بامدادجنوب- الهام بهروزی:
حفاظت از محیط زیست مسالهای بسیار مهم و اساسی است که نیاز به فرهنگسازی، آگاهی و آموزش دارد، چراکه امروزه برخی از اقدامات انسانها در کنار تغییرات جوی و... از عوامل آسیبزا و تهدیدکننده برای محیط زیست بهشمار میرود. محیط زیست که گستره وسیعی از حیات حیوانی و گیاهی را در بر میگیرد، برای تداوم به مراقبت و نگهداری انسانها نیازمند است. انسانها که حاکمان بلامنازع زمین هستند، امروزه خود یکی از عوامل آسیبرسان به محیط زیست بهشمار میروند اما نباید فراموش کنیم که بخشی از آسیبهای انسانی از روی ناآگاهی و سهلانگاری اتفاق میافتد که بهرهگیری از هنر میتواند نقش بیبدیلی را در آگاهسازی و پرورش شهروندان دوستدار و محافظ محیط زیست ایفا کند. راهاندازی جشنواره فیلم سبز که به همت سازمان حفاظت محیط زیست برگزار میشود، یکی از اقدامات موثر این سازمان در جلب نگاه هنرمندان به این حوزه است، بهطوری که اکنون در قالب این جشنواره تعداد زیادی فیلم مستند و داستانی در مورد محیط زیست و گونههای جانوری و گیاهی، عوامل آسیبزا به آن و... تولید شده است که در شناسایی حیات جانوری و گیاهی و عوامل تهدیدزای طبیعی و انسانی موثر و کارامد ظاهر شدهاند.
یکی از راههای دیگر برای آموزش و آگاهیرسانی نوشتن کتاب است، زیرا کتاب همواره همنشین دانا و خاموش انسان بهشمار میرود و انسان بهکمک آن هم میتواند بسیاری از آموزهها و دغدغهها خود را به دیگران انتقال بدهد و هم با خواندن کتاب میتواند از تجربیات دیگران بهره بگیرد. در بالا اشاره شد که حفاظت از محیط زیست نیاز به فرهنگسازی دارد. در این میان، امروز انجمنهای مردمنهاد بیشماری در حال فعالیت هستند که پارهای از فعالیتها و دغدغههای خود را بهصورت بستههای فرهنگی در قالب تولید فیلمهای کوتاه و مستند یا بهصورت کتاب یا مقاله به نمایش میگذارند. در استان بوشهر امروزه شاهد فعالیتهای سمنهایی هستیم که در حوزه حفاظت از محیط زیست بهطور جدی فعالیت میکنند. یکی از آنها انجمن اقلیم پاک بوشهر است که بهتازگی رئیس هیاتمدیره این انجمن به چاپ کتابی در خصوص تالاب حله همت گماشته است. ستاره تناور یکی از بانوان فعال هماستانی در حوزه محیط زیست، کارشناس علوم اجتماعی و تسهیلگر کار با کودک است که با نوشتن کتاب «تالابی برای زندگی» کودکان و نوجوانان بوشهری را مخاطب خود قرار داده است. مناسبترین گروه سنی برای آموزش دیدن؛ چراکه در این سن میتوان بسیاری از مفاهیم و معانی را در درون انسان نهادینه کرد و بهصورت عادت درآورد. این کتاب داستان کودکی را روایت میکند که در پی نگرانی در مورد وضعیت تالاب حله برای رسیدن به پاسخ سوالات خود، یک روز را در تالاب میگذراند و... . کتاب «تالابی برای زندگی» نخستین کتابی است که در بوشهر در حوزه حفاظت از محیط زیست برای مخاطب کودک و نوجوان نوشته شده است. تناور امیدوار است که با این کار بتواند تاثیر کافی را بر مخاطب کودک و نوجوان خود در حفاظت از محیط زیست بهویژه تالاب حله بگذارد. این کتاب در 24 صفحه با تصویرگری پروین شعله به همت انتشارات «شروع» مردادماه جاری منتشر و راهی بازار کتاب شده است. در این خصوص گفتوگویی را با ستاره تناور صورت دادیم که در ادامه میآید.
چطور شد که به فکر نوشتن این کتاب افتادید؟
مدتها بود که دوست داشتم در مورد تالاب حله بنویسم. این تالاب در نزدیکی بوشهر در روستای «کرهبند» واقع شده است. بنا به مسوولیتی که در انجمن محیط زیستی اقلیم پاک داشتم، در قالب طرحی با عنوان «آگاهیرسانی در خصوص ارزشها و کارکردهای تالاب حله» با هدف تغییر نگرش جوامع محلی به تالاب و روستای کرهبند رفتوآمد داشتیم که در این روستا علاوه بر زنان و کشاورزان، کودکان نیز از گروههای هدف ما بودند. در این طرح برای دانشآموزان پایه چهارم و پنجم دبستان شهید رحمانی روستای کرهبند، کارگاهها، مسابقات داستاننویسی و نقاشی، جشن و تور تالابگردی و... برگزار کردیم. بچهها از این فرایند بسیار استقبال کردند. با وجود اینکه روستای آنها در نزدیکی تالاب حله بود اما شوربختانه آنها چیز زیادی از تالاب نمیدانستند. به همین خاطر فکرکردم که شاید بتوانم با نوشتن داستانی برای کودکان و نوجوانان، اطلاعات مفیدی در خصوص تالاب زیبای حله به کودکان دیارم بدهم. تالاب حله در گذشته جزء تالابهای زیبای کشور بوده است اما هماکنون بهعلت خشکسالیهای اخیر قسمتهای زیادی از آن از بین رفته است. کودکان ما باید با واقعیتهای طبیعتی که جزئی از آن هستند، روبهرو شوند. گفتنی که نه فقط آموزش صرف باشد، بلکه آنچه رخ داده در جلو چشمان هوشمند کودکان به نمایش گذاشته شود و تصمیم را به خود آنها واگذاشت. آنها در فرایند بزرگ شدن نیاز زیادی به بودن در طبیعت دارند اما اگر طبیعتی وجود نداشته باشد، چطور میتوان انتظار داشت کودکانی دوستدار طبیعت داشته باشیم؟!!
نکته قابل تامل این است که شما این کتاب را برای مخاطب کودک و نوجوانان نوشتید، این یعنی شما انتخاب صحیح داشتید چون برای آموزش اصولی باید از مخاطب کودک و نوجوان آغاز کرد، بهنظر شما این کتاب چقدر میتواند موضوع مورد بحث را به مخاطب بشناساند و او را آموزش بدهد؟
کتاب روایت یک کودک است، کودکی که در نزدیکی تالاب حله زندگی میکند و نسبت به آن حساس شده است و در پی پاسخ سوالات خود در مورد تالاب و علت خشک شدن آن وارد منطقه تالابی میشود و... . اتقاقاتی که حین داستان میافتد و گفتوگوی این کودک با شخصیتهای دیگر داستان، اطلاعاتی را در مورد تالاب به مخاطب (کودک) انتقال میدهد. نکته ای که دوست داشتم در این داستان به چشم بیاید، مسوولیتپذیری و بیتفاوت نبودن نسبت به مسائل جامعه خود بود؛ مسائلی مانند بحرانهای محیط زیستی و... اما با روایتی کودکانه.
بهنظر شما انتشار کتابهایی با این موضوعات چقدر نیاز جامعه امروز است؟
بهطور مسلم کتابهایی با محتوای محیط زیستی میتواند در تصویرسازی در ذهن کودک نقش مهمی را ایفا کنند اما بهنظر من کتابها اگر از حالت آموزشی به داستانهایی که هر روز با آن سر و کار داریم، تغییر کنند، شاید مخاطب ارتباط بهتری با آن برقرار کنند.
آیا آموزش در حوزه محیط زیست و همچنین پرداختن به آسیبهای اجتماعی به کمک هنر و و کتابت و... میتواند در بحث آگاهیبخشی و آموزش جامعه تاثیرگذار ظاهر شود؟
جامعه ما بهعلت آسیبهای فراوانی که دارد، از انواع معضلات انباشت شده است. یکی از راههایی که میتواند به پیشگیری یا بهبود شرایط کمک کند، آموزش است. بهطور قطع تولید محتوا در این زمینه میتواند راهگشا و تاثیرگذار باشد.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هم قرار است در حوزه حفظ محیط زیست به اعضای خود آموزش بدهد آیا این کتاب میتواند در این خصوص آموزش داده شود؟ و اقدام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
این کتاب در مورد «تالاب حله» است؛ این تالاب در استان بوشهر قرار دارد، بنابراین برای آشنایی کودکان بوشهری با تالابها بهخصوص تالاب حله میتواند کتاب مفیدی باشد. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در زمینه تولید محتوا و انتشار کتاب تا آنجایی که از نزدیک مشاهده کردم، عملکرد نسبتا خوبی داشته است اما برای فراگیر کردن عادت کتابخوانی در بین کودکان و آشنایی بیش از پیش آنها با موضوع حفاظت از محیط زیست نیاز به برنامههایی منسجمتر داشته باشد.
شما به عنوان اولین بانویی هستید که در استان چنین کتابی را نوشتید آیا در این زمینه باز هم خواهید نوشت؟ چرا؟
نوشتن برای کودکان همواره از مواردی بوده است که دوست داشتم دنبال کنم. خلق فضاهایی که شاید فقط کودکان میتوانند زیباییهای آنها را درک کنند، بدون آن نگاه بدبینانه بزرگسالی و لبریز از امید. با وجود اینکه محیط زیست ما حال و روز خوبی ندارد اما یکی از شاخصههای مهم یک فعال محیط زیستی ناامید نبودن است. گفتن از امید برای کودکانی که ابتدا راه هستند و به خوشبینی و نگاه مثبت برای ادامه مسیر نیاز دارند، باعث خوشحالی عمیقم میشود. بنابراین حتی اگر اوضاع زیاد هم خوب نباشد، باید حرکت کرد و کاری انجام داد.
آیا این کتاب میتواند آموزگار خوبی در حوزه محیط زیست برای کودکان و نوجوانان باشد؟
امیدوارم اینطور باشد و کودکان دوستداشتنی هماستانیم از خواندن این کتاب لذت ببرند.
سخن پایانی؟
این کتاب از سوی انجمن محیط زیستی «اقلیم پاک» بوشهر به دانشآموزان عزیز دبستان شهید رحمانی روستای کرهبند تقدیم شده است. در پایان باید تشکر و قدردانی کنم از همه دوستانم در انجمن اقلیم پاک که اگر همراهی آنها نبود طرح ما به سرانجام نمیرسید.
یادآوری میشود، بهتازگی تفاهمنامهای میان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و ادارهکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر منعقد شده است که بر اساس این تفاهمنامه مقرر شده است که اعضای مراکز فرهنگی-هنری کانون پرورش فکری حفاظت از محیط زیست را بیاموزند. این برنامه میتواند در قالب برگزاری کارگاههای آموزشی با تدریس مربیان مجرب، تولید آثار هنری و... با موضوع محیط زیست پیش برود اما با توجه به اینکه کتاب «تالابی برای زندگی» نوشته ستاره تناور در خصوص یکی از تالابهای زیبای کشورمان است که در استان ما قرار گرفته است، استفاده از آن در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میتواند در فرهنگسازی در زمینه حفاظت از محیط زیست بهویژه تالاب حله موثر واقع شود. تولید کتاب و آثاری اینچنینی بدونشک میتواند در جذب کودکان و نوجوانان که سرمایههای آیندهساز جامعه بهشمار میروند، نقش مهمی را ایفا کند. با توجه به اینکه استان ما از طبیعت و جاذبههای طبیعی و گردشگری بینظیری برخوردار است که شوربختانه امروزه حیات آنها بهدلیل بیآبی، خشکسالی، رشد فزاینده صنایع، اقدامات آسیبزای انسانی و... بهشدت تهدید میشود، نگاشتن کتابهایی با موضوعات اینچنینی میتواند در آگاهیبخشی و فرهنگسازی میان شهروندان بهخصوص کودکان و نوجوانان نقشآفرین و تاثیرگذار ظاهر شود.