سالهای درازی است که جهان درگیر سلاحهای اتمی است، تسلیحاتی که یکبار در سال 1945 در هیروشیما و ناکازاکی دهها هزار انسان بیگناه را در ژاپن به کام مرگ برد. متاسفانه در سالها و دهههای بعد، کشورهای دارنده این تسلیحات بیشتر شده و امروزه این کشورها تبدیل به یک باشگاه هستهای شدهاند که با تسلیحات در اختیار خود میتوانند چند بار کره زمین را منهدم کنند.
هر چند قدرتهای دارای این تسلیحات به زعم خود با ایجاد سازمان بینالمللی انرژی اتمی تلاش کردند تا مانع از گسترش این سلاحها شوند، اما واقعیت آن است که این سازمان تنها مانعی در برابر رسیدن کشورهای در حال توسعه به انرژی صلحآمیز و ایجاد زمینهای برای احقاق حق خود در زمینه داشتن این تسلیحات شدند.
این روزها باوجود ادعاهای مختلف مبنی بر انهدام بخشی از سلاحهای هستهای در جهان، اما برخی از کشورها بر اساس سیاست بازدارندگی و رقابتهای منطقهای به شکل مخفیانه در حال گسترش ماهیت این تسلیحات بوده و دوست هم ندارند که خود را خلع سلاح کنند. پاکستان، هند، کرهشمالی و برخی از کشورهای امریکای لاتین و حتی کشورهایی مانند عربستان، مصر، ترکیه و کرهجنوبی هم در این زمینه تلاشهایی دارند. رژیم جعلی صهیونیستی هم با داشتن بیش از 200 کلاهک هستهای قدرت ویرانگری را در آسیای جنوب غربی برای خود به هم زده است.
با این وجود، هنوز هم عمده تسلیحات هستهای در اختیار دو کشور روسیه و امریکا است. این دو کشور در سالهای پایانی قرن گذشته و در انتهای جنگ سرد با امضای پیمانهای مختلف خواستند تا از میزان سلاحهای اتمی خود بکاهند، ولی فقط تنوع آن را بیشتر کردند.
در حال حاضر هم امریکا و روسیه در حال به روز رسانی تسلیحات هستهای هستند، آمریکا برنامه دارد که تا سال 2026، 400 میلیارد دلار را صرف به روز رسانی و تعمیرات زرادخانه هستهای خود کند. برخی از تخمینها صرف هزینه 1 تریلیون دلاری آمریکا را طی سه دهه آتی در این زمینه محتمل دانستهاند.
دولت کنونی آمریکا نیز برنامه به روز رسانی گسترده تسلیحات هستهای آمریکا را که توسط دولت اوباما آغاز شده بود ادامه میدهد.
بر اساس گزارشهای موجود، تخمینها تا سال گذشته نشان میداد که کره شمالی مواد هستهای لازم را برای ساخت 10 تا 20 کلاهک هستهای در اختیار دارد. کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی اعلام کرد که کشورش در مراحل پایانی ساخت موشک بالستیک قارهپیما با قابلیت حمل کلاهک هستهای است که میتواند خاک آمریکا را هدف قرار دهد.
بنابراین گزارش همه قدرتهای هستهای یا در حال برنامهریزی برای به روزرسانی سیستمهای پرتاب خود هستند و یا این عملیات را آغاز کردهاند. چین برنامه بلندمدت به روز رسانی را برای بهبود کیفیت زرادخانه هستهای خود آغاز کرده است در حالی که هند و پاکستان در حال توسعه زرادخانه هستهای خود و تقویت به روز رسانی سیستمهای پرتاب خود هستند.
با این حال، بهنظر میرسد جهان در حال یک جهش عمیق به سمت مسابقه تسلیحاتی جدید است، جهشی که در آن ممکن است هر لحظه با فشردن یک کلید همه جهان به سمت انهدام برود. متاسفانه بشریت به سمت و سوی تاریکی از رقابتهای ناسالم رفته و مشخص نیست که آینده این درگیریها چه خواهد شد. امیدواریم که انسانهای آگاه تلاش کنند تا جهان را به ساحل امن ببرند.