امیدواری نخلداران به کوتاه شدن دست دلالان
کد خبر: ۸۶۷۱
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۴ - ۲۵ تير ۱۳۹۶
برداشت خارک و رطب از نخلستان‌های استان آغاز شد؛

امیدواری نخلداران به کوتاه شدن دست دلالان

کشاورزی در استان‌های جنوبی کشور که گرما در آنها بیداد می‌کند، سخت و طاقت‌فرساست. شاید بسیاری از مردم مناطق سردسیر کشور هرگز تصوری ندارند که برای به‌دست آمدن یک دانه خرما که کام آنها را شیرین می‌کند، چه زحمت‌هایی کشیده شده است اما...
بامدادجنوب- ابوذر راستین:
کشاورزی در استان‌های جنوبی کشور که گرما در آنها بیداد می‌کند، سخت و طاقت‌فرساست. شاید بسیاری از مردم مناطق سردسیر کشور هرگز تصوری ندارند که برای به‌دست آمدن یک دانه خرما که کام آنها را شیرین می‌کند، چه زحمت‌هایی کشیده شده است اما این زحمت‌ها برای کشاورزان خطه جنوب و به‌خصوص بوشهری‌ها آشنایی زیادی دارد و با گوشت و خونشان آمیخته شده است. کشاورزان هم‌استانی با بالا رفتن از نخل‌های چند متری در گرمای شدید بوشهر فعالیت‌های مربوط به تولید و پرورش خرما را انجام می‌دهند و با کار و تلاش خود در این گرمای سوزان بهترین محصول را روانه بازار مصرف می‌کنند. آبیاری خرما، کودپاشی، گرده‌افشانی، نگهداری خوشه‌های خرما، هرس نخل خرما که شامل هرس برگ، دمبرگ، خار، دم خوشه‌ها پس از برداشت می‌شود، برداشت خرما و... از جمله زحماتی است که این کشاورزان در فصول گرم سال برای برداشت خرما انجام می‌دهند.

در هر حال، این روزها شدت گرما و شرجی در بوشهر از همان اوایل صبح آغاز می‌شود و در بعضی از نقاط استان به بیش از ۵۰ درجه نیز می‌رسد و تا اوایل شب ادامه دارد، هرچند مدتی است که شب‌ها نیز آن‌قدر گرم شده که بسیاری از بوشهری‌ها ماندن در خانه و نشستن پای کولر را به تفریح و بیرون رفتن ترجیح می‌دهند. در همین حال، فصل برداشت رطب و خارک در استان به آرامی فرا رسیده و برخی از کشاورزان، نخستین مرحله از میوه نخلستان‌های خود را برداشت می‌کنند. البته همه‌ساله این برداشت‌ها به‌علت گرمای بیشتر هوا در شهرستان دشتستان زودتر از سایر مناطق استان آغاز می‌شود؛ بر همین اساس، امسال نیز برداشت نوبرانه خارک و رطب از منطقه آب‌شیرین دالکی آغاز شده است. بخش دالکی، در مجموع حدود 450 هزار اصله نخل را در خود جای داده که حدود پنج هزار اصله آن در منطقه آب شیرین این بخش است. از این نخل‌ها، همه‌ساله چیزی در حدود هزار و 800 تن رطب برداشت می‌شود که به بازارهای داخلی کشور نظیر استان‌های فارس، اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، تهران و... صادر می‌شود. 
با این حال، نخلداران این منطقه که زحمت زیادی برای برداشت محصولشان کشیده‌اند، با مشکلاتی نیز دست و پنجه نرم کرده و خواسته‌هایی نیز از مسوولان دارند. کشاورزان این منطقه خواستار تشکیل و راه‌اندازی تعاونی و صنف کشاورزان در منطقه برای فروش بهتر محصولاتشان شدند.

آنان می‌گویند: رطب نوبرانه منطقه دالکی با کیفیت خوب آن به‌دلیل نداشتن تعاونی و صنف کشاورزان در منطقه از سوی واسطه‌ها و دلالان با قیمت پایین خریداری می‌شود و آنان نیز با سه برابر قیمت آن را وارد بازار می‌کنند. باغداران با رنج و زحمت در این گرمای طاقت‌فرسا محصول را به بار می‌آورند ولی هیچ نفعی در فروش آن نصیبشان نمی‌شود و بیشتر نفع آن به جیب دلالان می‌رود. 
البته در سال‌های اخیر، وجود خوشه صنعتی خرما در استان راه‌اندازی شده تا در این مورد به کشاورزان استان کمک کند هرچند به‌نظر نمی‌رسد آن‌گونه که باید در ایجاد سودآوری برای نخلداران وکوتاه کردن دست دلالان موفق عمل کرده باشد. در هر حال، کشاورزان معنقد هستند که با وجود زحمت‌های فراوانی که برای محصول‌دهی نخل‌هایشان می‌کشند، مرحله فروش خرما از سخت‌ترین مراحل کاشت تا سودآوری آن است که امیدواریم با حمایت مسوولان و فراهم کردن شرایط لازم برای ارتباط مستقیم با خریدار، مشکل فروش محصولات نیز مرتفع شود.
154 هزار تن محصول از نخیلات استان برداشت می‌شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با بیان این‌که برداشت خارک و رطب به‌عنوان میوه‌های نوبرانه نخلستان‌های این استان آغاز و وارد بازار شده است، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال 154هزار تن محصول از نخیلات استان شامل خارک، رطب و خرما برداشت شود که این میزان برداشت در مقایسه با تولید سال گذشته بیش از دو هزار تن افزایش نشان می‌دهد. از این میزان برداشت محصول نخیلات استان، هفت هزار و 700 تن خارک، 42 تن رطب و مابقی خرما برداشت می‌شود.

به گزارش ایرنا، خسرو عمرانی با تاکید بر این‌که ارقام خارک موجود در بوشهر از نوع برهی، بریم، حاج باقری و قندی است، رطب استان از نوع کبکاب و خرما نیز از نوع کبکاب، زاهدی، خاصویی و شکر است، یادآور شد: بازارهای مصرف این محصول در خارج از کشور روسیه و آسیای میانه و در داخل نیز تهران، اصفهان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، مشهد و آذربایجان‌های شرقی و غربی است.
وی در پایان با بیان این‌که 34 هزار هکتار  از اراضی استان زیر کشت نخیلات هستند که از این میزان سه هزار و 300 هکتار نهال و مابقی نخیلات بارور هستند، افزود: برداشت خارک و رطب از نخیلات استان هر ساله از نیمه دوم تیرماه آغاز و تا شهریور ادامه دارد و از شهریور تا مهر‌ماه نیز برداشت خرما انجام می‌شود.

نظرات بینندگان