
موضوع بیآبی واقعا جدی است و متاسفانه بوشهر جزء استانهایی است که در این زمینه زیر خط قرمز قرار داررد. در همین حال انتظار میرود که مسوولان این مساله را بسیار جدی بگیرند و مجموعه تحت مدیریت خود را بهگونهای هدایت کنند که نهتنها در مصرف آب صرفهجویی کنند، بلکه برای مردم الگو باشند. با این حال، مسوولیت برخی سازمانها در زمینه کمآبی و صرفهجویی در مصرف آب، بسیار سنگینتر از دیگر سازمانهاست. یکی از این سازمانها و شاید میتوان گفت مهمترین آنها، سازمان جهاد کشاورزی است. همانگونه که در گزارشهای پیشین هم نوشتیم، تحقیقات نشان داده که بیش از 90 درصد آب مصرفی کشور در بخشهای کشاورزی است.
هماکنون افراد زیادی به اشتغال در زمینهای کشاورزی استان مشغول هستند که البته بسیاری از آنها بوشهری نیستند و از استانهای دیگر مانند اصفهان به بوشهر میآیند، زمین اجاره میکنند و در آن صیفیجات میکارند؛ صیفیجاتی که بیشترین مصرف آب را لازم دارند ودر واقع به کشت آب معروف هستند. این موضوع سبب شده تا آب بوشهر روز به روز کم و کمتر میشود تا جایی که دولت و مسوولان حتی برای تامین آب شرب آیندگان نیز در مضیقه بوده و نگران باشند. تصور اینکه بسیاری از مردم بوشهر در سالهای نهچندان دور، این دیار را که خاکش سالیان زیادی محل زاد و ولد آبا و اجدادشان بوده را بهخاطر بیآبی ترک کنند، بسیار ناراحتکننده است اما دور از ذهن نیست. با نگاهی به این مساله، حتی شاید کارشناسان باید بنشینند و تصمیم بگیرند که آیا عاقلانه است حتی یک هکتار از زمینهای بوشهر، زیر کشت آبی برود یا خیر؟ آیا لازم است تا دولت محدودیتهایی را برای کشاورزان هماستانی وضع کند؟ البته در این زمینه دولت میتواند محدودیتهای زیادی را وضع کند تا آب بوشهر به آسانی هدر نرود و آیندگان نیز از آن استفاده کنند. حداقل میتوان اجاره دادن زمینهای کشاورزی استان به کشاورزان و تاجران دیگر استانها را ممنوع اعلام کرده و با وضع جریمههای سنگین از آن جلوگیری کنند. یا اینکه ضمن ایجاد رونق در کاشت گلخانهای و آبیاری قطرهای، اجازه کشت به زمینهای آبی سنتی ندهند و... .
با این حال در بیشتر سالهای اخیر، بهعلت وجود خشکسالیهای پیاپی و نبود بارشهای مناسب جوی، تمایل کشاورزان به سمت کشت زمینها بهصورت آبی بیشتر شده است تا خطر بیآبی و قطعیهای مکرر در آب آشامیدنی شهری روز به روز بیشتر شود. این تمایل کشاورزان به کشتهای آبی سبب شده تا بهگفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، امسال ۴۲ هزار هکتار اراضی استان به محصولات آبی مانند کشت هندوانه، گلخانهای، گوجهفرنگی و دیگر محصولات اختصاص مییابد.
محمدتقی منوچهری در جلسه بررسی مشکلات کشاورزان بوشهر با اشاره به اینکه تولید محصولات خارج از فصل یکی از ظرفیتهای استان بوشهر است، خاطرنشان کرد: درآمد محصولات خارج از فصل بسیار بهتر و مناسبتر از سایر محصولات است بهگونهای که ارزش افزودهای که ایجاد میکند، قدرت رقابت با محصولات دیگر کشورها در بازارها افزایش میدهد. کشاورزی در استان از جایگاه مهمی برخوردار است، تا جایی که بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بیشترین اشتغال در بوشهر در حوزه کشاورزی است.
این مقام مسوول با بیان اینکه تولید محصول گوجهفرنگی خارج از فصل کمترین نوسانات در بوشهر داشته است، خاطرنشان کرد: استانهای جنوبی کشور در سطح زیر کشت این محصول از دو هزار تا 14 هزار هکتار در نوسان بوده که این مهم در استان بوشهر وجود نداشته است. بوشهر در سالهای اخیر بیشتر درگیر خشکسالی بوده و کشاورزان این استان، ترسالی کمتری را مشاهده کردهاند بهگونهای که در 12 سال گذشته، 75 درصد سالها، کشاورزان استان با خشکسالی و 25 درصد با ترسالی مواجه بودهاند.
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه دشتهای استان بوشهر در وضعیت بحرانی قرار دارند، ادامه داد: در الگوی کشت، سازمان جهاد کشاورزی استان پیشبینیهایی کرده که زمینهای برای ارزش افزوده اقتصادی فراهم میکند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با بیان اینکه امسال در بخش کشت گوجهنگی خارج از فصل، الگوی کشتی از سوی این سازمان تعیین نشده است، تاکید کرد: سال گذشته با وجود تعیین الگوی کشت در استان که 12 هزار هکتار تعیین شده بود ولی بیش از این میزان به کشت گوجهفرنگی اختصاص یافت که باید کشاورزان این مهم را مورد توجه قرار دهند.
منوچهری در پایان با اشاره اینکه 42 هزار هکتار اراضی کشاورزی استان بوشهر به محصولات آبی اختصاص مییابد، تصریح کرد: پیشبینی میشود در سال جاری 42 هزار هکتار اراضی به محصولات آبی مانند کشت هندوانه، گلخانهای، گوجهفرنگی و دیگر محصولات اختصاص یابد.