
بامدادجنوب- جواد شکریان:
راهآهن، واژهای است که در بوشهر فراز و نشیبهای زیادی را طی کرده و هر چندوقت یکبار با وعده مسوولی استانی بر سر زبان میافتد و پس از مدت کوتاهی با مصاحبه یک مسوول عالیرتبه کشوری از زبان میافتد. با یک جستوجوی ساده در سایتهای خبری استان، میتوانید خیل مصاحبههای مسوولان ارشد استان و برخی مسوولان دولتی را ببینید که در طی سالهای گذشته بارها از توافق برای دریافت فاینانس و ورود قریبالوقوع قطار به بوشهر خبر دادهاند تا دهان منتقدان را ببندند اما پس از مدت کوتاهی خبرشان تکذیب میشود. آخرین بار هم همین ماه گذشته بود که خبری از ورود قطار به بوشهر خبر دادند و گفتند که توافقاتی با چند شرکت برای تامین فاینانس آن شکل گرفته است. با این حال، هر زمان که یک مسوول کشوری با جدیت در خصوص مسائل کشور صحبت کرده و از ریلکشی بهعنوان برنامههای در دست اجرا و آتی دولت نام میبرد، هیچگاه نامی از بوشهر به میان نمیآید تا شائبه بازیچه بودن بوشهر در مصاحبههای قبلی برخی آقایان قوت گیرد.
در همین حال، روز گذشته سخنگوی دولت در نشست خبری خود با خبرنگاران، به موضوعات مهمی اشاره کرد که یکی از این موارد، مژده آقای سخنگو به مردم شمال و غرب کشور برای ورود ریل و خط آهن به این استانها بود.
محمدباقر نوبخت در این نشست با بیان اینکه انشاءالله تا یک ماه آینده قطار به کرمانشاه و و ارومیه خواهد رفت، ادامه داد: تا چند ماه آینده قطار از قزوین به رشت و از میانه به تبریز میرود. این طرحها، پولهای زیادی میخواهد که با استفاده از اسناد خزانه تامین اعتبار میشود. برای مثال، مسیر قطار قزوین به رشت، بیش از آنکه ریلها را به زمین بگذاریم یا باید از تونلهای بزرگ عبور دهیم یا روی پلها مستقر کنیم تا جایی که در یک قطعه، هفت دهنه پل باید ساخته شود که یک شرکت در خوزستان، پول نقد برای تامین قابهای فلزی این پلها دریافت کرد.
بهگفته وی، مدیریت شرکت اُکسین بهدلیل پرونده سه هزار میلیارد تومانی در اختیار دادستانی است، زیرا این شرکت قادر به تامین قابهای فلزی در موعد مقرر نبود. وزارت راه به قوه قضائیه شکایت کرد و پیگیریها در حال انجام است. ضمن اینکه همه مسیر راهآهن قزوین به رشت انجام شده و تنها سه کیلومتر آن همچنان در دست انجام است و امیدواریم در سال ۹۶، پنج مرکز استان به راهآهن متصل میشود.
نوبخت: طرح سه فوریت برای توقف توتال لازم نیست
سخنگوی دولت در بخش دیگری از سخنان روز گذشته خود، به برخی ناملایمتیها در خصوص تلاش دولت برای عقد قرارداد با توتال اشاره کرد و افزود: طرح سه فوریت برای توقف توتال لازم نیست، اگر این قرارداد خلاف قانون است نمایندگان مدارک خود را به قوه قضائیه بدهند زیرا در قرارداد توتال هیچ امر محرمانهای برای نمایندگان وجود ندارد.
محمدباقر نوبخت در واکنش به طرح «الزام دولت به رعایت مصالح و منافع ملی در قراردادهای نفتی و گازی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی (IPC)» که با قید سه فوریت از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تهیه شده است، گفت: این قرارداد همه مراحل قانونی را طی کرد. برای نمایندگان مجلس هیچ چیزی محرمانه نیست. میتوانند از ابزارهای نظارتی خود استفاده کنند. حق تحقیق و تفحص دارند. هر جایی فکر کرده اند کار خلاف قانونی صورت گرفت، هم به دستگاه های نظارتی دیگر در قوه قضائیه مانند دیوان عدالت اداری، سازمان بازرسی کل کشور، حتی به دیوان محاسبات، یا سازمان حسابرسی و وزارت اطلاعات گزارش کنند. اگر نمایندگان اطلاعاتی دارند به دستگاه های نظارتی بدهند یا اگر اسنادی دارند تقدیم قوه قضائیه کنند.
این مقام مسوول در واکنش به اظهارات یک نماینده مجلس درباره لغو قرارداد توتال گفت: حق یک نماینده است که طرح سه فوریتی برای لغو قرارداد ارائه دهد. همین دوست محترم که عضو کمیسیون برنامه و بودجه بود، تصویب کرد ۶۵ میلیارد دلار از خارجیها، سرمایه جذب کنید. خبرنگاران به این دوست محترم، ماده ۴ قانون برنامه ششم را ارجاع دهند که به دولت دستور داده شده با خارجیها شریک شوید. البته حرف مفت که مالیات ندارد، ولی اینکه همیشه چوب لای چرخ بگذاریم، کار پیش نمیرود. بهتر است سریعا به قوه قضائیه بروند و مدارک و اطلاعات خود را ارائه دهند. مردم به وقتش با این اشخاص تسویه حساب کردند و خواهش میکنم آزموده را دوباره نیازمایید. بارها مقام معظم رهبری فرمودند این مناقشات را کنار بگذارید و به خدمت به مردم بپردازید.
بهگفته نوبخت، یک نماینده یا دو یا سه نماینده، همه مجلس نیستند. مجلس، ترکیبی است که همیشه در کنار دولت و کمک کار ما بوده است. بنده ۴ دوره در مجلس بودم و انتهای طرحهای ۳ فوریتی را بارها دیدهام. این نمایندگان محترم اقلیتهایی هستند که تصور میکنند اینطوری خدمت میکنند. این خدمت نیست، مانع برای توسعه کشور است. ترکیب مجلس، منطقی، قابل دفاع و احترام است. ما معتقدیم رسانههای مستقل و مردمی بهترین وسیله انتقال اطلاعات درست به مردم است. رسانهها میتوانند هفته ای یک بار سوالات مردم را بپرسند و ما ملزم به پاسخگویی هستیم.
وی گزارش کوتاهی درباره خرید تضمینی گندم ارائه کرد و گفت: تا ۱۸ تیرماه ۹۶، بالغ بر پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم به ارزش ۷هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان از کشاورزان خریداری شد. از این مبلغ، تاکنون چهار هزار و ۳۶۰ میلیارد تومان پرداخت نقدی شده است و سه هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در دست پرداخت است.
نوبخت در ادامه با بیان اینکه برای افزایش تولید و اشتغال نیز تا ۱۹ تیر ۱۳۹۶ بالغ بر ۱۷ هزار و ۸۲۶ میلیارد تومان تسهیلات به ۲۵ هزار و ۳۹۰ بنگاه کوچک و متوسط پرداخت شده است، در خصوص تاکسیهای فرسوده گفت: برای جایگزینی تاکسیهای نو با فرسوده تاکنون ۵۱ هزار و ۳۰۱ دستگاه خودروی جدید تحویل رانندگان شده است. پیشبینی میکنیم در سال جاری ۳۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبارات به طرحهای عمرانی اختصاص داده شود. پارسال هم پیشبینی ما ۳۷ هزار میلیارد تومان بود که ۴۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شد. نخستین تخصیص امسال ۱۶۰۰ میلیارد تومان بود که هزار و 44 میلیارد تومان آن پرداخت شد. همچنین پرداخت به صورت اسناد مالی در کنار پرداخت نقدی انجام میشود. همچنین 9 هزار و 500 میلیارد تومان هم از اسناد خزانه آماده شده است تا در اختیار پیمانکاران طرحهای عمرانی قرار گیرد. هفت هزار و 500 میلیارد تومان از این میزان به طرحهای ملی مانند راهآهن کرمانشاه اختصاص داده میشود. همچنین دو هزار و 500 میلیارد تومان به طرحهای خزانه داده میشود. این بخش از بودجه در اختیار شورای برنامه و بودجه استان قرار میگیرد و آنها درباره محل خرج آن تصمیمگیری میکنند.
برنامه رشد 8 درصدی اقتصاد و اشتغال سالانه 950 هزار شغل
سخنگوی دولت در پاسخ به منتقدانی که اجرا نشدن برنامه ششم را بازگو میکنند، گفت: این روزها میشنویم که گفته میشود دولت قانون برنامه ششم را ابلاغ نمیکند و فعلا کشور بدون برنامه است. در پاسخ باید گفت هم در تهیه و هم در رسیدگی برنامه، نوآوریهایی انجام شده است. برای ۳۰ موضوع بخشی و ۱۴ موضوع فرابخشی در طی سالهای برنامه تا سال ۱۴۰۰ اولویتها را تعیین کردیم. برخی کارها هم روزمره است. ما برنامه را فقط محدود کردهایم برای مجوزهایی که لازم است از مجلس گرفته شود. دولت در ۳۰ موضوع بخشی و ۱۴ موضوع فرابخشی بهطور کامل به مجلس اطلاعرسانی کرده است. البته مجلس انتظار داشت ما مجموعه بزرگی تبصره و ماده ببریم و مجوز بگیریم. اینها را در سالهای قبل، مجوز گرفته بودیم. ما برای انجام پنج کار درشت و مهم در طول برنامه ششم از مجلس مجوز گرفتیم، رسیدگی به وضعیت آب و محیط زیست، ساماندهی فعالیتهای دانشبنیان، گردشگری و حمل و نقل ریلی، تامین مالی برای ایجاد رشد هشت درصدی و ایجاد سالانه ۹۵۰ هزار فرصت شغلی و تکرقمی کردن نرخ بیکاری و مانند آن برای مجلس مشخص شده است. همچنین قرار شد به منطقه مکران (سواحل جنوبی ایران) بیش از سایر جاها توجه کنیم. رشد ۸ درصدی در برنامه را پیش بینی کردهایم که سالانه ۷۷۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز دارد که آن هم مستلزم جذب ۶۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی است. از سوی دیگر مجلس، کلی هزینه برای دولت تراشید. ما به مجلس معترض بودیم. از نظر ما خدمت به مردم، صرفهجویی در بودجه جاری و سرمایهگذاری در بخش عمرانی بود. ما اعتراضمان را به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت ابلاغ کردیم. با این حال، رئیس مجلس، برنامه ششم توسعه را ابلاغ کردهاند. الان برنامه ششم به همه دستگاهها ابلاغ شده و عدهای نباید بی جهت بگویند رئیسجمهور باید برنامه را ابلاغ کند. رئیس مجلس این ابلاغ را صورت داده و برنامه ششم تبدیل به قانون شده است.
نوبخت با اشاره به اینکه دولت در حال اجرای برنامه ششم توسعه است، گفت: برای اجرائی شدن برنامه توسعه، باید بُرشهای یکساله که در قالب بودجه سنواتی کشور نوشته می شود، تدوین و اجرائی شود. بودجه سال ۹۶ دقیقا بر اساس برنامه ششم توسعه تهیه شده است. مورد به مورد موادی از قانون برنامه قابل ذکر است که هم اکنون در حال اجرای آن هستیم. ۴۴ مورد از مواد برنامه ششم که در بودجه ۹۶ آمده احصا شده و مشخص است. برنامه را ما تهیه کردهایم و باید به رشد هشت درصدی برسیم. برخی از مواد اضافه شده به برنامه، هزینهها را افزایش میداد و سرعت کار را کند میکرد که ما با این بخشها مخالف هستیم. از سوی دیگر ببینید برنامه پنجم که هزار و ۱۵۰ حکم داشت، چند درصد اجرا شد؟ کدام یک از سروران ارجمند که پس از 5/3 ماه از تدوین برنامه، اعتراض می کنند که برنامه چه شد، در دولتهای قبل، پیگیر اجرای برنامه شدهاند؟ ظاهرا از دولت قبل قطع امید کرده بودند که برای پیگیری برنامه توسعه پنجم، اقدامی نمیکردند. به هر حال ما قصد اجرای برنامه را داریم و نسبت به هیچ حکم قانونی بیتوجهی نمیکنیم.