
بامدادجنوب- محسن قاسمیزاده:
ساخت سد خائیز تنگستان با توجه به تکرار خشکسالیها در منطقه و خشک شدن چشمههای دائمی، نقش مهمی در تامین آب آشامیدنی و کشاورزی منطقه تنگستان و شکوفایی و رونق این منطقه دارد. هدف از اجرای این سد بر روی رودخانه خائیز تنگستان، مهار سیلابهای فصلی و ذخیرهسازی آبهای جاری برای تامین آب اراضی کشاورزی، باغها و نخیلات منطقه خائیز و اهرم است. احیای محیط زیست رودخانه خائیز و اهرم و تخصیص سالانه یک میلیون و 200 هزار متر مکعب آب برای حقابههای محیط زیستی، تامین بخشی از حقابههای نخیلات شبکه آبیاری و زهکشی اهرم، از دیگر اهداف این سد است.
در خصوص احداث این سد، اواخر اردیبهشتماه سال جاری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر اعلام کرد که سد مخزنی خائیز تنگستان بهمنظور تامین بخشی از حقابههای نخیلات شبکه آبیاری و زهکشی اهرم تنگستان و با اعتباری افزون بر ۴۰۰ میلیارد ریال، ساخته میشود؛ با این حال، شواهد نشان میدهند که احداث این سد قرار است مانند تونل اهرم به فراشبند سالیان زیادی به طول بینجامد. ضمن اینکه در احداث این سد، مشکلات دیگری نیز وجود دارد که مسوولان باید با جدیت بیشتری این موارد را رفع کنند.
بهعنوان مثال در حالی که مسوولان محلی و استانی و نماینده مردم دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی در یک سال گذشته از ابلاغ و تخصیص 400 میلیارد ریال از محل ماده 10 خشکسالی، 12 بحران و از طریق تبصره 36 اسناد خزانه اسلامی خبر داده بودند، با این حال اکنون برای مرحله نخست این طرح آبی فقط 48 میلیارد ریال اختصاص داده شده است. در همین خصوص یادآوری چند نکته خدمت مردم، کشاورزان عزیز اهرم و مسوولان استان خالی از لطف نیست تا شاید مورد توجه مسوولان مربوطه قرار گیرد؛ هرچند بارها دلسوزان و کاربلدان منطقه اهرم هشدارها و پیشبینیهای لازم در خصوص آینده وخیم کشاورزی اهرم و بودجه ناعادلانه سدهای تنگستان داده بودند اما گوش شنوایی نبود.
در همین زمینه، لازم است بدانیم که بودجه قطره چکانی سد خاییز تنگستان از مصوبات استانی دولت در سال 93 تنها برای تجهیز کارگاه پیمانکار هزینه میشود و بعد از مدتی طرح تعطیل میشود و سرانجام خوبی نخواهد داشت و در طول زمان هزینههای ایجاد سد چند برابر میشود.
متاسفانه در اجرای سد باهوش اهرم که از مصوبات استانی دولت در سال 85 بود باز هم همین اتفاق را شاهد بودیم و پس از مدتی که کارگاه این طرح تجهیز میشود، بهدلیل تخصیص نیافتن اعتبارات، پیمانکار فرار را بر قرار ترجیح میدهد، تا جایی که پیمانکار قبلی را شبانه از منطقه اهرم خارج و فرار دادند. متاسفانه در اجرای سد باهوش، شاهد کوتاهی و غفلت مسولان هستیم و این پروژه که سالها برای کارشناسی آن زمان صرف شده اینگونه به تاخیر میافتد که در صورت ادامه این شرایط ما باید سالها منتظر بهرهبرداری از آن باشیم همانگونه که پیش از این در خصوص تونل اهرم - فراشبند بودیم، چرا که این طرح اکنون پنج سال از برنامه زمانبندی عقب است و با وجود آن، چشمانداز خوبی برای کشاورزی تنگستان در آینده ترسیم نمیشود.
از طرف دیگر ما میدانیم توزیع ناعادلانه اعتبارات از کجا آب میخورد، اما چگونه است که سد دالکی در سال 93 ردیفدار میشود و اکنون 300 میلیارد تومان برای بدنه این سد و 190 میلیارد تومان برای بدنه سد باغان اختصاص داده میشود، اما هر زمان که نوبت به اهرم و تنگستان میرسد یا بودجه نیست و یا اگر هست باید بودجه قطره چکانی برای سدهای تنگستان داده شود. آیا این بیعدالتی محض نیست؟ این تبعیض تا کی ادامه مییابد؟ مردم تنگستان دنبال دامن زدن به تعصبات قومی نیستند اما انتظار میرود که مسوولان امر به عقبماندگی این شهرستان پایان دهند.
این بیتوجهیها در سالهای اخیر سبب شدهاند تا با کاهش آب نخیلات اهرم و منطقه تنگستان، مرگ تدریجی کشاورزی در این مناطق فرارسیده و اکنون دشتهای اهرم در حال ممنوعه شدن باشند. در این خصوص از مسوولان محلی میخواهیم که از حقوق مردم و کشاورزان تنگستان بهدرستی دفاع کرده و از محافظهکاری و مصاحبههای تکراری که از آنها چیزی عاید مردم نمیشود، دست بردارند.
ما هم اگر مسوول بودیم، میتوانستیم دوربین و میکروفون را ببریم در یک زمین برهوت و به مردم نشان دهیم که اینجا بهزودی سد ساخته خواهد شد اما قطعا مردم فریب این ظاهرسازیها و انحرافات را نخواهند خورد.