کابینه‌ای کارآمد اما مسن
کد خبر: ۸۵۸۸
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۴ - ۱۹ تير ۱۳۹۶
بررسی عملکرد وزاری دولت یازدهم در گفت‌وگو با فعالان سیاسی؛

کابینه‌ای کارآمد اما مسن

کمتر از یک ماه به عمر دولت یازدهم باقی مانده است. دولتی که با شعار اعتدال، تغییر شرایط کسب و کار و بهبود زندگی، اعتماد عمومی را کسب کرد. وزرای دولت یازدهم برای محسوس شدن این تغییرات در حوزه‌های مختلف تلاش‌های بسیاری کردند.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
کمتر از یک ماه به عمر دولت یازدهم باقی مانده است. دولتی که با شعار اعتدال، تغییر شرایط کسب و کار و بهبود زندگی، اعتماد عمومی را کسب کرد. وزرای دولت یازدهم برای محسوس شدن این تغییرات در حوزه‌های مختلف تلاش‌های بسیاری کردند. برخی از وزرا به چهره‌ای محبوب و مردمی تبدیل شدند. عملکرد برخی از وزرا نیز به نسبت دیگر وزرا ضعیف بود. خلیل موحد، از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب استان بوشهر در گفت‌وگو با بامداد جنوب گفت: داوری منصفانه درباره‌ عملکرد افراد و درباره‌ کارنامه‌ی وزرای دولت حسن روحانی نیازمند اطلاعات کافی و دقیق و همچنین معیارهای مشخص و تعریف شده و کارشناسی است از سوی دیگر باید نقش علل مثبت و منفی بیرونی را نیز در کامیابی و یا ناکامی برون‌داده‌های وزیران لحاظ کرد.

موحد با بیان این‌که عموم وزرای دولت روحانی هم در ایده و هم در عمل نسبت به اسلاف خود در دولت‌های نهم و دهم، وضعیت بهتری دارند، گفت: برخی نیز مانند محمد‌جواد ظریف، وزیر امور خارجه، سید‌حسن قاضی‌زاده، وزیر بهداشت، بیژن زنگنه، وزیر نفت و سید محمود علوی وزبر اطلاعات، با توجه به ساختار قدرت در ایران، در مجموع با وزرای دولت پیشین فاصله‌ی معناداری دارند، گرچه هنوز در برخی ار وزارت خانه‌های یاد شده، احترام به آزادی، عدالت و حقوق بشر نهادینه نشده است. برای مثال ظریف در یک مصاحبه‌ وجود زندانیان سیاسی عقیدتی را انکار کرد و گویا در ساختار تشکیلاتی وزارت خارجه و کاهش هزینه‌های مالی درون و برون مرزی این وزارت خانه نیز تغییری رو به جلو رخ نداده است. یا زنگنه در دفاع از حقوق کارگران شرکت‌های غیردولتی مجری در پارس‌جنوبی، کوشش چندانی به خرج نداده و چشم بر استثمار کارگران این شرکت‌ها بسته است. و یا به گفته‌ی علی یونسی وزیر اسبق اطلاعات، این وزارت خانه هنوز در کنترل کامل دولت نیست (نقل به مضمون ) اما وزرای مذکور در مجموع نسبت به سایر وزیران عملکرد بهتری داشته‌اند.

موحد در ادامه تصریح کرد: علی ربیعی وزیر رفاه و کار هنوز برای بازگشایی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران و  نیز ثبت انجمن صنفی روزنامه‌نگاران تهران کاری انجام نداده و در جلوگیری از شلاق خوردن کارگران ناکام بوده است و از این منظر رویکردی قابل نقد دارد. 
این فعال سیاسی در ادامه به ارزیابی عملکرد وزارت ارشاد پرداخت و گفت: متاسفانه در وزارت ارشاد هنوز، به‌رغم گشایش فراوان در مقایسه سال‌های 84-92، سانسور کم و بیش برقرار است و برخی کتاب‌ها مانند« کلنل» محمود دولت آبادی اجازه انتشار نیافته‌اند، برگزاری کنسرت در برخی شهرها نیز زیر فشار برخی نیروهای ضد کنسرت انجام نمی‌شود. برخی فیلم‌ها همچنان در محاق عدم اکران به‌سر می‌برند. محمد فرهادی که پیشینه‌ اصلاح طلبی نیز دارد، به‌عنوان وزیر علوم عملکرد منفعلانه‌ای در برابر گروه‌های فشار در درون دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی داشته است.

موحد در ادامه عملکرد وزارت اقتصاد را مثبت ارزیابی کرد و گفت: در دوران وزارت علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد، گرچه تورم کاهش یافته و رشد اقتصادی روندی مثبت گرفته است. با این حال او و بانک مرکزی در رویارویی با موسسات مالی غیر مجاز و خصولتی‌های قدرت مدار کامیاب نبوده‌اند.
این فعال سیاسی عملکرد وزیر کشور را هم ضعیف دانست و تاکید کرد: عبدالرضا رحمانی‌فضلی در استاندارهای کافی برای پیشبرد تفکرات و وعده‌های رئیس‌جمهور ظاهر نشده است. 
اصولگرایان نیز برخی از وزرا را پرکار و برخی را کم کار می‌دانند.
محمد حیدری از فعالان سیاسی اصولگرای استان بوشهر در گفت‌وگو با بامداد جنوب در خصوص عملکرد وزرای دولت یازدهم گفت: به‌طور کلی می‌توان گفت نقطه قوت کابینه همان نقطه ضعف آن است. کابینه‌ای که از نظر تجربه و تخصص نمره قابل قبولی دارد اما سن بالای وزرای آن یک ایراد جدی به حساب می‌آید. قادتا در کنار تجربه باید نیروی محرکه جوان حضور داشته باشد تا بتواند بدنه سنگین دولت را با سرعت بیشتری رو به جلو حرکت دهد.
به گفته حیدری، عملکرد وزرا در کابینه متفاوت است. برخی وزرا پرکار و برخی کم‌کار و برخی پرحاشیه و برخی بی‌حاشیه.

این فعال سیاسی اصولگرا نقش وزیر امورخارجه در دولت یازدهم را پررنگ دانست و گفت: محمدجواد ظریف وزیر پرکاری است که تحرکات بین‌المللی‌اش موافقان و مخالفان بسیاری در داخل کشور داشته و دارد. دیپلماسی عمومی دکتر ظریف حتی قبل از تصدی وزارت همواره مورد توجه رسانه‌ها بوده و این نقطه قوت وی به حساب می‌آید اما نحوه عملکرد وی در مذاکرات باعث شده تا هم منتقدان و هم موافقان وزیر این نقطه مثبت را نبینند.
وی تاکید کرد: البته بنده نقدی به شیوه عملکرد دکتر ظریف ندارم و بیشتر نقدم به نوع نگاه ایشان به روابط بین‌الملل و کشورهای دیگر است.

حیدری در ادامه تصریح کرد: دومین وزیر پر نقش دولت را می‌توان وزیر نفت دانست. جایی که بیژن زنگنه با کوله باری از تجربه بر کرسی آن تکیه زده. قاعدتا شکی نیست که عملکرد این وزیر در عرصه فروش نفت و ارتباط با سرمایه گذاران خارجی از طریق جاده‌ای صورت گرفته که دکتر ظریف و تیمش آن را صاف کرده اما به هرحال سیاست‌گذاری این بخش بر عهده وزیر با تجربه دولت است. درست در جایی که هواداران دولت قرادادهای نفتی با خارجیان را نقطه قوت این وزارتخانه می‌دانند، منتقدان دولت وابستگی به خارجیان را نافی استقلال می‌دانند و بر روی توانمندی داخلی تاکید دارند که با توجه به تجربه کم شرکت‌های داخلی زیاد منطقی به‌نظر نمی‌رسد اما باید توجه داشت که که بستن قرارداهای طولانی مدت با شرکت‌هایی که سابقه بد عهدی دارند نیز یک نقد جدی است.

وی در ادامه به عملکرد وزیر بهداشت اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم وزیر سومی نام ببریم قطعا باید اسم دکتر هاشمی را ببریم. وزیری که بسیار پرکار است و طرح بزرگ تحول سلامت را در کشور کلید زد اما به‌دلیل عدم تامین منابع، طرح با انتقاد شدید برخی متخصصان و حتی اعضای کابینه مواجه شد. موافقان طرح به کاهش هزینه‌ها اشاره می‌کنند و منتقدان بر روی ورشکستگی بیمه‌ها و بیمارستان‌ها و حقوق‌های نجومی پزشکان دست گذاشته‌اند.
حیدری در ادامه با تاکید بر این‌که نقد حق شهروندان است، گفت: دولتمردان باید بدانند نقد حق مردم است و برخی از رفتارهای وزرا مانند آخوندی با خبرنگاران یا برخوردهای متعدد وزیر بهداشت با منتقدان اصلا در شان دولت جمهوری اسلامی نیست. از طرفی منتقدان نیر باید بدانند این اشخاص وزرای جمهوری اسلامی ایران و فرزندان همین مرزبوم هستند و خطاب قرار دادن آنها با القابی همچون خائن، سازشگر و ... بر خلاف مشی و نظر رهبری بوده و خیانت واقعی همین تضعیف کشور است


نظرات بینندگان