
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
«طنز» یکی از ژانرهایی است که تئاتر به کمک آن میتواند بسیاری از واقعیتها، دردها، دغدغهها، مصائب و... را به نمایش بگذارد. قالبی که پشت خندههایی از عمق وجود، دردی پنهان را آشکار میکند؛ دردی که سعی در پوشاندن آن میشود و شاید هیچ چیزی چون طنز نتواند عریانی آن را به رخ بکشد. این ژانر یکی از محبوبترین ژانرهای نمایشی در ایران است که عموما با استقبال چشمگیری روبهرو میشود.
استان بوشهر در حال حاضر یکی از استانهای پیشتاز در هنر تئاتر است و کارگردانان این خطه همواره با تولید آثار باکیفیت و پرمحتوا میکوشند تا همچون همتایان خود در سراسر کشور توانمندیهای خود را اثبات کنند. خوشبختانه در این چند سال اخیر شاهد حضور گروههای نمایشی متعددی از استان در جشنوارههای معتبر ملی و بینالمللی هستیم و عموما از این جشنوارههای عنوانهایی را نیز به ارمغان میآورند. یکی از این کارگردانها شیما جوادپور، کارگردان صاحبایده و مطرح هماستانی است که با اثری بهنام «مجلس قربانی سنمار» نوشته بهرام بیضایی حضور در بخش بینالملل سی و چهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را تجربه کرده است. همچنین این کارگردان جوان و توانمند سال گذشته در نخستین جشنواره نمایشنامهخوانی «ارغنون» در بخش بهرام بیضایی مقام برتر این جشنواره را از آن خود کرد. وی که زاده سال 1359 در شیراز و دانشآموخته ادبیات نمایشی (کارشناسی ارشد) است، تاکنون عناوینی متعددی را در بخشهای مختلف در جشنوارههای استانی و ملی کسب کرده است. جوادپور از سال 76 بهطور جدی فعالیت تئاتری خود را آغاز کرده است و در حال حاضر مدیریت آموزشگاه آزاد سینمایی «خانه هنر» را در بوشهر عهدهدار است. این بانوی هنرمند در این سالها در کنار کارگردانی آثار فاخر و برجسته، به شناسایی و پرورش استعداهای جوان نیز توجه ویژهای دارد و موفق شده بازیگران بااستعدادی را به تئاتر بوشهر معرفی کند.
جوادپور از جمله کارگردانهایی است که آگاهانه متنی را انتخاب میکند و جسورانه بدون اینکه شیرازه و اصالت متن را بهم بریزد، تغییراتی متناسب با فرهنگ بومی بجنوب در آن ایجاد میکند و همین مساله به جذابیت اجرا میافزاید. وی در این سالها توانایی و استعداد خود را در تولید آثار موفق در هر ژانری به رخ کشیده است. این کارگردان عموما برای جشنوارههای استانی، ملی و بینالمللی با یک کار تاریخی و فاخر ظاهر میشود. او در این سالها با تولید آثار باکیفیت به ارتقای سطح کیفی تئاتر بوشهر افزوده است و همین مساله باعث شده حتی مخاطب عموم نیز فرق کار باکیفیت را با یک کار وکیفیت و ضعیف را تشخیص بدهد، در نتیجه توقع مخاطب بالا رفته است.
این کارگردان تاکنون تولید آثاری نظیر «شهر خدا»، «لیوا»، «بوشهر، روزگار نو»، «عمارت حاجرئیس»، «شرک و اژدهای قلعه پفکی»، «کاندیدای خورده شدن»، «مجلس قربانی سنمار»، «هشتمین سفر سندباد»، «گربه و موش»، «هشتمین سفر سندباد» و... را در کارنامه هنری خود دارد. شیما جوادپور برای تابستان امسال نیز یک اثر بسیار شاد و دیدنی بهنام «کلهپوکها» نوشته نیل سایمون را کارگردانی کرده است و درست در روزهایی که شرجی هوا کلافهکننده است، این اثر را در پلاتوی ایرج صغیری در تئاتر شهر بوشهر تا 30 تیرماه هر شب ساعت 8 به روی صحنه میبرد تا با نشاندن لبخند بر لب مخاطبانی که در این فصل سال (بهدلیل گرما) از کمترین تفریح برخوردار هستند، برای لحظاتی اوقات فراغت آنها را پر کند. «کلهپوکها» نمایشی از جنس طنزی قابل لمس و شیرین است که در ورای خندیدنهای باصدا، درد جهلی را به رخ مخاطب میکشد که انتخاب و تلقین خود فرد است. از نقاط قابل توجه در خصوص این اثر میتوان به بازی روان و قوی بازیگران، متن قوی، تاثیرپذیری از گویشهای بومی جنوب، دکور زیبا و متناسب با فضای قصه و... اشاره کرد. در این نمایش که به همت گروه نمایش «گلینا» و با همکاری آموزشگاه آزاد سینمایی «خانه هنر» تولید شده است، بازیگرانی نظیر گلناز نیسنی، سهیل عرب، حسين ابنرومي، آيدا شيرالي، مونا تجاره، داود باقريان، راحله حسينيزاده، خاطره حسيني، زهرا صادقيزاده و قاسم رشيدي به نقشآفرینی میپردازند. دیگر عوامل نمایش «کلهپوکها» عبارتند از: محمد سيفزاده (نورپرداز)، سجاد بهادري (موسيقي)، سهيل عرب (طراح صحنه)، حسين ابنرومي (اجراي دكور)، مهدي مكاريان و گلناز نيسني (گريم)، سروش جليلي (عكاس) و موسسه حامي هنر نارنجي (تهيهكننده). پس از تماشای این نمایش شاد، گفتوگویی را با شیما جوادپور، کارگردان این اثر انجام دادیم که در ادامه میآید.
نمایش «کلهپوکها» راویتکننده چه قصهای است؟
نمايش «كلهپوكها» در دهكدهاي در اوكراين قرن نوردهم ميگذرد، نفريني دويست ساله دامنگير اين دهكده شده كه تمام افراد آن كلهپوك شدهاند. معلمي به دهكده ميآيد او تنها بيست و چهار ساعت فرصت دارد كه اين نفرين را باطل كند وگرنه خودش هم مثل اهالي دهكده كله پوك ميشود و... .
چگونه شد که این بار یک نمایشنامه خارجی را برای کارتان انتخاب کردید؟
در ابتدا قرار نبود يك متن خارجي را انتخاب کنم اما وقتی اين اثر نمايشي را مطالعه كردم، متوجه شدم موضوع ميتواند براي مخاطب امروز جذابيت داشته باشد، ديگر اينكه هميشه در تلاش براي معرفي آثار نمايشي جديد و نمايشنويسان روز دنيا به مخاطب عموم هستم.
مهمترین پیام نمایش «کلهپوکها» چیست؟
بزرگترين پيام نمايش «كلهپوكها» شايد اين باشد كه ما انسانها تا وقتي خودمان اجازه ندهيم، دچار هيچ گرفتاري نميشويم و اگر هم به اين شرايط دچار شديم، تنها عشق و نيروها و حسهاي پاك انساني است که نجاتبخش است.
آیا با این نمایش در جشنواره فجر امسال حضور مییابید؟
خیر. براي جشنواره تئاتر استاني به اميد خدا در حال تمرین نمايشی به نام «رئيس» در مورد شهادت رئيسعلي دلواري آزاديخواه قيام جنوب هستيم.
تابستان فصلی است که گرما بهخصوص در جنوب کلافهکننده است و شما هر بار در این فصل یک کار طنز را روی صحنه میبرید. بهنظر شما چقدر تولید آثار اینچنینی حال مخاطب را خوب میکند؟
اساسا يكي از وجوه هنرهاي نمايشي وجه سرگرمكنندگی آن است. بنابراين جداي از تمام رسالتي كه يك هنرمند ميبايست با ارائه يك اثر نمايشي به جامعه ادا كند، در نظر داشتن فضاي جامعه و تناسب اثر هنري با آن فضا ضروري است. پس با وجود تمام روزمرگيها و آشفتگيهاي موجود اجتماعي شايد ارائه يك نمايش كمدي (كه در بطن خود نقدي بر روزمرگيهاي زندگي اجتماعي دارد) بتواند نقش تاثيرگذاري را در شرايط موجود ايفا كند.
در این اثر دوباره شاهد بازی بازیگرانی بودیم که نخستین اجرای خود را تجربه میکنند. به نظر شما اعتماد به این بازیگران چقدر به ایجاد انگیزه در آنها برای ادامه فعالیت منجر میشود؟
گروه نمايش «گلينا» بر اساس آموزش و با هدف پرورش استعدادهاي جوان و علاقهمند به هنر تئاتر شرايطي را فراهم ميآود تا پس از يك دوره مشخص تمرين، هنرجويان با اجراي نمايش براي عموم بتوانند هنر بازيگري خود را عرضه كنند، پس از اين تجربه هنرجويان با استعداد گزينش ميشوند و در پروژهاي بعدي گروه نيز شركت خواهند داشت.
یکی از ویژگیهای کارگردانی شما این است که در متنها در نهایت امانتداری تغییرات محسوسی را متناسب با فرهنگ بومی ایجاد میکنید، این مساله چقدر به جذابیت کار و انتقال بهتر پیام به مخاطب کمک میکند؟
با توجه به اينكه اين نمايش ترجمه يك نمايشنامه خارجي است و معمولا در سنت ترجمه آن گونه كه بايد حق مطلب به درستي بيان نميشود، براي نزديكتر شدن بيشتر تماشاچي با نمايش، گاهي از ادبياتي كه مربوط به اقليم و بوم خودمان است، به منظور القای بهتر حس يك بازيگر و موقعيت موجود در صحنه استفاده میکنیم و فکر میکنم همین مساله موجب جذابیت اثر میشود و مخاطب بهتر با اثر ارتباط برقرار میکند.
چرا مخاطبان بوشهری بیشتر از کار طنز استقبال میکند؟
البته نمايشهاي شاديآور نهتنها در بوشهر، بلكه در ساير نقاط كشورمان با استقبال خوب مخاطب روبهرو ميشود. شايد بهخاطر كمبود فضاهاي تفريحي در بوشهر يا كمبود برنامههایی باشد كه شادي مخاطب را همراه داشته باشد و همچنین آموزنده هم باشند، خانوادهاي بوشهري از اين نوع نمايشها استقبال بیشتر و بهتری دارند.
شما در کنار کارگردانی، به شناسایی استعدادهای جوان هم توجه دارید، این مساله چه کمکی به تئاتر میکند؟
اصولا يكي از اهداف كاريام در كنار كارگرداني و روي صحنه بردن يك اثر نمايشي، آموزش استعدادهاي جوان و انتقال دانش و تجربه به نسل بعد بوده و هست. دوستاني كه در گذر زمان فراز و نشيبها، سختيها و ناملايمات اين رشته را با صبوري سپری ميكنند در نهايت به نتيجه مطلوب دست خواهند يافت. بنابراین اعتماد به بازيگران جوان و ايجاد انگيزه در آنها و فراهم كردن فرصت اجراي نمايش براي علاقهمندان به اين هنر اين امكان را به آنها ميدهد كه آگاهانه و با توجه به توانمندیهایشان حرفه خود را در آينده انتخاب کنند. بسياري از جوانان در موسيقي نمايش يا در نورپردازي يا طراحي صحنه و اجراي دكور، طراحي لباس، گريم، عكاسي تئاتر و ساير رشتههاي مرتبط با هنرهاي نمايشي مستعد هستند كه بسیاری از آنها در همین رشتهها در آينده به فعاليت خود ادامه ميدهند تا جایی که بعضي از آنها رشته دانشگاهي خود را تئاتر انتخاب ميكنند و به شكل حرفهاي آن میپردازند.
یادآوری میشود، نمایش کمدی «کلهپوکها» نوشته نیل سایمون و کارگردانی شیما جوادپور از بیستم تا سیام تیرماه هر شب ساعت 8 در پلاتوی ایرج صغیری به روی صحنه میرود.