
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
امروز مراسم تنفیذ دوازدهمین رئیسجمهور کشورمان برگزار میشود که بهنوعی میتوان گفت دولت دوازدهم رسما کار خود را بعد ااز این مراسم آغاز خواهد کرد تا برنامههای نیمه تمام خود را در دولت دوازدهم به سرانجام برساند. درباره آنچه در دولت گذشته رخ داد و آنچه که پیش روی دولت دوازدهم است، گفتوگوها و بحثهای فراوانی مطرح شده است. با این حال با قاطعیت نمیتوان گفت دولت دوازدهم چه ترکیبی دارد و با چه چالشهایی روبهرو خواهد بود. در این میان حامیان و اصلاحطلبان تاکنون مطالبات بسیاری مطرح کردهاند.
محمدجواد حقشناس، تحلیلگر سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با بامداد جنوب، از شرایط خاص سیاسی کشور و انتظارات از کابینه جدید صحبت کرد و گفت: با توجه به شرایط سیاسی کشور و مشی معتدل آقای روحانی و همچنین آنچه بهعنوان همگرایی نیروهای سیاسی داخلی، همواره در پسزمینه ذهنی ایشان وجود داشته است، طبیعی است که انتظار داشته باشیم کابینه جدید معطوف به هدف ایجاد نوعی اجماع و مدیریت اجماعی بین گروههای سیاسی معتدل کشور باشد.
حقشناس همچنین در پاسخ به این که سوال پيشبيني شما از كابينه دولت آينده چيست و تغییراتی که ممکن است در کابینه آینده رخ دهد، گفت: فکر میکنم بخش قابل توجهی از اعضای کابینه فعلی ابقا شده یا حداکثر در کابینه جابهجا خواهند شد. بر همین اساس تلاش خواهد شد تا میانگین سنی اعضای کابینه کاهش یافته و حتی المقدرو جایگاه زنان در کابینه محفوظ باقی بماند. بیشک رئیسجمهور تلاش خواهد کرد حداقلی از کابینه را به شخصیتهای منتسب به اصلاحطلبان اختصاص دهد. این احتمال نیز وجود دارد که اگر برخی وزرای ناموفق دولت قبل در فهرست کابینه معرفی شوند مجلس چندان روی خوشی به موضوع نشان ندهد. در مجموع اخباری که از فهرست کابینه منتشر میشود چندان خوشایند نیست و لازم است بجای پیش داوری منتظر فهرست نهایی رئیسجمهور از کابینه باشیم.
این عضو شورای پنجم شهر تهران در ادامه در پاسخ به این سوال که اصلاحطلبان چه انتظاري بايد از حسن روحاني داشته باشند، افزود: اصلاح طلبان در انتخابات سال ۹۲ و چهار سال دولت روحانی تمام قد از او حمایت کردهاند در سال ۹۴ یکی از موانع اصلی پیش پای دولت یعنی مجلس تندروها را کنار زدند و مجلسی همسو با دولت را تشکیل دادند در سال ۹۶ نیز با وجود همه اما و اگرها با قاطعیت از ریاست جمهوری روحانی حمایت کردند و در کل نمیتوان پیروزی روحانی در دولت اول و دوم و در پیشبرد برنامههای او را جدا و بی نیاز از اصلاحطلبان تصور کرد
حقشناس در ادامه تصریح کرد: این یک امر بدیهی است که اصلاحطلبان انتظار دارند روحانی در دولت جدید علاوه بر آرمانهای اصلاحطلبان نیروهای اصلاحطلب را نیز بهکار گیرد. این یک هدف ساده و طبیعی سیاسی و یکی از قواعد پیش پا افتاده در دنیای سیاست است. اصلاحطلبی یک جریان سیاسی و فکری است که ریشه در بدنه جامعه دارد و باید پاسخگوی بدنه و پایگاه رای خود باشد تصور کنید اگر اصلاح طلبان جایی در دولت و آرمانهای دولت جدید نداشته باشند و بالعکس رقبای دیروز روحانی رفیق کابیه او شوند اصلاحطلبان چه پاسخی باید به خود و بدنه جامعه بدهند. آیا میتوان به مردم گفت که رئیسجمهور محبوب و منتخب ما هیچ تعهدی به عهد و پیمان خود با مردم ندارد و تحت فشارها و احیانا تهدیدها اصلاحطلبان و همه حمایتهایشان را فراموش کرد بدیهی است اصلاح طلبان، نه در فضای سیاسی کشور و نه در برنامههای روحانی قابل حذف و نادیده انگاری نیستند. اصلاحطلبان انتظار دارند رئیسجمهور محترم به رای اعتماد دوباره ملت و پیوندی که در چهار سال گذشته با اصلاحطلبان دارد وفادار باشد و در عین حال با همان مشی تدبیر و امید در مسیر تعادل گام بردارد .
گفتنی است یکی دیگر از مباحثی که در این میان مورد توجه قرار گرفته است، عملکرد وزرای قبل است. هرچند بسیاری از اصلاح طلبان رضایت چندانی از عملکرد وزرای دولت یازدهم نداشتهاند.
حقشناس در پاسخ به این سوال که اگر بخواهيد به كابينه دولت يازدهم نمره دهيد چه نمرهاي ميدهيد، گفت: اگر بخواهیم به کابینه گذشته رای بدهیم باید حوزههای مختلف را جدا از هم ببینیم. طبعا حوزههایی همچون تیم رسانهای وزارت کشور تیم رسانهای دولت در مجموع نمره قابل قبولی دریافت نخواهند کرد. اما در برخی حوزهها همچون وزارت امور خارجه، ارتباطات،کشاورزی و نفت عملکرد دولت فوقالعاده بود.
این تحلیلگر سیاسی افزود: میتوانم بگوییم در مجموع و با توجه به همه شرایط محیط داخلی و خارجی کشور کابینه دولت یازدهم عملکرد نسبتا قابل قبولی داشته است اما باید توجه داشت که چینش کابینه یازدهم در شرایطی صورت گرفته بود که رئیسجمهور امکان مانور زیادی نداشت و بالعکس امروز دست او برای بهکارگیری نیروهای کارآمد و توانمند در کابینه بسیار بازتر است و انتظارات زیادی از رئیسجمهور وجود دارد. انتظار اینست که کابینه بعدی یک سر و گردن تواناتر از کابینه گذشته باشد.