اولین محموله مواد غذایی شیراز به قطر صادر شد
کد خبر: ۸۲۳۳
تاریخ انتشار: ۵۵ : ۱۳ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۶
در میان انفعال و سردرگمی مسوولان بوشهری؛

اولین محموله مواد غذایی شیراز به قطر صادر شد

چند روزی است که مناقشه قطر با پنج کشور عربی شامل عربستان، امارات، بحرین، مصر و لیبی کلید خورده و البته کشورهای دیگر نیز به این ائتلاف علیه قطر پیوسته‌اند. با توجه به میزان واردات قطر و تامین نیاز این کشور از کشورهای نام برده به‌خصوص عربستان و امارات، فرصت‌های جدیدی برای ورود به بازار قطر در اختیار سایر شرکای تجاری آن قرار گرفته است.
بامدادجنوب- جواد شکریان:
چند روزی است که مناقشه قطر با پنج کشور عربی شامل عربستان، امارات، بحرین، مصر و لیبی کلید خورده و البته کشورهای دیگر نیز به این ائتلاف علیه قطر پیوسته‌اند. با توجه به میزان واردات قطر و تامین نیاز این کشور از کشورهای نام برده به‌خصوص عربستان و امارات، فرصت‌های جدیدی برای ورود به بازار قطر در اختیار سایر شرکای تجاری آن قرار گرفته است. ایران نیز یکی از کشورهایی است که می‌تواند از این فرصت استفاده کند. اگر به‌خاطر داشته باشید سال گذشته نیز اتفاقی مشابه این بحران را بین روسیه و ترکیه شاهد بودیم که حاصل آن گشوده شدن بازاری بزرگ به روی ایران بود. در آن مقطع گزارش‌های مفصلی در خصوص ایجاد فرصت طلایی برای تجار ایرانی نوشتیم و تاکید کردیم که استفاده از این بازار و محکم کردن جای پای بازرگانان ایرانی و البته بوشهری در کشور روسیه، می‌تواند تا سالیان سال صادرات و سودآوری محصولاتی مانند گوجه‌فرنگی، میگو، خرما و... را در استان تضمین کند. به هر حال این فرصت به‌دلیل وجود برخی چالش‌ها از بین رفت و صادرکنندگان ایرانی نتوانستند از فرصت طلایی به‌دست‌آمده، نهایت استفاده را ببرند.

حال، پس از گذشت نزدیک به یک سال از این ماجرا، بار دیگر این اتفاق تکرار شده و بازاری کوچک‌تر از بازار روسیه پیش روی ایرانی‌ها قرار گرفته است؛ فرصتی طلایی برای بازرگانان و تجار ایرانی و بوشهری با این تفاوت که این‌بار کشور قطر در فاصله کمتر از 200 کیلومتری استان بوشهر قرار دارد. بررسی داده‌های آماری در یک دوره ۱۵ساله نشان می‌دهد که ارزش دلاری مبادلات برون‌مرزی ایران و قطر بسیار پایین و حداقل بوده است. قطر چهاردهمین شریک تجاری ایران است اما پتانسیل خوبی برای افزایش مراودات تجاری بین دو کشور موجود است.
 با این اوصاف، طبیعی است که این استان، ‌عنوان دروازه صادرات به کشور قطر را کسب کرده و تجار این استان سهم بسیار بالایی در تامین مایحتاج مردم این کشور داشته باشند.
در روزهای گذشته با انتشار گزارشی در همین صفحه، با یادآوری این فرصت طلایی به تجار بوشهری، عنوان کردیم که مسوولان استانی باید هرچه سریع‌تر با انجام رایزنی، زمینه لازم را برای مبادلات تجاری میان بازرگانان دو کشور فراهم کنند تا بازرگانان بوشهری که دارای نزدیک‌ترین مرز با کشور قطر هستند هرچه سریع‌تر ارتباطات خود را گسترش داده و اقدام به صادرات کنند. البته پس از گذشت چند روز از این ماجرا، مسوولان اقتصادی استان وعده‌ها و توصیه‌های برای از دست ندادن بازار قطر به یکدیگر داشته‌اند و بنا دارند تا در این زمینه اقداماتی را انجام دهند اما ترس نگارنده از این است که این اقدامات نوش‌داروی پس از مرگ سهراب شود. اکنون پنج روز از این ماجرا می‌گذرد، با این حال غیر از چند مورد زدن حرف و دادن پیشنهاد از سوی برخی مسوولان اقتصادی استان، تاکنون هیچ اقدامی در استان انجام نشده تا آنجا که استان‌های همجوار گوی سبقت را از بوشهری‌ها ربوده‌اند.

حسینی‌محمدی: خط کشتیرانی بوشهر-قطر احداث شود
برای مثال، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان پس از گذشت چند روز از این اتفاق، روز پنجشنبه عنوان کرد که در راستای تقویت مبادلات تجاری ایران با قطر و با توجه به ظرفیت‌های بوشهر برای توسعه صادرات به کشور همسایه و دوست قطر، راه‌اندازی خط کشتیرانی بوشهر - قطر باید در اولویت قرار بگیرد.
سیدحسین حسینی محمدی در نشست گفت‌وگوی دولت با بخش خصوصی در استان با بیان این‌که بوشهر دارای ظرفیت‌های مهمی در بخش‌های مختلف اقتصادی، صنعتی و تجاری است، خاطرنشان کرد: با توجه به قابلیت‌های مهم استان در بخش‌های تولیدی و اقتصادی، فرصت مهمی برای توسعه صادرات غیر نفتی از این استان فراهم شده است.
وی، توجه به تامین تجهیزات کانتینری برای توسعه صادرات را از دیگر زیرساخت‌های بنادر استان دانست و خاطر‌نشان کرد: تمهیدات لازم برای سوق دادن کانتینرهای یخچالی در راستای توسعه صادرات و افزایش مبادلات تجاری بوشهر و قطر مورد توجه قرار بگیرد.
حسینی با تاکید بر این نکته که کیفیت محصولات صادراتی باید مورد توجه ویژه بازرگانان قرار گیرد، افزود: برای به‌دست گرفتن بازار قطر در صدور محصولات مختلف مورد نیاز قطر، باید کیفیت محصولات صادراتی در اولویت برنامه‌ها قرار بگیرد تا صادرکنندگان بتوانند بر بازار این کشور اشراف داشته باشند.
 ئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر، کنترل فنی و قرنطینه‌ای کالاهای صادراتی را یکی از ضروریات در امر توسعه صادرات دانست و تصریح کرد: تسهیل در فرایندهای گمرکی، بندری، کنترل فنی و قرنطینه‌‌ای محصولات مختلف صادراتی باید در اولویت قرار داشته باشد.

عبادی: محدودیت‌هایی وجود دارد که باید رفع شوند
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر نیز بیان کرد که در راستای توسعه صادرات محصولات ایرانی به کشور قطر از بنادر استان، تقویت روابط تجاری با قطر از اولویت‌های اتاق بازرگانی بوشهر است.
محمد عبادی با بیان این‌که واحدهای تولیدی مستقر در شهرک‌های صنعتی استان با ظرفیت حدود 30 درصد فعالیت می‌کند، تاکید کرد: واحدهای صنعتی و تولیدی استان بوشهر با ظرفیت بین 10 تا 30 درصد ظرفیت اسمی در مدار تولید قرار دارند که نیاز است حمایت‌‌های لازم از این واحدهای صنعتی در افزایش تولید، صادرات و اشتغال انجام شود.
وی با تاکید بر تامین اعتبارات مورد نیاز سرمایه‌گذاران در بخش صنعت گفت: نرخ سود پرداخت تسهیلات به واحدهای صنعتی و تولیدی 22 تا 23 درصد است کهاین میزان نرخ سود برای سرمایه‌گذاران مقرون به صرفه نیست.

عبادی با تاکید بر پرداخت یارانه صادراتی به بازرگانان و صادرکنندگان خاطرنشان کرد: برای افزایش تولید که نتیجه آن اشتغال و توسعه صادرات است باید حمایت ویژه‌ای از تولیدکنندگان و صادرکنندگان شود که پرداخت یارانه صادراتی از آن جمله است. 
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر با اشاره به تقویت مبادلات تجاری بوشهر با قطر تصریح کرد: در چند سال پیش توافقنامه‌های افزایش مبادلات تجاری بین بوشهر و قطر منعقد شد که به دلایلی زمینه اجرای آنها محقق نشد.
وی با بیان این‌که در همین فاصله ترکیه از ایران در توسعه مبادلات تجاری با قطر پیش افتاد تا جایی که در سال 2016 آنها 384 میلیون دلار به قطر صادرات داشت، گفت: سهم ایران در صادرات محصولات داخلی به قطر در این مدت 120 میلیون دلار ارزیابی می‌شود. در همین راستا برای توسعه صادرات محصولات ایرانی به کشور قطر از بنادر استان، تقویت روابط تجاری با قطر از اولویت‌های اتاق بازرگانی بوشهر است.
این مقام مسوول با اشاره به ظرفیت‌های صادراتی استان به قطر افزود: احشام، سیمان، گچ و سایر موادمعدنی از جمله ظرفیت‌های صادراتی بوشهر برای قطر به‌شمار می‌رود. عبادی با تاکید بر تسهیل در زمینه رفت و آمد بازرگانان به قطر افزود: هم‌اکنون نیاز است با حل مساله صدور روادید زمینه فعالیت بازرگانان ایرانی و به‌ویژه بوشهری به قطر تسهیل شود. در زمینه تردد شناورها نیز به سبب صادر نشدن مانیفست مورد نیاز محدودیت‌هایی وجود دارد که باید در این زمینه نیز تمهیدات لازم پیش‌بینی شود.

از طرف دیگر در میان انفعال مسوولان استانی، شیرازی‌ها توانستند گوی سبقت را ربوده و اولین محموله خود را روز گذشته به کشور قطر صادر کنند و تا هفته آینده نیز بنا دارند حجم بسیار بیشتری از محصولات استان خود را به قطر صادر کنند تا جایی که برخی منابع خبری از زبان رئیس اتاق بازرگانی شیراز، این شهر را پایلوت ارتباط تجاری ایران و قطر عنوان کردند. 
راه‌اندازی میز قطر در اتاق بازرگانی شیراز
در همین زمینه، رئیس کمیسیون تجارت، حمل و نقل، ترانزیت و گمرک اتاق شیراز با بیان این‌که میز صادرات به قطر در اتاق شیراز راه‌اندازی می‌شود، گفت: با توجه به این‌که استان فارس، معین تجاری ایران و قطر است، میز صادرات به قطر با حضور صادرکنندگان و بازرگانان فارس، در اتاق بازرگانی شیراز راه‌اندازی می‌شود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز، خسرو فروغان با اشاره به این‌که در میز صادرات یاد‌شده، اتاق بازرگانی شیراز به‌عنوان پل ارتباطی تجار، صنعتگران، صادرکنندگان و سرمایه‌گذاران برای انجام حرکت‌های پایدار و پویا عمل خواهد کرد، خاطرنشان کرد: اکنون دولت به‌دنبال فعال کردن ارتباط با کشور قطر تلاشی را آغاز کرده و در این زمینه اتاق بازرگانی شیراز با سابقه طولانی اقتصادی و تجار با کشور قطر آماده همکاری بیشتر در شرایط بحرانی فعلی به این کشور است.

وی با بیان این‌که نباید فرصت پیش‌آمده با بی‌دقتی و تصمیم‌گیری‌های عجولانه از دست برود، افزود: امروز ایران در منطقه کشوری قدرتمند است لذا ارتباط بیشتر ما در مباحث تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری‌های مشترک با کشور قطر پیامدهای مثبتی به‌دنبال خواهد داشت.
رئیس کمیسون تجارت، حمل و نقل، ترانزیت و گمرک اتاق شیراز با اشاره به این‌که نخستین محموله میوه و تره‌بار صبح پنجشنبه 18 خرداد با استفاده از پرواز کارگو از شیراز راهی دوحه شده است، ادامه داد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است از هفته آینده روزانه 45 تن لبنیات از استان فارس به قطر صادر شود. همچنین در حال حاضر محصولاتی مانند میوه و تره‌بار، مواد غذایی، مصالح ساختمانی و خدمات فنی و مهندسی از نیازهای کشور قطر به‌شمار می‌رود و فارس نیز توان تامین تمام این نیازها را دارد.
به‌گفته وی، در شرایط فعلی ارتباط دریایی ایران با کشور قطر، مقرون به‌صرفه‌ترین راه ارتباطی با این کشور است بنابراین از هفته آینده محموله‌های صادراتی با استفاده از خطوط دریایی به قطر ارسال می‌شود. در بحث نفت، گاز و پتروشیمی و سیمان نیز استان فارس و شهر شیراز ظرفیت‌های منحصر به‌فردی دارد و می‌توان با ورود به این بازار، رونق مناسبی در اقتصاد را بسترسازی کرد.

نظرات بینندگان