حسن روحانی سه روز دیگر برای به دست گرفتن دولت دوازدهم به ساختمان هرمی شکل میدان بهارستان میرود و برای ریاستجمهوری دوبارهاش سوگند یاد میکند و فهرستی از وزیران پیشنهادی کابینه جدید ارائه میکند. او در نخستین تجربه تحلیف ریاستجمهوریاش در 13 مرداد سال 92، نیز بدون فوت وقت در همان جلسه وزیران پیشنهادی دولت یازدهم را به مجلس نهمیها معرفی کرد مجلس نهمی که به باور بسیاری رایشان باعث شد برخی وزرا به دولت یازدهم تحمیل شود. اکنون روحانی دغدغه مجلس را ندارد هر چند برخی اقلیتهای مجلس تمایل دارند آن کسی که خود میخواهند بر کرسی وزارت تکیه بزند. در این میان گمانهزنیها، پیشنهادهای مختلف درباره فهرست وزرای پیشنهادی از سوی شخصیتها و چهرههای سرشناس مطرح شد اکنون همه منتظر ارائه لیست نهایی هستند، این مساله جلسات اخیر و حتی آخرین نشست سخنگوی دولت یازدهم را هم تحت تاثیر خود قرار داد.
محمدباقر نوبخت در آخرین نشست خبری خود در کسوت سخنگویی دولت،از نهایی شدن لیست وزاری پیشنهادی رئیسجمهور خبر داد. او با اشاره به اینکه رئیسجمهور نظرات مختلف در مورد کابینه را شنیده و خود تصمیم نهایی را میگیرد، گفت: رئیسجمهور نسبت به مطالبات مردم متعهد بوده و از بهترینها، هماهنگترینها و مناسبترین چهرهها دعوت میکند. ملاحظات و فاکتورهای مختلف در گزینش وزرا از سوی ایشان لحاظ میشود که قابل درک است.
در این میان حضور زنان در کابینه دولت آینده یکی از مهمترین مطالباتی بود که بهصورت جدی در سطح کلان مطرح شد هر چند این مطالبه به حق زنان، پاسخ روشنی دریافت نکرد. این مساله در نشست خبری روز گذشته نیز مطرح شد. سخنگوی دولت درباره استفاده از زنان در کابینه آینده، گفت: همکاری با دولت را فقط در وزارتخانهها محدود نکنیم. اگر برای همکاری در کابینه وزیر زنی معرفی نشود، این به معنای استفاده نکردن از ظرفیت زنان نیست. زنان همچنان نقش ارزشمندی در دولت دوازدهم ایفا میکنند. رئیسجمهور هم اصلا اعتقادی ندارد که نباید از ظرفیت و توانایی زنان استفاده نشود. البته ظلم به زنان و جوانان است که فکر کنیم از آنها فقط باید در پست وزارت یا معاون وزیر استفاده شود. در خرداد و تیر ماه در سازمان برنامه و بودجه 3 زن مسوولیتهای قابل توجهی یعنی ریاست سازمان برنامه و بودجه البرز، ریاست مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان برنامه و بودجه و ریاست امور فناوریهای این سازمان را بر عهده گرفتهاند. معاون پشتیبانی سازمان هم یک خانم است. در سطوح مختلف از ظرفیت زنان برای مشارکت در مدیریت کشور به نحو شایسته استفاده میشود و تعداد زنان کابینه کم نخواهد شد.
از سوی دیگر معاون امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری نیز در گفتوگو با یکی از سایتهای خبری، درباره حضور زنان در کابینه دوازدهم،گفت: ممکن است در این زمینه نظرات مختلفی عنوان شود اما باید صبر کنیم و منتظر بمانیم و ببینیم که کابینه چه ترکیبی را به خود گرفته است.
شهیندخت مولاوردی درباره لیست ۳۰ نفرهای از زنان توانمند که گفته میشود از معاونت زنان به مجلس داده است، نیز توضیحاتی ارائه و تصریح کرد: لیستی که مطرح است از سوی مجلس به معاونت زنان داده شده است و معاونت چنین لیستی ارائه نکرده است. ما بانکهای اطلاعاتی خودمان را داریم و میدانم زنان اصلاحطلب هم لیستی را ارائه کردهاند. با این حال رایزنیها تمام شده و ما منتظر این هستیم که ببینیم چه تصمیمی اتخاذ شده است.
در این میان نمایندگان مجلس نیز این روزها جنب و جوش فراوانی داشتهاند بهنوعی میتوان گفت از همه نیروی خود برای رایزنی و لابی استفاده کردند. با این حال یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی معتقد است انتخاب اعضای کابینه از اختیارات رئیسجمهور است اما نباید الزامی برای تاکید و حضور برخی افراد از سوی گروهها وجود داشته باشد.
داوود محمدی در گفتوگو با ایسنا، گفت: احزاب، جمعیتها و گروههای مختلف سیاسی در کشور دیدگاههای خاصی دارند اما وقتی در زمان انتخاب کابینه صحبت از سهمخواهی میشود باید دید چه مفهومی را در بر دارد، زیرا هر کدام از این احزاب دیدگاهی داشته و خواستههای خود را مطرح میکنند.
به گفته محمدی اینکه بخشی از این جریانات و گروهها دیدگاهشان این باشد که کشور باید اینگونه اداره شود، خواسته غیرمنطقی نیست. اما اینکه رئیسجمهور الزام شود آنطور که آنها میخواهند عمل کند هم مطلوب بهنظر نمیرسد.
نماینده مردم تهران در مجلس در پایان گفت: علاوه بر اینکه انتخاب افراد کابینه جزء وظایف و اختیارات رئیسجمهور است، او باید افرادی را بر اساس شرایط موجود انتخاب کند که بتواند از عهده مسوولیت برآید. اما اینکه اگر احزاب در زمان انتخابات مردم را برای حضور تشویق کردهاند نباید الزامی در انتخاب کابینه وجود داشته باشد.
با این حال باید روز شنبه چه کسانی در فهرست پیشنهادی آقای روحانی به مجلس معرفی میشوند.