اما سفر روز یکشنبه هشتم مردادماه مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق به عربستان توجه بسیاری از ناظران امور و تحلیلگران را به خود مشغول کرد. وی در جده مورد استقبال ثامر السبهان که اکنون در پست وزیر دولت سعودی در امور کشورهای خلیج فارس در وزارت خارجه عربستان کار میکند، قرار گرفت. جریان صدر در پارلمان عراق کرسیهایی دارد و گردانهای السلام یکی از مهمترین گروههای حشد شعبی ضد داعش محسوب میشود. وی قبلا نیز در سال ۲۰۰۶ به عربستان رفته است. جریان صدر در داخل عراق جریانی مهم است و علاوه بر اینکه این جریان به رهبری مقتدا صدر با سپاه المهدی در برابر اشغالگران امریکایی جنگیده است در جنگ با داعش نیز در قالب گردانهای صلح بهویژه در سامرا و استان صلاحالدین مشارکت کرده است. مقتدا صدر بهگونهای کوشیده است که خود را متوازن و در عین حال فعال نشان دهد او، هم در دولت حضور داشته است و هم طرفدار وی در جریان اعتراضات بغداد، مشارکت داشتند.
اما فعالیتهای کنونی جریان صدر را شاید بهگونهای بتوان در راستای جستوجو برای یافتن نقش پس از مرحله آزادسازی موصل دانست که همه جریانها و گروههای عراقی و منطقهای به آن توجه خاصی دارند. در فاصله مانده تا انتخابات پارلمان عراق گروههای سیاسی تحرکات خود را شدت بخشیدهاند. مقتدا صدر در این میان کوشیده است که روابط متوازنی با کردها، ائتلاف علاوی و سیاستمداران سنی عراق داشته باشد.
در این میان عربستان سعودی شاید پس از شکست در پروندههای سوریه و یمن بهدنبال بازنگری در برخی پروندهها باشد. آلسعود تاکنون به اهداف خود در یمن نرسیده است و در سوریه نیز گروههای مورد حمایت آن راه به جایی نبردهاند و از سویی حشد شعبی عراق در موصل و دیگر مناطق دستاورهای درخشانی داشته است. به اعتقاد تحلیلگران عربستان که در عراق پس از سال ۲۰۰۳ دخالت مخرب داشته است نتوانست از این سیاستهای مخرب نتیجهای بگیرد. سعودیها شاید پس از شکستی که در یمن متحمل شدهاند و بینتیجه بودن سیاستهای خود به این جمعبندی رسیدهاند که سیاستهای واقعبینانهای اتخاذ کنند. مقتدا صدر مواضع مهمی ضد سعودیها ایفا کرده است که از جمله آن میتوان به درخواست تعطیل سفارت عربستان در بغداد در اعتراض به اعدام آیتالله شیخ نمرالنمر و انتقاد شدید وی از دخالت نظامی سعودیها در سرکوب ملت بحرین یاد کرد. الاخبار درباره این سفر نوشته است: «مقتدا صدر بمب سیاسی از نوع سنگین را هنگامی که میهمان مسوولان ارشد سعودی شد، منفجر کرد؛ در سفری که علنی شد. با وجود اینکه مقدمات سفر طی روزهای گذشته مخفی بوده است و حتی جریان صدر تلاش داشته تا خبر این سفر به بیرون درز نکند اما باید توجه داشت که این سفر اتفاقی نیست و در راستای تلاشهای طولانی میان ریاض و الحنانه (مکان اقامت صدر در نجف) صورت گرفته است.
این رسانه مینویسد: سفر صدر رسمی نیست و سفر وی در قالب یک رهبر عراقی است و اگر برخی سعی دارند که سفر وی را با حیدر العبادی، نخست وزیر عراق به عربستان در یک ماه قبل مقایسه کنند این فرق میکند، زیرا سفر العبادی با هماهنگی همه طرفهای منطقهای و تلاشی برای این بود که بغداد در محوربندیهای منطقهای نیست. العبادی سفرش را به عربستان با هماهنگی تهران انجام داد. الاخبار در ادامه نوشت: دو سال قبل طرفداران صدر در بغداد علیه ایران شعار دادند و مقتدا صدر برای توجیه جهل برخی طرفدارانش سریعا به تهران سفر کرد. ثامر السبهان که حدود یکسال قبل سفیر سعودیها در عراق بود و از عراق بیرون رانده شد استقبال گرمی در فرودگاه ملک عبدالعزیز جده از وی به عمل آورد و این استقبال نشاندهنده روابط گرم میان این دو و علنی کردن آن است.
این رسانه لبنانی آورده است: شایان ذکر است که روابط سری آنها در عراق شروع شده و در سفر اخیر صدر به بیروت تحکیم شد و دو طرف نشستهایی در سفارت عربستان در پایتخت لبنان داشتند. علاوه بر آن سفر هیاتهای صدر به دو پایتخت عربی در راستای هماهنگی ریاض-حنانه است. شاید ریاض خواسته است که با فرستادن السبهان به استقبال از مقتدا صدر قبل از دیدارش با محمدبن سلمان، ایران را تحریک کند و وانمود کند که عراق وارد مرحله مورد نظر عربستان در برابر ایران شده است و احتمالا مقتدا صدر با مسوولان سعودی قانون انتخابات را بررسی کند بهویژه پس از ائتلاف با ایاد علاوی فرد نزدیک به ریاض.
این دو قصد دارند که کرسی زیادی را به خود اختصاص دهند و گذشته از آن مقتدا صدر بهدنبال یافتن منبع مالی است و این همان خواسته سعودیهاست که بهدنبال یافتن فرد شیعی هستند که حضوری قوی در عراق داشته باشد و در نهایت هدف سعودی مقابله با ایران است. این رسانه نوشت: اما چرا زمان کنونی را مقتدا صدر برای سفر انتخاب کرده است و برخی رهبران عراق از آن تعجب نکردهاند اما برخی دیگر شگفت زده شدهاند، زیرا در حال حاضر آلسعود در حال سرکوب مردم العوامیه در شرق عربستان است و گذشته از آن حملات سعودیها به نیروهای حشد شعبی عراق که در بازپسگیری مناطق بسیاری از عراق نقش داشته اند، ادامه دارد. شاید پس از سفر نوری المالکی به روسیه و دیدار وی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور، مقتدا صدر خواسته این موضوع را مورد تاکید قرار دهد که حامیان وی از محور ایران و متحدانش نیستند بلکه محور عربی به رهبری عربستان است.
الاخبار میافزاید: بر اساس گزارشهای رسیده به الاخبار، مقتدا صدر هنگام بازگشت از عربستان خطابهای آتشین ضد متحدان ایران و حشد شعبی خواهد داشت. وی خواهد کوشید که به اعتراضات دامن بزند و حشد شعبی را منحل کند. مقتدا صدر بهدنبال تفوق بر افراد جدید اشاره به عمار حکیم جریان حکمت ملی است. فتنه بغداد موجود و ادوات آن آماده است و از طلاق تهران شروع و به بازگشت داعشیها سیاسی که همه دستاورهای ملت عراق را محو میکند، ختم میشود». مجتهد، فعال توئیتری معروف عربستان سعودی و افشاگر اسرار خاندان حاکمه آلسعود از رفت و آمدهای اخیر مسوولان و مقامات عراقی از جمله حیدر العبادی و مقتدی صدر به عربستان پرده برداشت.
وی اعلام کرده است که تغییر سیاست عربستان در قبال عراق و دعوت ریاض از مقامات عراقی به این دلیل است که پیش ایران شفاعت کنند که این کشور با «حوثیها» برای توقف جنگ یمن رایزنی کند مسالهای که باتوجه به سابقه صدر بعید بهنظر میرسد.