
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
«بزرگ بود/ و از اهالی امروز بود/ و با تمام افقهای باز نسبت داشت/ و لحن آب و زمین را چه خوب میفهمید/ صداش/ به شکل حُزن پریشان واقعیت بود/ و پلکهاش/ مسیر نبض عناصر را / به ما نشان داد/ و دستهاش/ هوای صاف سخاوت را/ ورق زد/ و مهربانی را/ به سمت ما کوچاند./ به شکل خلوت خود بود/ و عاشقانهترین انحنای وقت خودش را/ برای آینه تفسیر کرد/ و او به شیوه باران پر از طراوت تکرار بود... » (سهراب سپهری».
همیشه مرگ تلخ است و هرچه ایمانت هم قوی باشد، باز نمیتوان مقابل زهر هجری که ارمغان نیستی جسمانی است، صبور بود؛ حقیقتی که همه ما آن را روزی تجربه خواهیم کرد. روز یکشنبه خبری در فضای رسانهای کشور به سرعت پیچید که تمام شادیهای جنوبی را ماتمزده کرد. خبر، کوچ مردی را روایت میکرد که سالها بغضها و دردهایش را فرو خورده بود تا روی صحنه با اجرای نواهای شاد و هیجاناگیزی چون «هله دان»، «ای واله»، «یاد کارون»، «سبزهقبا»، «پریای دریا» و... غمها را از دلها بزداید و تنها و تنها بذر عشق، امید، شادابی، مهربانی را در وجودها بکارد و لبخند بر لبها بنشاند. آری، محمود جهان موسیقی جنوبی برای همیشه خاموش شد اما او هیچگاه نمیمیرد، چراکه جهان پیش از این با هنرش یاد و خاطرش را جاودانه ساخته بود.
این هنرمند در سال 1330 در کوی احمدآباد آبادان دیده به جهان گشود. پدر وی از اهالی تنگستان و شروهخوان بود که به خوزستان مهاجرت کرده بود. محمود جهانپولادی هیچگاه خود را از بوشهریها جدا ندانست او سالها با بوشهریها زیست و با اجرای طربانگیز و شاد خویش خاطرات ماندگار و خوشایندی را برای اهالی جنوب به یادگار گذاشت. محمود جهان خوانندهای محبوب، بااخلاق و صاحبسبک بود و یکی از پیشکسوتان و چهرههای بنام موسیقی جنوب بهشمار میرفت که اینک فقدانش برای موسیقی فولکور جنوب ضایعهای دردناک است.
این هنرمند که از بیست سال پیش برای زندگی به همراه خانواده خود به تهران کوچ کرد، سالها بیمهریها را به جان خرید. البته نفس هنر این است که هر چه موفقتر شوی، بیشتر آزارت میدهند ولی هیچگاه دلسرد نشد اما دلگیر چرا!!! او همچنان به شاد کردن مردم اندیشید و با عشق بدون ایجاد حاشیهای به کارش ادامه داد تا اینکه این خواننده نامآشنا با گروه جوان «آوای موج» آشنا شد و کمکم در اجراها بهعنوان خواننده میهمان این گروه را همراهی کرد. گروه موسیقی «آوای موج» که تا حدودی وامدار تجربیات این هنرمند محبوب بود، تصمیم گرفت قدرشناسی خود را از وی به طریقی دیگر به نمایش بگذارد. محمود جهان که بهدلیل برخی از غرضورزیها سالها از بوشهر دور مانده بود، با رایزنیهای محسن آقایی، سرپرست این گروه سرانجام بعد از بیست سال در بوشهر به روی صحنه رفت. اتفاقی که خیلی هم با استقبال روبهرو شد. او در این اجرا زمانی که به روی سن آمد و با مخاطبان بوشهری رو در رو شد، نتوانست بغضش را فرو بخورد و اشکهای دلتنگی خویش را پنهان کند و چه نجیبانه گریست و اما این تشویقها و «دوستت داریم»های حاضران در سالن بود که او را آرام کرد. پس از آن اجرا گفتوگویی را با او صورت دادیم که از جنس دلتنگی برای بوشهر و قدرشناسی از اهالی آن بود. این خواننده مطرح موسیقی جنوب قرار بود 19 مردادماه در تالار وحدت گروه «آوای موج» را همراهی کند اما مرگ این بار به او مهلت شادیآفرینی نداد و هر چند اجرا در تالار وحدت برای گروه «آوای موج» از ارزش فراوانی برخوردار بود ولی به احترام مقام هنری محمود جهان این کنسرت را لغو کردند و به جای آن مراسم یادبودی برگزار خواهند کرد. در خصوص همکاری محمود جهان با گروه آوای موج، گفتوگویی را به بهروز فرحشیرازی روابط عمومی این گروه موسیقی انجام دادیم که در ادامه میآید.
چگونه شد که محمود جهان به گروه جوان «آوای موج» پیوست و اجراهای این گروه را بهعنوان خواننده میهمان همراهی کرد؟
حقیقت اين است كه انرژيها همديگر را جذب ميكنند. محمود جهان بوشهري بود و ما هم بوشهري هستيم، از آنجایی که گروه موسيقي «آواي موج» به سرپرستی محسن آقایی بعد از كنسرت و آلبوم تصويري «عروسي بوشهري» در سال ٩٣ مقيم تهران شد و این گروه طي قرارداد همكاري با موسسه فرهنگي هنري «فروغ فلق» با مديريت زهرا همتي تمرينات خودش را در اتاق تمرين موسسه شروع كرد تا اینکه بعد از نخستين كنسرت گروه «آواي موج» در شهريور ١٣٩٤ در برج آزادي بود كه به پيشنهاد موسسه هنري «فروغ فلق» و با موافقت محسن آقایی همکاری گروه آوای موج استاد جهان شكل گرفت و بعد از نخستين تمرين مشترك این همکاری به قرارداد بلندمدت تبدیل شد.
ویژگیهای اخلاقی و هنری محمود جهان در این مدت که با وی همکاری داشتید، کدام بودند؟
«راهي است راه عشق كه هيچش كناره نيست»؛ با وجود اینکه بعضي جملهها كليشه شدند اما جايگزيني نمیتوان برای آنها یافت. محمود جهان عاشق بود؛ او عاشق مردم ایران بود و مثل خيلي از هنرمندان و شاید بیشتر از آنها دردهاي زيادي در دلش بود كه ما از او ميشنيديم اما روي سن كه ميرفت فقط مردم را شاد ميكرد. جهان این تريبون را مقدس ميدانست و آن را آلوده گله و شکایت نمیکرد، زیرا معتقد بود که بيمهري مسوولان به مردم مربوط نميشود. او در یک کلام، هنرمندی بااصالت و بااخلاق حرفهاي بود.
در کنسرت ۱۹ مردادماه قرار بود گروه «آوای موج» را در تالار وحدت همراهی کند آیا این کنسرت برگزار میشود؟
پس از اتفاق اين ضايعه گروه «آوای موج» جلسه فوري تشكيل داد و با پیشنهاد محسن آقایی، سرپرست گروه و صدور اطلاعيهاي از سوی موسسه فرهنگي-هنري «فروغ فلق» به احترام خانواده داغدار زندهیاد محمود جهان و مردم بوشهر اين كنسرت لغو شد.
خدمات محمود جهان به موسیقی جنوب بهخصوص بوشهر کدام بود؟
امروزه در دنيا يك استراتژي فروش فرا مرزي مطرح است كه «اگر ميخواهي فروش خوبي داشته باشي، ابتدا فرهنگت را صادر كن و بعد محصولاتت را». اين جمله اهميت فعاليتهاي فرهنگي را در دنيا نشان میدهد. حفظ آثار موسيقي بدون نت كه سينهبهسينه به ما رسيده، نشر 33 آلبوم موسیقی در زمينه هنري و انتقال فرهنگ فاخر مردم خونگرم بوشهر ارزندهترین خدمات وی به موسيقي بوشهر به شمار میروند.
آیا محمود جهان توانست سفیر خوبی برای موسیقی بوشهر باشد؟
با توجه به محدودیتهایی که برایش ایجاد کردند و با وجود اینکه سالها از شهر و دیار خود دور بود اما هیچوقت اصالت خود را فراموش نکرد و همیشه جنوبی و بوشهری ماند. فراموش نکنیم که محمود جهان نخستین فردی بود که با لباس محلی بوشهر در صدا و سیما مرکزی ظاهر شد و موسیقی بوشهر را به نمایش گذاشت.
در این مدتزمانی که با گروه «آوای موج» همکاری داشت، چه تاثیری بر روند کار این گروه گذاشت؟
استاد جهان بیش از اینکه خواننده گروه باشد، یک مشاور بسیار باتجربه برای ما بود. بارها و بارها پیش میآمد که محسن آقایی برای کنسرتها و اجراها از وی مشاوره میگرفت یا اینکه دیگر خوانندگان گروه دائم از تجربیات مفید او در گرداندن صحنه اجرا استفاده میکردند، چراکه جهان بهطور مسلم بهواسطه سالها تجربهاندوزی، در اجرا مسلطتر بود. در مجموع حضور وی در کنار گروه «آوای موج» بسیار باارزش و موثر بود.
آیا محمود جهان از بیماری خاصی رنج میبرد؟ در قطعه آخری که به شما سپرده بود که در نماهنگ اجرای گروه «آوای موج» در تالار وحدت گذاشته شود و شما پس از مرگ وی برای نخستین بار آن را در اختیار روزنامه بادمداد جنوب قرار دادید، گویا از رفتنش خبر داشته است؟ چرا به نظر شما این قطعه را انتخاب کرد؟
استاد جهان در شب قبل از درگذشتش دو قطعه را بهصورت پیام صوتی خصوصی به محسن آقایی پیشنهاد داد که در تمرینها گنجانده شود و در کنسرت 19 مرداد تالار وحدت اجرا شود. این نخستین باری بود که استاد قطعهای به این سنگینی را پیشنهاد میکرد اما دلیل اینکه چرا استاد این قطعه را پیشنهاد داد، آن هم یک شب قبل از مرگش را ما هم نمیدانیم ولی شاید بدونارتباط با احوال وی نبوده است. ما از چندین ماه پیش از بیماری استاد مطلع بودیم و متاسفانه وی چند مدتی بود که از بیماری قلبی رنج میبرد، حتی یک بار در سال جاری بستری هم شد اما چون او همیشه با آمادگی کامل و شور و شوق فراوان در تمرینات حاضر میشد اصلا چنین اتفاقی را پیشبینی هم نمیکردیم.
گروه «آوای موج» باعث شد که محمود جهان پس از بیست سال سرانجام در بوشهر به روی صحنه بیاید، از این که توانستید زمینه آخرین اجرای وی را در بوشهر فراهم کنید و از این که دیگر این خواننده محبوب در میان شما نیست، چه حسی دارید؟
«سلام عرض میکنم خدمت همشهریهای عزیز خودم. داع همتون رو نبینم. دوستتون دارم. من همیشه در کار هنری خودم ممنون شما هستم. این شهرتی که بهدست آوردم از حمایت شما عزیزان بوده... . تشویق شما عزیزان بوده که من رفتم تهران شدم خواننده ایران» اینها عین گفتههای استاد بود، زمانی که پس از بیست سال با مردم بوشهر در کنسرت «آوای موج» روبهرو شد، بر زبان جاری کرد اما بغض شکستهاش به او اجازه ادامه سخن را نداد. حضور استاد محمود جهان در کنسرت بوشهر بسیار سخت و پرحاشیه بود. محسن آقایی، سرپرست گروه «آوای موج» وقتی تصمیم به اجرای این کنسرت گرفت، تقریبا همه مخالفت کردند، چون تابوها چیزهایی هستند که شکستنشان بسیار سخت است و حضور استاد محمود جهان در کنسرت بوشهر به یک تابوی اجتماعی تبدیل شده بود که شکستن آن برای گروه موسیقی «آوای موج» بهخصوص محسن آقایی بسیار گران تمام شد.
البته در اینجا نباید زحمات و فشارهایی را که به حسین لالهرخ برگزار کننده این برنامه وارد شد، نادیده گرفت . هرچند هنوز هم ناراحت هستیم از اینکه شب دوم این کنسرت در بوشهر لغو شد اما اگر همراهی و درایت حمیده ماحوزی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر نبود، همان یک شب هم کنسرت محمود جهان در بوشهر برگزار نمیشد. ما به اینکه سرانجام توانستیم دست دوستی مردم بوشهر را به دستان استاد برسانیم، افتخار میکنیم اما کاری که محسن آقایی برای بوشهر و استاد محمود جهان کرد، کوچکترین پاسخ یک شاگرد به استاد خود بود. این چیزی است که خود محسن آقایی همیشه آن را میگوید. نتیجه آن حرکت همین بس که محمود جهان بوشهری بود و بوشهری هم ماند. او گنجینه هنر استان ما بود که عدهای این را نمیخواستند... . از سیدعلیاکبر بهزادی (مدیر تولید سیمای بوشهر) و تمام عزیزانی که زمینه حضور استاد جهان را در صدا و سیمای بوشهر فراهم کردند، بهطور ویژه تشکر میکنم.
سخن پایانی؟
استاد محمود جهان، ناخدای موسیقی جنوب و گنجینه صدای بوشهر بود که از میان ما رفت. او در زمان حیاتش دل بسیاری از مردمان ایران را شاد کرد. روحش شاد باد و درگذشت وی را به خانواده داغدارش و جامعه هنری ایران تسلیت عرض میکنم.