و آماده کردن محیط برای خبر دادن از یک رویداد و یا مناسبت خاص میتوان دوباره این فرهنگ را زنده کرد و ارتقا داد .
در فضاسازی شهری باید چه معیارهایی را در نظر گرفت تا مردم بهتر با آن ارتباط برقرار کنند؟
باتوجه به رشد روزافزون زندگی شهرنشینی، مردم زمان بیشتری را در بیرون از خانه بهسر میبرند و در معرض فضاهای مختلف قرار دارند، بنابراین با در نظر گرفتن نیازهای مردم و سلیقههای آنها و همچنین به منظور جذب گردشگر باید در فضاسازی شهری به عوامل گوناگون توجه داشته باشیم تا بتوانیم پاسخگوی درخواستها و نیازهای همگان باشیم. بدیهی است که ماهیت این طرحها باید به گونهای باشد که بتواند ظرف چند ثانیه نظر مخاطب را جلب کند و تاثیری ماندگار بر ذهن مردم بگذارد، بهطوری که حتی بعد از اینکه ببننده از محل دور شد، همچنان طرح را در ذهن خود مرور کند.
سخن پایانی؟
امیدوارم نگاه زیباشناسانه مردم بیشتر تقویت شود و بهزودی شهرم را بهگونهای ببینم که زیباییهایش چندین برابر از این شده است. از خانواده و همسرم بهدلیل حمایتهایشان کمال تشکر و قدردانی را دارم. امیدوارم که باعث افتخار شهر و مردمم باشم.
آری امروزه زنان ثابت کردهاند که با خودباوری و با بهره جستن از هنر و خلاقیت میتوانند همپای مردان در توسعه و سرنوشت جامعه نقش بیبدیلی را ایفا کنند. هنگامه حقیقت هم تلاش کرده تا با خودباوری و ایدههای خلاقانهاش سیمای بندر دیلم را دگرگون کند و به زیباییهای شهرش بیفزاید.