
بامدادجنوب- جواد شکریان:
«موسیقی» هنری است که در رگ و پی جامعه ایرانی ریشه دوانده است و هیچگاه نمیتوان آن را از مردم گرفت. این هنر همواره در طول تاریخ عبرتآموز ایران، فراز و نشیبهای فراوان به خود دیده است اما هیچچیزی نتوانسته آن را از حرکت بازدارد. هرچند در دولت تدبیر و امید حال موسیقی کمی بهتر از دولت نهم و دهم است اما شوربختانه در این دوره هم شاهد لغو کنسرتهای موسیقی در نقاط مختلف کشور هستیم که برای نمونه میتوان به لغو کنسرت «آواز پارسی؛ افسانه و مهر» حافظ و شهرام ناظری (شوالیه آواز ایران) در چند روز گذشته اشاره کرد. اتفاقهای اینچنینی در عرصه موسیقی ایران کم نبوده و نخواهد بود اما تمام این کملطفیها موجب نمیشود که اهالی موسیقی با ساز و آواز خود وداع کنند، آنها با عشق و امید همچنان ادامه میدهند... .
ایران سرزمینی است که ادبیات و موسیقی از زمانهای بسیار کهن در آن جایگاه ممتازی داشته است تا جایی که دربار شاهان محلی برای هنرنمایی شعرا و مطربان و نوازندگان بوده است، به گفته خشایار طیاری، استاد و نوازنده کمانچه: «شاهان ایرانی همواره برای نشان دادن شکوه و جبروت پادشاهی و شادی حکومتشان نگاه ویژهای به نوازندگان و مطربان داشتهاند، بهطوری که برای نخستین بار بهرام گور بهمنظور نمایش شکوه و طرب شاهانه خویش حدود 1400 مطرب و کولی را از هندوستان به ایران آورد و همین اتفاق در دوره شاه عباس دوم صفوی هم پیش آمده است». بر این اساس پی میبریم که همواره موسیقی در سیستم حکومتی ایران مورد توجه بوده است. بعدها شعرا همه به کمک شعر و موسیقی تصانیفی را خلق کردند که برای نمونه میتوان به عارف قزوینی، شاعر و مبارز سیاسی دوره مشروطه اشاره کرد که به کمک ادبیات و موسیقی تصانیف میهنی یا به قولی عاشقانه سروده است. همانگونه که مطلع هستید علیاکبر شیدا و عارف قزوینی از پیشگامان تصنیفسرایی در ایران بودهاند.
حال برگردیم به مبحث اصلی، با اندکی تامل در مییابیم که پس از انقلاب موسیقی نیز همچون ادبیات دستخوش تغییر و تحولات و از شکل کلاسیک خود خارج شد و شاخ و برگ فراوان پیدا کرد، بهطوری که امروز شاهد اشاعه انواع گوناگون موسیقی در جامعه در کنار موسیقی سنتی و اصیل هستیم. از آنجایی که نوگرایی در هر عرصهای پیامدهای مثبت و منفی در بردارد، شکل گرفتن سبکهای متعدد در موسیقی نیز گاه باعث شد که موسیقی از ماهیت اصلی خود فاصله بگیرد، چراکه تا پیش از این ما در جامعه با موسیقی سنتی، مطربی و... روبهرو بودیم اما اکنون با سبکهایی نظیر پاپ، رپ و... مواجه هستیم که هر کدام از اینها هم مخاطبان خاص خود را دارند اما مفاهیمی که در قالب این سبکهای موسیقی در سطح جامعه اشاعه یافته است، مفاهیم (چون بیوفایی، خیانت و...) پربار و آموزندهای نیستند، این در حالی است که اصولا اشعاری که برای موسیقی سنتی ایران انتخاب میشدند، اشعاری پرمحتوا و پرمغز بودند که عموما به عرفان ایرانی هم گوشه نظری داشتند. موضوعی که شوربختانه اینک در ماهیت ترانههای امروزی کمتر شاهد آن هستیم. همین مساله موجب شده که گاه موسیقی به ناکجاآباد برود.
اکنون بهجرات میتوان گفت موسیقی ایران به یک مدیریت کارامد و متخصص نیاز دارد، چراکه این هنر بهشدت نیاز به آسیبشناسی دارد. برگزاری نشستهای تخصصی موسیقی هم در این خصوص میتواند بسیار موثر ظاهر شود. احمد حمیدیان مسوول جوان انجمن موسیقی استان بوشهر تلاش کرده از بدو پذیرش مسوولیت این انجمن، آسیبهای حوزه موسیقی این خطه را شناسایی کند. یکی از اقدامات خوب این انجمن، برگزاری نشستهای تخصصی موسیقی با حضور صاحبنظران و موسیقیدانان مطرح ملی و استانی است. شنبهشب (7 مردادماه) یازدهمین نشست انجمن موسیقی استان بوشهر با همکاری آموزشگاه موسیقی «ترانه» در سالن اجتماعات اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر با حضور احمد حمیدیان مسوول انجمن موسیقی استان بوشهر، خشایار طیاری استاد و نوازنده کمانچه، بهرنگ حکیمیپور استاد و نوازنده سهتار و تنبک، علیرضا رمضانی پژوهشگر مردمشناسی موسیقی و کارشناس نوازندگی ساز ایرانی و جمعی از نوازندگان و خوانندگان هماستانی برگزار شد. این نشست تخصصی سه بخش نقد و بررسی موسیقی در بوشهر، تحلیل و اجرای قطعاتی از نوازندگان گذشته (کمانچه و تنبک) و بداههنوازی (سهتار، دمام و دمدم) را در برداشت.
هدایت این نشست برعهده بهرنگ حکیمیپور (مجری طرح) بود. وی در آغاز برنامه با بیان اینکه در 10 جلسه گذشته انجمن موسیقی در خصوص موسیقی بوشهر و پتانسیلهای (نوازندگان و سازها) آن بحث و بررسی شد، گفت: هر چند به مدت یک سال در برگزاری این جلسات وقفهای ایجاد شد اما الان خوشحالیم که در نهایت موفق شدیم این نشستها را از سر بگیریم و امیدواریم از این پس بهصورت منظم برگزار شوند. در یازدهمین نشست تخصصی موسیقی از اطلاعات و توضیحات علیرضا رمضانی، کارشناس ارشد پژوهش هنر و کارشناس نوازندگی ساز ایرانی بهره خواهیم برد که قرار است در خصوص موسیقی در بوشهر سخن بگوید.
حکیمیپور در ادامه با تاکید بر اینکه یکی از اهداف اساسی و کلیدی برگزاری این نشستهای تخصصی کم کردن فاصله میان مخاطبان با موسیقی سنتی بدون کلام است، افزود: شوربختانه مخاطبان امروزی عادت کردهاند که صرفا موسیقی باکلام بشنوند و کمتر از موسیقی بیکلام اقبال میکنند، به همین دلیل بخشی از این نشستها به موسیقی بیکلام اختصاص داده شده که خوشبختانه با استقبال خوبی هم روبهرو شده است.
در همین زمان از علیرضا رمضانی دعوت کرد تا بهروی سن بیاید و لحظاتی را به ایراد سخن بپردازد.
این کارشناس ارشد پژوهش هنر با بیان اینکه با توجه به شناخت خوبی که از موسیقی بوشهر که از رهگذر موسیقیشناسی و مردمشناسی حاصل شده، در این نشست به بررسی آسیبهایی که در این حوزه وجود دارد میپردازم، گفت: بدون اغراق باید بگویم که موسیقی فولکور بوشهر از ظرفیت فراوانی برخوردار است و امروز این موسیقی نه تنها در ایران، بلکه در جهان حرفی برای گفتن دارد. یکی از نکات برجسته موسیقی فولکور بوشهر، وجود عنصر وحدت در آن است که این عنصر بهوضوح در موسیقی شمال و جنوب این استان دیده میشود.
علیرضا رمضانی در ادامه با اشاره به اینکه با این اوصاف، موسیقی در بوشهر میتوانست بهتر و بیشتر از این معرفی شود، افزود: در این میان چند عامل در مهجور ماندن موسیقی بوشهر نقش دارند، یکی بحث آموزش است، دیگری پژوهش و سومی هم تخصص نداشتن مدیران فرهنگی استان در حوزه موسیقی است. همه این عوامل منجر به نخبهکشی در موسیقی این شهر شده است. چون بستر مناسب برای آموزش و پژوهش موسیقدانان این خطه در استان فراهم نبود، ناچار آنها برای پیشرفت مهاجرت کردند. این هنرمندان موفق شدند در موسیقی به جایگاه خوبی برسند اما فراهوش نکنیم که بوشهر در پیشرفت آنها نقشی ایفا نکرد، حتی پس از آن هم مسوولان از این ظرفیتها برای آموزش علاقهمندان موسیقی در استان بهرهای نگرفتند.
وی با تاکید بر اینکه ما انتظار نداریم که مسوولان فرهنگیمان موسیقیدان یا تحصیلکرده رشته موسیقی باشند، بلکه اگر یکی از مشاوران هنری خود را از میان کارشناسان موسیقی که خوشبختانه امروزه تعداد آنها در استان کم نیست، انتخاب کنند، کافی است تا دردهای حوزه موسیقی را درمانگر شوند، خاطرنشان کرد: مدیریت موسیقی در استان نیاز به یک واکاوی دارد، چراکه ما الان در آموزشگاههای موسیقی شاهد تدریس معلمان و مدرسان ساز و آوازی هستیم که صلاحیت آموزش آنها از سوی نهاد رسمی تائید نشده است، این در حالی است که این اتفاق را فقط در بوشهر شاهد هستیم البته از اینکه امروز شاهد فعالیت چندین آموزشگاه موسیقی در بوشهر هستیم، بسیار خرسندم اما برای پیشرفت موسیقی و آموزش اصولی آن نیاز است که معلمان و مدرسان موسیقی آزمون تائید صلاحیت بدهند.
رمضانی در خصوص پژوهش در حوزه موسیقی هم گفت: پژوهشهایی که در حوزه موسیقی بوشهر صورت گرفته است، نتوانسته آنگونه که باید قابلیتهای آن را به نمایش بگذارد. با وجود اینکه پژوهشهای روایی و مکتوب فراوانی تاکنون در این عرصه از سوی برخی از هنرمندان و پژوهشگران هماستانی صورت گرفته است، هنوز منبع موثقی برای رسالهها یا تحقیقات دانشگاهی در خصوص موسیقی بوشهر وجود ندارد، بنابراین میطلبد که مدیران فرهنگی استان و سازمانهایی نظر سازمان فرهنگی تفریحی شهردار بندر بوشهر که بودجه خوبی برای کارهای تحقیقاتی و پژوهشی در اختیار دارند، از این آثار حمایت کنند.
در این هنگام بهرنگ حکیمیپور سخن رمضانی را اینگونه تکمیل و بیان کرد: البته با توجه به بودجه ناچیز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ما درک میکنیم که اگر حمایت مالی تاکنون از موسیقدانان نداشته است، دلیل آن بیتوجهی به هنرمندان این عرصه نیست، بلکه ناشی از کمبود بودجه این ارگان است اما سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری بوشهر میتواند حمایت بهتری از موسیقی داشته باشد که متاسفانه این سازمان تنها در هفته بوشهر از موسیقی بهره میگیرد که کاش آن هم انجام نمیشد، چون موسیقیهایی که برای این هفته انتخاب میشود، صرفا موجب بیراهه رفتن سلیقه مخاطب میشود. انتظار داریم که سازمان فرهنگی-تفریحی از این پس برای جشنها و برنامههای فرهنگی خود از نظر و پیشنهاد انجمن موسیقی استفاده کند.
رمضانی در پایان گفتههایش تاکید کرد: نخستین گروه موسیقی که در این استان فعالیت میکرد، گروه «مفتون» بود که به ارزش هنری موسیقی توجه ویژه داشت و بارها اساتیدی نظیر حسین علیزاده، پاور، کامکار و... را به استان دعوت کرد تا به غنای موسیقی استان بیفزاید. البته جای خوشحالی دارد که سال گذشته بیش از 300 کنسرت در بوشهر برگزار شده اما آیا این حجم کنسرت به پیشرفت موسیقی در استان انجامیده است؟!!
پس از پایان سخنان وی، خشایار طیاری استاد و نوازنده کمانچه به ارائه توضیحاتی در خصوص «نقش رِنگ در موسیقی ایران» پرداخت و سپس چند قطعه قدیمی را با همنوازی کمانچه (طیاری) و تنبک (حکیمپور) برای حاضران نواخت. در بخش پایانی نشست هم بهرنگ حکیمیپور (سهتار) با همراهی سپیده پاکباز (دمام و دمدم) به بداههنوازی پرداختند که با استقبال حاضران روبهرو شد.