آیا ترامپ، مصر و ترکیه را قربانی می‌کند؟
کد خبر: ۸۳۰۲
تاریخ انتشار: ۴۲ : ۱۵ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۶

آیا ترامپ، مصر و ترکیه را قربانی می‌کند؟

معمولا تحولات منطقه‌ای و جهانی را با یک مبدا زمانی مرتبط با قدرتهای بزرگ و یا بازیگران موثر مورد سنجش قرار می‌دهند. آمدن ترامپ در چند ماه گذشته می‌بایست از خود آثاری را بر معادلات قدرت و مولفه‌های موازنه ساز بجای می‌گذاشت که حداقل در عرصه منطقه‌ای و جهانی شاهد سه شاخص اصلی از رویکرد در سیاست‌های ترامپ خواهیم بود
بامداد جنوب: معمولا تحولات منطقه‌ای و جهانی را با یک مبدا زمانی مرتبط با قدرتهای بزرگ و یا بازیگران موثر مورد سنجش قرار می‌دهند. آمدن ترامپ در چند ماه گذشته می‌بایست از خود آثاری را بر معادلات قدرت و مولفه‌های موازنه ساز بجای می‌گذاشت که حداقل در عرصه منطقه‌ای و جهانی شاهد سه شاخص اصلی از رویکرد در سیاست‌های ترامپ خواهیم بود: ترامپ و کاخ سفید در بسیاری از مسائل جهانی و منطقه غرب آسیا هنوز به یک طرح راهبردی جامع دست نیافته و صرفا به راهبردهای قبلی و با کمی تغییرات تاکتیکی تکیه کرده و با آزمون و خطا به‌دنبال تعدیل و یا تغییر در راهبردها و سیاست‌های دوره اوباماست. 

رفتارهای شیک و همراه با رعایت بسیاری از ملاحظات شکلی و محتوایی، جای خود را به رفتارهای بی‌کلاس، پوپولیستی، عریان، خودخواهانه در اهداف و ماهیت امریکا در تعامل با دیگران داده است. بحران اقتصادی و مشکلات مالی و بدهی 20 هزار میلیاردی دولت به بانک‌ها موجب شده تا ترامپ در اولویت‌های رفتاری و رویکردهای تعامل خارجی، قبل از هر چیز به عنصر مالی و اقتصادی و کسب سرمایه و پول در تعاملات با دیگران فکر کرده و سپس به دیگر اولویت‌های سیاست خارجی امریکا بپردازد. شاخص‌های سه‌گانه فوق در مناسبات ترامپ با اروپا (ناتو، قراردادهای دو سوی آتلانتیک، اتحادیه اروپا و ...) و یا با کشورهای جنوب شرق آسیا (قراردادهای دوسوی اقیانوس آرام و...) و کشورهای عربی غرب آسیا به‌خوبی خود را نشان داده است.

در غرب آسیا، مصر و ترکیه از لیست و جایگاه همکاری مطلوب امریکا خارج شده و عربستان و قطر و امارات ثروتمند جایگزین شده‌اند تا از حاصل قراردادهای چند صد میلیاردی، اقتصاد داخلی امریکا بهبود یافته و با چراغ سبز ترامپ و امریکا، حوزه‌های ناامنی و بی‌ثباتی گسترش یابد. استقرار نظامیان امریکایی در مرزهای عراق-سوریه، سوریه- اردن و رفتار هجومی نظامی در سوریه و عراق، تغییر لحن و تشدید آن از سوی عربستان بر علیه ایران، گسترش و افزایش جنایت جنگی در یمن و دریافت دستور همکاری عربستان با القاعده در یمن بر علیه دولت، ملت یمن، فعال کردن داعش در فیلیپین و گوشمالی رئیس‌جمهور آن که به امریکا و ترامپ پشت کرده و فعال‌تر کردن داعش بر روی ایران با اعزام افراد و هسته‌های عملیاتی بیشتر و ایجاد ارعاب و ناامنی و قتل در ایران، نمونه‌های رفتاری امریکا در غرب آسیاست. همین مجموعه‌های تنش‌ساز، تحقیرآمیز، جنگ‌افروزانه، تحریک‌کننده در حوزه جنوب شرق آسیا و در قبال چین و کره شمالی و یا در قبال روسیه در حوزه بالستیک و شرق اروپا در جریان است.

ترامپ در چند ماه گذشته از حضورش در کاخ سفید، با برهم زدن نظم و همکاری‌های گذشته در عرصه جهانی، بی‌ثباتی اقتصادی، امنیتی و روانی را حاکم کرده است. کشورهای اروپایی نگرانی انسجام اتحادیه اروپا و قراردادهای تجاری با امریکا و رفتار تحقیر‌آمیز ترامپ و هزینه‌های درخواستی وی در چارچوب ناتو هستند. در غرب آسیا، مصر و ترکیه از لیست و جایگاه همکاری مطلوب امریکا خارج شده و عربستان و قطر و امارات ثروتمند جایگزین شده‌اند تا از حاصل قراردادهای چند صد میلیاردی، اقتصاد داخلی امریکا بهبود یافته و با چراغ سبز ترامپ و امریکا، حوزه‌های ناامنی و بی‌ثباتی گسترش یابد. 

برچسب ها: سیاسی ، جهان ، ترامپ ، مصر
نظرات بینندگان