
بامداد جنوب: نظرات متعددی درباره ویژگیهای کابینه دولت دوازدهم از سوی نمایندگان و فعالان و تحلیلگران سیاسی مطرح شده است. نظراتی که نشان میدهد قشر عظیمی از جامعه در انتظار یک کابینه قدرتمند و پویا هستند. کابینهایکه بتواند مطالبات مردم را پیگیری کند. در این میان مهمترین ویژگی که تاکنون پیرامون آن بحث و گفتوگو شده است؛ جوانگرایی و توانمندی دولت آینده است. اکثریت نمایندگان این خواسته را درگفتوگو با رسانهها مطرح کردهاند. در این میان نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی نیز جوانگرایی و حضور افراد فراجناحی را یکی از ضرورتهای دولت دوازدهم دانست و گفت: اعضای کابینه باید صرفا وقت خود را صرف خدمت به مردم کنند.
اسماعیل سعیدی روز گذشته در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در مورد ویژگیهای دولت دوازدهم تاکید کرد: رئیسجمهوری در دولت آینده از افرادی جوان و زبده استفاده کند، امروز جوانگرایی یکی از ضرورتهاست.
وی با بیان اینکه جوانگرایی باعث نشاط و شادابی دولت میشود، یادآور شد: یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه شود، این است که وزرا و دولت در مسائل سیاسی ورود پیدا نکنند.
به گفته نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، اعضای هیات دولت وقت خود را صرف مسائل سیاسی نکنند و به مسائل مرتبط با حوزه کاری خود بپردازند، زیرا این چهار سال برای کشور بسیار حیاتی است.
سعیدی در ادامه با بیان اینکه رئیسجمهوری بهدنبال کارهای سیاسی است، گفت: دیگر ضرورتی ندارد که اعضای دیگر کابینه هم بهدنبال کارهای سیاسی باشند. بر همین اساس دولت آینده بهتر است فراجناحی باشد و فقط از یک سلیقه و جناح خاص نباشد، افرادی در دولت حضور داشته باشند که بدنبال سلیقههای سیاسی خاص نباشند. دولتمردان باید صرفا وقت خود را صرف خدمت به مردم کنند و همچنین افرادی با گرایشهای تند سیاسی نباشند.
در این میان یکی دیگر از خواستههایی که تاکنون از سوی نمایندگان مجلس مطرح شده است، همراهی بیشتر کابینه با شخص رئیسجمهور است.
رضا انصاری، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی اصلیترین ویژگی دولت دوازدهم را با توجه به تجربه دولت یازدهم، همراهی و همدلی بیشتر اعضای دولت با رئیسجمهوری دانست و گفت: این همراهی و همدلی برای توسعه کشور بسیار مهم است.
انصاری در گفتوگو با ایرنا در خصوص ویژگیهای دولت آینده افزود: معتقدیم این دولت باید همدلتر از اعضای دولت یازدهم با رئیسجمهوری باشد. براساس بررسیهایی که در یک سال گذشته در مجلس و فراکسیون امید داشتیم به این نتیجه رسیدیم که افرادی در دولت هستند اما رفتار و عملکردشان متناسب با سیاستها و برنامههای رئیسجمهوری نبوده است. بر همین اساس اعتقاد ما بر این است که دولت آینده باید همدلتر و همراهتر با رئیسجمهوری باشد.
نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی در ادامه به رفتار دوزیسانه برخی که سعی دارند ب نوعی اعتماد مجلس و دولت را جلب کند اشاره کرد و در اینباره گفت: برای این که بتوانیم کشور را خوب اداره کنیم هم به نیروهای عملیاتی توانمند، شاداب و انقلابی و هم به اتاق فکرهای پویا نیاز داریم. افرادی که در سطح اول کار قرار میگیرند به دلیل حجم بالای عملیات در کشور فرصت کافی برای اندیشه ورزی پیدا نمی کنند و افراد با تجربه میتوانند با حضور در اتاقهای فکر دولت تولید کننده فکر، ایده و برنامههای خوب برای اجرا باشند.
انصاری تاکید کرد: ما در فراکسیون امید به مدیرانی که رفتار دو زیستانه دارند رای نمیدهیم.
از سوی دیگر برخی از نمایندگان به طولانی شدن فرایند انتخابات تا زمان آغاز به کار دولت گلایه کردند.
فاطمه سعیدی نماینده تهران معتقد است فاصله طولانی زمان برگزاری انتخابات تا زمان آغاز به کار دولت موجب ضربه به عملکرد دولت میشود زیرا در بسیاری از دستگاهها همه منتظر وزیر جدید هستند تا براساس آن برنامههای خود را تنظیم کنند.
سعیدی، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه «فاصله طولانی انتخابات تا زمان آغاز بهکار دولت باعث ضربه خوردن به عملکرد دولت میشود» گفت: در هفتههای منتهی به استقرار کابینه جدید عملا بخشهای مهم و قابل توجهی از دولت دچار ناکارآمدی میشود. متاسفانه بر خلاف جوامع توسعه یافته در ایران به محض اینکه تغییر یک مدیر ارشد در سازمانی شایعه میشود بسیاری از بخشهای آن سازمان تمام برنامهریزیهای خود را متوقف کرده و منتظر مدیر بعدی میشوند. این امر در مورد وزرا نیز صادق است. امروز وزارتخانههایی که تغییر وزیر آنها محتمل به نظر میرسد عملا نیمه تعطیل است، چراکه همه منتظر هستند تا وزیر جدید بیاید و بر آن اساس برنامههای خود را تنظیم کنند. این نشان میدهد ما در برنامهریزی بلندمدت و فرهنگ تلاش برای رسیدن به اسناد بالادستی چقدر ضعف داریم.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: از طرفی فاصله دو ماه و نیم از انتخابات تا استقرار کابینه واقعا فاصله طولانی و غیر ضروری است به ویژه اینکه دولت مستقر دوباره رای آورده باشد. دستکم میتوان در این حالت به دلیل آشنایی کامل رئیسجمهور با اعضای کابینه و ارزیابی مستمر آنها این فاصله را کاهش داد.
وی در ادامه درباره تعامل رئیسجمهور با مجلس برای چینش همکارانش در کابینه یادآور شد: بهطور عرفی رئیسجمهور در ادوار مختلف برای حفظ رابطه تعاملی خود با مجلس پیرامون کابینه با روسای فراکسیونها و افراد شاخص مجلس از جمله رئیس گفتوگو میکند اما این گفتوگو به معنای تحمیل نظر مجلس به رئیسجمهور نیست. رئیسجمهور در یک فرایند روشن و شفاف رای مردم را کسب کرده و حالا باید بر اساس مطالبات مردم همکاران خود را از میان کسانی انتخاب کند که بیشترین باور را به راه و وعدههای او داشته باشند. بنابراین نگاه مجلس نیز به این موضوع باید نگاه تعاملی باشد نه اینکه فکر کنیم ما محق هستیم برای رئیس جمهور تعیین تکلیف کنیم.
سعیدی با تاکید بر اینکه «مطالبات و پیام رای مردم روشن است» گفت: مردم راهی را در 29 اردیبهشت انتخاب کردهاند و انتظار دارند کابینه دوازدهم متشکل از افرادی باشد که بتوانند دولت را در رسیدن به اهداف همان راه کمک کنند.
گفتنی است مراسم تحلیف حسن روحانی رئیسجمهوری قرار است، روز شنبه 14 مردادماه در مجلس شورای اسلامی برگزار شود و پس از مراسم تحلیف رئیسجمهوری اعضای دولت دوازدهم را به مجلس برای اخذ رای اعتماد معرفی میکند