آغاز سرشماری پرندگان جوجه آور در جزایر بوشهر
کد خبر: ۸۳۷۱
تاریخ انتشار: ۵۴ : ۱۷ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۶

آغاز سرشماری پرندگان جوجه آور در جزایر بوشهر

استان بوشهر طولانی‌ترین ساحل را با خلیج‌فارس در کشور دارد و به‌نوعی، ساحلی‌ترین استان کشور است که تنوع بسیاری در گونه‌های زیستی خود دارد.
بامداد جنوب: استان بوشهر طولانی‌ترین ساحل را با خلیج‌فارس در کشور دارد و به‌نوعی، ساحلی‌ترین استان کشور است که تنوع بسیاری در گونه‌های زیستی خود دارد. این استان از شمالی‌ترین نقطه تا جنوبی‌ترین نقطقه خود بر اساس اقلیم‌های تعریف شده، میزبان گونه‌های مختلف جانوری است. برخی از پرندگان در پهنه استان بوشهر اقدام به جوجه‌آوری و زادآوری می‌کنند که این روزها بسیاری از جوجه‌های آنها سر از تخم درآورده‌اند. 

در همین رابطه مدیرکل محیط زیست استان بوشهر می‌گوید: مرحله نخست عملیات آماربرداری از پرندگان جوجه‌آور تابستان گذران در جزایر این استان در سال جاری با پایش این گونه‌ها در جزایرخان (واقع در منطقه حفاظت شده مند) و هاله (در شهرستان تنگستان) آغاز شد.
به گفته حسین دلشب، جزایر استان بوشهر بویژه پارک ملی دیر نخیلو و منطقه حفاظت‌شده مند هر سال پذیرای گونه‌های متعددی از پرندگان است که در فصل تابستان این تنوع زیستی شامل گونه‌های شاخص مهاجر زادآور تابستان گذران می‌شوند. جزیره‌های خان و هاله با استعدادترین زیستگاه زادآوری اگرت ساحلی و پرستوی دریایی گونه سفید هستند، جزیره خان دارای وسعت و شرایط زیستی مطلوبی بین جزایر استان است، گونه‌های پرستوی دریایی کاکلی بزرگ و کوچک، پرستوی دریایی خزری و پرستو دریایی نوک کلفت نیز در آن زادآوری می‌کند.

دلشب در ادامه با بیان اینکه شرایط زیستگاهی جزیره خان به صورتی است که زادآوری در آن با ارجحیت زمانی بیشتری نسبت به جزایر نخیلو همراه است و پرندگان مشترک بین این 2 جزیره (جمعیت های پرستو دریایی کاکلی بزرگ و کوچک) در جزیره خان چند هفته زودتر نسبت به جزیره نخیلو تخم گذاری و جوجه‌آوری دارند، افزود: پرندگان از اسفند ماه مهاجرت خود را به این در این 2 جزیره به عنوان زیستگاه آغاز و پس از پایان زادآوری در آخر تابستان از این منطقه خارج می‌شوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در ادامه یادآور شد با توجه به اینکه آماربرداری جزایر استان تا نیمه تیرماه ادامه دارد گردشگران، عکاسان و دوستداران حوزه محیط طبیعی با توجه به حساسیت بالای این زیستگاه‌ها در ماه‌های جاری و بر اساس قوانین حاکم برمناطق تحت مدیریت، قبل از هر گونه ورود و فعالیت در این جزایر، مجوز لازم را از این اداره کل دریافت کنند.

گزارشی از روند بیابان‌زدایی در استان بوشهر
بامداد جنوب: چند روز پس از آنکه مدیرکل محیط زیست استان از تشکیل نشدن کارگروه مبارزه با ریزگردها در استانداری انتقاد کرد، یکی از اداراتی که در این زمینه فعال است، وارد عمل شده و گزارشی از فعالیت‌های بیابان‌زدایی من اعلام کرد! به همین دلیل، رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر که کمتر خبری از وی در رسانه‌ها مشاهده می‌شد، به بهانه 27 خردادماه روز جهانی بیابان‌زدایی، دست به مصاحبه با ایرنا شد و گزارشی مبسوط از فعالیت‌های اداره تحت فرمان خود را صادر کرد. 

به گفته پرویز دانش‌پور تاکنون 31هزار هکتار از کانون‌های فرسایش بادی در استان بوشهر با نهالکاری، بوته کاری، مالچ‌پاشی و بذرکاری تثبیت شده است. امسال نیز در قالب طرح تثبیت کانون‌های فرسایش چهار هزار هکتار نهالکاری و مدیریت روان آب در این کانون‌ها انجام می‌شود.
وی با اشاره به اهمیت انجام اقدام‌های بیولوژیکی در استان بوشهر با بیان اینکه باتوجه به پوشش کم گیاهی عرصه‌های موجود در این استان انجام برخی اقدام‌های بیولوژیکی برای حفظ این عرصه‌ها ضروری است، می‌گوید: برخی زمین‌های کشاورزی کشت دیم به دلیل بارندگی کم رها می‌شوند که به دلیل ماسه‌ای بودن باد آنها را جابه‌جا می‌کند و برای جلوگیری از این کار تغییر الگوی کشت و احداث بادشکن زنده (نهالکاری) در اطراف آنها ضروری است. سال گذشته در این ارتباط 10 کیلومتر در منطقه شبانکاره بادشکن زنده (نهالکاری) انجام شد.

دانش‌پور در ادامه با بیان اینکه با توجه به اینکه میزان هدررفت آب درنهال‌کاری بیابان و آبیاری آنها زیاد است، امسال به صورت آزمایشی در محدوده‌ای مشخص بخشی از نهال‌کاری‌ها به صورت قطره‌ای انجام می‌شود، افزود: ترویج و توسعه کشت گونه‌های اقتصادی چند منظوره شامل کنار، لگجی، گونه‌های بومی استان و ترویج بادشکن زنده اطراف مزرعه‌ها از جمله دیگر برنامه‌های این اداره در زمینه بیابان‌زدایی است. مطالعه کانون بحران فرسایش بادی در این استان مربوط به 10 سال پیش است که با توجه به تغییر شرایط محیطی، اقلیمی، اکولوژیکی میزان و موقعیت آن تغییر کرده و نیاز به بازنگری دارد که براساس تصمیم سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور، این کار امسال انجام می‌شود.
وی با اشاره به اجرای طرح ترسیب کربن به مساحت 61هزار هکتار در روستاهای منطقه شبانکاره، افزود: برای اجرای این پروژه در این منطقه تاکنون 694 میلیون تومان اعتبار از محل اعتبارهای ملی، استانی و بین‌المللی هزینه شده است.

نظرات بینندگان